Vid köp av ett headset är ljudet oftast en viktig punkt. Därför är det just ljudet som testats under veckorna jag haft A50 som bekantskap. "Testsviten" består av normalt användande av headsetet som samtal över VoIP, spelande, lyssnande på videoklipp/streams samt musik. Ett kort ljudklipp spelades även in med Audacity för att visa på mickens ljudkvalitet.

Under testerna har ljud stundvis varit väldigt grumligt och odefinierat, för att sedan ändras och vara jätteklart och balanserat. Detta på grund av att EQ:n från början var väldigt platt, men även basig. När inställningarna ställts in så det låter bra, så tycker jag att ljudkvaliteten förbättras. För att det ska bli bra måste inställningar göras på EQ:n i ACC. Med det vill jag ge en brasklapp, att leka runt med inställningarna innan hörlurarna avskrivs helt.

Trots mindre genomtänka färgkombinationer på text och bakgrund, går det att göra viktiga inställningar i ACC:s EQ-del.

På grund av A50:s öppna design så känns det stundvis att ljudet kommer utanför hörlurarna, vilket gör att det inte känns tätt och påtvingat, utan behagligt. Däremot kan det vara lite förvirrande om ljud kommer utifrån då det hamnar i headsetets ljudbild. Detta är genomgående för alla tester, spel som musik.

Spel

Som ett spelheadset är spel den viktigaste delen när det kommer till ljudet. Astro A50 ger ett klart och fint ljud när EQ:n ställts in så att det passar användaren.

Den största delen av testningen bestod av The Witcher 2: Assassin of Kings. Det har en bra blandning av dramatisk musik, högfrekventa svärdklink och mycket tal.

Jag tycker att framförallt tal är extra behagligt att lyssna på. Det betyder däremot inte att musik eller ljudeffekter upplevs som dåliga, utan att det var talets klarhet som märktes mest. Detta trots att Doug Cockles stämma som Geralt är låg och odefinerad. Det gäller att ställa in så att det inte är för mycket bas i EQ:n för då låter allt i spel grötigt, men det är inget specifikt bara för A50.

Musik

Musik har varit en del av testerna under hela testperioden. Musiken har varierat mellan lugn och harmonisk och mer tät och hård musik. Detta för att testa olika typ av ljudbilder.

De tre profilerna som går att justera i ACC är ett välkommet inslag just vid musiklyssnande. Beroende på musik och preferenser går det att byta mellan olika förinställningar utan att behöva gå in i ACC. Så länge profilerna är anpassade innan lyssningssessionen.

Mikrofon

Kommentarerna som jag fått av kompisar när jag har använt A50-micken genom Discord har varit bra, men att den låter lite större än vad en mick nära ansiktet bör låta. Det enda klagomålet som kommit på tal var att min röst kändes basigt och därmed smälter in lite med andra ljud, till exempel spel på deras ände.

Mikrofonexempel

Ovan är ett kort exempel på mikrofonen. Jag tycker att ljudet är klart, om än lite metalliskt, vilket stämmer överens med mina vänners uppfattning av mikrofonen. Micken är nära munnen vid inspelningstillfället.