Astros A50 har gått genom ett antal generationer sedan dess introduktion 2012 och detta är Gen 4, den senaste inkarnationen som lanserades under förra året.

Astro A50 är ett headset av over-ear-typ, med inbyggd mikrofon. Utvärtes är produkten tillverkad i plast och metall och det blandas både matta och mer blanka detaljer. Allt i en läcker svart ton. Det enda som bryter den svarta trenden är strecken som indikerar hur tajt bågen är spänd över huvudet samt bokstäverna L och R för att visa vilken kåpa som går över vilket öra.

Även den medföljande dockningsstationen tillika mottagens/sändaren är helt svart. Något som verkligen passar in i min svarta datorhörnskomposition.

Headsetet är av öppen modell, vilket gör att det lätt går att höra vad andra säger trots att hörlurarna är på. Det innebär dock också att det läcker ut en del ljud i rummet.

A50 är som sagt ett trådlöst headset, vilket innebär att den måste kommunicera med datorn över ett frekvensband. Produkten kommunicerar över 2.4GHz-bandet, vilket mer eller mindre alla trådlösa headset har gemensamt. Detta kan vara problematiskt för vissa då just 2.4GHz-bandet kan vara överfullt med andra konkurrerande signaler så som Wifi.

Specifikationer

A50 Wireless headset

Basstation

Huvudsakliga specifikationer

Mikrofon: 6.0mm uni-direktionella, röstisolerande

Strömdel: USB Micro-B (USB 2.0 kompatibel)

Kåptyp: Over-Ear

Trådlöst räckvidd: Upp till 30 fot, ca 9-10 meter

Drivers: 40mm Neodymiummagnet

Ingångar och utgångar: optisk -through, USB-ström & ljudkort, USB port för laddning, 3,5mm AUX

Trådlös räckvidd, Upp till 30 fot, ca 9-10 meter

Batterilivslängd i standyläge: ca 20 månader

Trådlöst frekvensband: 2.4GHz

Batterityp - Litium Polymer, enkelcell ­­

Fysiska specifikationer

Vikt utan kabel: 380 gram

Vikt utan kabel: ca 320 gram

Dimensions: 8.5”/4.25”/1.15”

Tekniska specifikationer

Hörlurstyp: Öppen

Strömspecifikation: 5.0V, 180mA

Frekvensräckvidd: 20Hz - 20,000Hz

Ljudtryck: 118dB @ 1kHz

Krav

Windows 10

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8.1

Windows 8

Windows 8

Windows 7

Windows 7

Mac

Mac

På högra kåpans baksida finns inställningsmöjligheter som går att göra i stridens hetta. Här hittas volymhjulet som ändrar volymen fristående från Windows inbyggda ljudkontroller. Det finns även en knapp för Equalizern där det går att växla mellan olika profiler med ett knapptryck.

Uppifrån och ner:
Startreglage, knapp för Dolby av och på, knapp för växling mellan ljudprofiler, volymhjul.

Astro A50 leveras med en dockningsstation, kallad basstation. Denna agerar både sändare för ljud och mottagare av mikrofonljud. Den visar även hur mycket laddning som finns kvar i headsetet, vilket läge som är inställt, PC eller PS4, om Dolby Audio-läget är påslaget samt vilken av de tre profilerna som är aktiv.

På baksidan av basstationen hittar vi ett reglage för att växla mellan PC- och PS4-läge, USB typ A-ingång, analogt ljud in, in- och utgång för digitalt ljud genom Toslink, samt en micro-USB-ingång för ström och koppling till datorn.

Headsetet klickas enkelt ner i basstationen på så sätt att det inte behöver vändas för att sitta rätt på huvudet. A50 sitter alltså och “tittar” in i väggen så som jag har det uppställt. Det finns magneter som hjälper till att få headsetet att hamna rätt.

Utöver headsetet och dockningsstationen, följer snabbstartsguide, en TOSLINK-kabel med i lådan.

Den medföljande Toslink-kabeln är till för att koppla ihop PS4 med basstationen genom konsolens Optical out.