Headsetet kommer i en låda, i en låda. Den inre boxen öppnas som en ask. Det finns ingen vidare indikation på vilken sida som är uppåt så vid öppnandet låg lådan åt fel håll vilket gjorde att produkten “ramlade” ut ur förpackningen.

Första gången jag öppnade lådan upp och ner, så headsetet ramlade ut.

För att använda mikrofonen behöver den vinklas ned till vänster om huvudet. Används inte micken går det med fördel att vinkla upp den så att den står upp längs med headsetet. Detta stänger dessutom av micken så att inte spelkompisarna hör hemligheter som sägs i hemmet. Det känns som en väldigt genomtänkt funktion som gör det väldigt lätt att veta om micken är mutad eller inte.

Micken i sitt uppfällda läge. I upprättstående position stängs micken av.

Vid användning har signalen varit stabil oavsett var i lägenheten jag än befunnit mig. Det specificerade maxavståndet är 30 fot, det vill säga runt 9-10 meter. I vår tvåa på 58 kvadrat har inga störningar upplevts oavsett var hur jag rört mig hemma.

Basstationen är lätt att använda, den står stadigt och det är bara att släppa ner headsetet så hjälper magneter till att få det på plats så att det börjar ladda.

USB typ A-ingången baktill på basstationen är väldigt smidig för mig som ibland behöver ladda min trådlösa mus. Då är det bra att alltid kunna ha en kabel tillgänglig i USB-platsen på baksidan av basstationen.

Ansluta A50 till PC och PS4

Att koppla in Astro A50 till datorn är mycket enkelt. Det enda som krävs är att basstationen är inställd på PC-läge och inkopplad med USB i datorn. För PS4 däremot är det lite krångligare. Först måste basstationen vara inställd på PS4, USB-kabeln kopplad till PS4:an och den medföljande TOSLINK-kabeln från konsolens Optical out måste in i basstationens OPT/IN.

Problemet är att jag endast har en PS4 Slim, den variant av PS4 som inte har en utgång för digitalt ljud. Det går att skaffa en adapter som kopplas in i HDMI-porten i konsolen och bryter ut digitalt ljud genom TOSLINK samt gör en passthrough på HDMI-signalen. Dessvärre har jag ingen sådan adapter, därför uteblir PS4 i testerna. Både den ursprungliga PS4an samt Pro-modellen är bestyckade med digitalt ljud ut genom TOSLINK, så där är det bara tuta och köra.

Funktionaliteten som tappas utan den extra kabeln är att ljudet från konsolen inte dyker upp i A50. Däremot så skickas mickljudet från A50 till PS4 så det går att prata med andra i spel. När basstationen kopplas in i konsolens USB-port känner PS4:an direkt av att det är ett Astro A50 som kopplats in. Dessutom Står det Microphone switched to USB headset.

Batteritiden har inte varit något bekymmer för mig under testperioden. Trots längre sessioner har det aldrig blivit kris.

Byggkvalitet

Något som direkt märks är att plasten i bågen är väldigt mjuk. Det gör headsetet väldigt medgörligt, men det känns som att det skulle kunna brytas av om det skulle hamna i kläm någonstans. Detta känns dock inte som en snål kostnadsbesparing, utan för att produkten ka passa fler och inte trycka för hårt över öronen.

Komfort

Mitt huvud trivs med A50:s design. Kåporna är stora så att även mina öron med töjda örlober får plats utan problem. Det är enkelt att ställa in så att headsetet sitter lagom hårt över huvudet. Det görs genom att pressa/dra kåporna uppåt eller nedåt så justeras höjden. Metallstången som de är fästa på har streck som markerar höjden så det lätt går att se om kåporna är jämna.

Mjuka sköna kåpor.
Här går det även att se strecken som visar hur höjden på kåporna är justerade.

Kudden som går över huvudet är mjuk, men inte så mjuk att den trycks in helt så huvudet når plastbygeln som går över huvudet.

Mjukvara

Det går att använda A50 utan att använda den medföljande mjukvaran Astro Command Center, hädanefter kallat ACC. Efter nedladdning från länken här och installation av ACC, måste en uppdatering av headsetet/basstationen genomföras. Det görs enkelt genom att docka headsetet i basstationen när ACC är igång.

I ACC går det att ställa in EQ-profilen, mikrofonens volym och ljudgrind, den så kallade strömporten och balansen mellan röstchatt och spelljud i headsetet.

Den viktigaste delen är EQ:n där det går att ställa in de tre profilerna som går att växla mellan med en av knapparna på höger kåpa. Det görs genom att öka eller sänka volymen på olika frekvenser och när profilen känns bra är det bara att klicka på knappen "synkronisera till enhet" för att överföra profilen till headsetet.

Det går att ställa in Ljudgrind under sektionen Mikrofon. Jag rekommenderar dock att välja headsetets lägsta val (Natt) och istället använda sig av VoIP-tjänsternas egna ljudgrind.

Jag rekommenderar att installera ACC för att ställa in headsetet och göra det till sitt eget. Det behöver bara göras en gång om det görs ordentligt.