Så länge spelet tydligt talar om att det är ett köp, vad man köper och vad det kostar så strider det inte mot svenska regler. Och det gör nästan alla spel, i alla fall tillräckligt bra för att klara lagkraven. Är spelet inte översatt till svenska blir det ännu knepigare, för då anses det inte rikta sig till svenska barn. Som i Pet Shop Story.

På Appstore blir det dessutom extra svårt att klaga eftersom man måste logga in med ett lösenord. Om ett barn lyckas göra köp inne i en app med föräldrarnas lösenord har det hittills betraktats som att ett kontrakt skrivits under. Så kommer det att betraktas även i fortsättningen, ända tills det går till domstol och blir en dom i frågan. Alltså tills dess det finns ett prejudikat.

Vilket litet djur blir sjukt idag tro?

Det är antagligen en av orsakerna till att Apple i veckan gjorde upp om att ge 100 miljoner dollar i antingen pengar eller kredit i Appstore till amerikanska familjer där barn olovandes köpt saker inne i spel (läs mer).
Det ryktas även om att Apple tänker sätta en daglig gräns för inköp på 50 dollar. Å ena sidan bra med ett tak, å andra sidan kan ju manövern ses som att Apple duckar för diskussionen runt de här barnspelen. Där behövs inte bara en övre gräns för inköp, där behövs ett helt reningsbad och nya, tydliga riktlinjer för hur köpen i apparna får se ut. Jag menar, hur svårt kan det vara att bestämma ett lågt takt för köp i appar som riktar sig till barn? Pet Shop Story erbjuder till exempel gems från 15 till 379 kronor.

Men att Apple skulle göra det frivilligt är nog bara att glömma; en sökning bland anmälningarna på Konsumentverket visar att Apple själva har dragit på sig närmare 50 stycken bara från de senaste tre åren, alla om vilseledande marknadsföring. Inte guds bästa barn på området alltså.

Vem gillar inte munkar?

Så här tycker jag: Dagens free2play-trend innehåller fruktansvärt mycket skit. Det finns visserligen sådant som fungerar rätt bra och är etiskt försvarbart, men det finns väldigt mycket som inte är det. Och det är framför allt de historierna jag behöver hitta och berätta. King kunde ändra sig, det kan andra också.

Jag har aldrig testat det här förut, men här har du min önskan: Hjälp mig.

Om du har en egen historia, vet någon annans historia, berätta den för mig. Antingen i en kommentar eller skicka ett mail till mig här på FZ (förnamn.efternamn@fz.se). Det kan ju vara privata saker du inte vill att alla ska läsa. Det måste inte heller bara vara dåliga historier, du kanske har historier om bra köp inne i apparna, berätta de också. Framför allt letar jag historier om barn, men det är inget krav. Det handlar främst om appar, men har du exempel från pc-spel berätta det också.

Men försök att vara konkret: Vilket spel, vilka summor, när och hur. Och hamnar du där i ett spel efter att du läst detta, ta en bild på det. Visa hur det ser i spelet när du erbjöds det där köpet. Du kan vara anonym, men om det är okej att du blir kontaktad så skriv din mejladress eller mobilnummer när du mejlar din historia.

Vi kan inte rädda världen, men tillsammans kanske vi kan göra free2play lite mer renhårigt.

Det behövs.