3. Forza Horizon 3

Tredje gången gillt känns rätt overkligt för det här sidospåret. Men där de två första Horizon-titlarna var bra med brister, och där den den ordinarie Forza-serien fastnat mellan krystning och upprepning, träffar #Playground Games helt rätt. #Forza Horizon 3 är ett skolexempel på förfining. Utvecklaren har alldeles uppenbart lärt av tidigare erfarenheter och nu byggt ett bilspel med anmärkningsvärt få dåliga designval.

Man har gjort ett storväxt grafiskt underverk med samma genuint mästerliga kontroller som kanske mer än något annat kännetecknar spelserien. Och tidigare Horizon-spels snåla 30 bilder/sekund kan nu kringgås genom att spela trean på Windows 10. Vilket du gör helt gratis om du äger spelet till Xbox One.

Forza Horizon 3 är inte bara 2016 års överlägset bästa bilspel – det är seriens bästa sedan #Forza Motorsport 3 och #4. Det säger en del.

2. Uncharted 4

Det förvånar föga att Nathan Drakes sista matinéäventyr blev lika bombastiskt som tekniskt lyckat. #Naughty Dog visade än en gång att de likt ingen annan kan visa vad #Sonys maskiner går för. Men #Uncharted 4 bjöd inte bara på smäktande vacker presentation utan även en del spelmekaniska nyheter såsom att ratta jeepar och ett större fokus på strategiskt smygande. Interaktioner mellan karaktärer var lika trovärdiga som tidigare, och samspelet mellan bröderna Drake var ett tillskott som gav upplevelsen ett större känslomässigt djup.

Trots en viss spelmekanisk repetition på sina ställen går det inte att förneka att det inte fanns några andra äventyr under 2016 som kom i närheten av den tekniska, estetiska och berättarmässiga fullträff som är Uncharted 4.