5. Civilization VI

Den man älskar agar man, som det heter. Således kunde inte #Civilization VI, den senaste delen i den legendariska och omhuldade strategiserien, undgå ganska häftig kritik på sina håll. Det säger dock en hel del om hur bra spelet faktiskt är att det är smått omöjligt att sluta spela, trots brister här och var. Dessutom var det kanske det mest kompletta Civ-spelet hittills vid release, och efter några välkomna patchar är det dessutom ännu bättre nu.

Det nya stadssystemet är den största och viktigaste förbättringen, men knappast den enda. Mer specifika personligheter för alla ledare öppnar också mer än någonsin för att skapa sina egna mål och rollspela sig igenom historien. Möjligheterna känns helt enkelt fortfarande smått ändlösa i Civilizations värld. Dessutom är äntligen atombomben nu något att ta på allvar. Frukta den.

4. Inside

#Inside tog nästan sex år att utveckla, och varje aspekt av spelet vittnar om en känsla för detaljer och en vilja att skapa något riktigt välgjort. Det som i grund och botten är ett ganska enkelt plattformsspel lyfts till en helt ny nivå av den oslagbara stämningen.

Berättelsen förs fram utan repliker och nästan helt och hållet utan text. Det är bara det visuella som står för narrativet, samt ljudet. Ett kort spel med stämning och dramatiska vändningar som räcker betydligt längre än speltiden. Slutet sysselsätter fortfarande analytiker bland internets forum.