Rock Band har alltid varit bra på att erbjuda en enorm mängd av låtar och förutom att Rock Band 4 skeppas med 65 låtar av varierande slag kan du importera gamla köp från butiken i det nya spelet. Den enda brasklappen är att du måste ha köpt dem till samma konsolfamilj (Playstation 3 funkar på Playstation 4, som exempel). Vid lanseringen finns det över 1700 låtar tillgängliga i butiken, en minst sagt imponerande siffra.

Guitar Hero hanterar sin musik på ett för genren annorlunda sätt. Det grundar sig i att spelet är uppdelat i en Live- och en TV-del. Det förstnämnda är den klassiska sektionen där du som band tar dig an ett gäng låtar och ju fler spelningar du klarar desto fler blir tillgängliga i quickplay. Allt som allt finns det 42 låtar i detta läge. Spelets andra del erbjuder cirka 200 låtar, med planer på att addera fler regelbundet, men mer om detta lite senare.

Vi kan konstatera att Rock Band är strået vassade vad det gäller omfång, även om Guitar Hero har satsat mer på musik som släppts senaste åren.

Om det inte varit tydligt tidigare så blir det här uppenbart att Rock Band satsat allt på den trygga historiken. Allt är precis som vanligt, förutom att det lilla söta pianot från Rock Band 3 har skrotats. Att man fortfarande inte tillåter två gitarrister, eller två på bas, känns faktiskt ganska så mossigt.

There can be only one

Guitar Hero är som sagt uppdelat i två delar, den traditionella Live-läget och det mer nytänkande TV-ditot. I det senare kan du närsomhelst hoppa in i låtlistor som rullar dygnet runt, lite som partyläget i de tidigare spelen. Dina poäng jämförs mot globala topplistor och du tjänar valuta som du använder för att spela en specifik låt. Tänk dig långa sjok av MTV-videos du kan spela gitarr eller sjunga karaoke till och när du hittat en låt du gillar sätter du på den på valfri musiktjänst och spelar vidare. Spontant kändes kravet att behöva “köpa” tillgång till en bredare on demand-låtlista vansklig, särskilt när det finns möjigheter att använda riktiga pengar, men det har inte blivit det störningsmoment som jag trodde.

När jag tar ett steg tillbaka från de båda spelen känns det märkligt att det är Activision som stått för mest nytänkade medan Harmonix, som faktiskt sparkade igång hela musiksspelstrenden för tio år sedan, valt att inte ta ut svängarna alls. Rock Band 4 är spelet för den som sörjt de senaste fem årens paus på nya spel i serien medan Guitar Hero Live anstränger sig för att inte bara pigga upp genren men även locka in nya spelare i den. Det märks inte bara på den fysiska utformningen av gitarren utan även i låtvalen och presentationen. De har till och med gjort en ständigt växande Spotify-lista för musiken i spelet - så hippt!

Det finns skägg i Guitar Hero Live - bara en sån sak!

Jag har garanterat spenderat mer tid i musikspel än medelgamern, jag köpte till och med ett Playstation 2 bara för att kunna lira Harmonix succédebut. Timmar har plöjts ner för att sätta favoritlåtarna på expert. Första gången jag och nära vän klarade Kents Vinter02 på gitarr respektive trummor på svåraste nivån är ett spelminne jag vårdar ömt och för mig är valet inför de kommande månadernas plastrockande självklart. Guitar Heros nya knappuppsättning erbjuder en helt ny rymd i genren och den enda anledningen till att spela Rock Band vore att favoritbandet Coheed & Cambrias låtar finns där.

Nithandsken är kastad och den här gången var det Rock Band som fick en lavett.