The Settlers

Pc
Release: 2020

Det har gått 10 långa år sedan The Settlers 7 så då är det väl lika bra att kalla The Settlers 8 för The Settlers. Nåväl, Blue Bytes tyska nybyggarstrategi ser precis lika näpen ut som när det begav sig, och vi känner tacksamhet över att det inte blir ännu ett himla freemium-spel.

System Shock

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2020

Det luktade nedläggning lång väg när System Shock lades på is, men lyckligtvis gick inte remaken genom isen, och arbetet återupptogs. Visserligen väntar de flesta mest på det alltmer lovande System Shock 3, men en bättre aptitretare inför återkomsten kan vi knappast tänka oss.

Total War Saga: Troy

Pc
Release: 2020

När Total War reser längre tillbaka i historien än någonsin passar man även på att krydda kriget med gudar och myter (samt män i minotaurkostym). Spelet bygger på Homeros epos Iliaden, men geografin kommer sträcka sig utanför belägringen av Troja, över de egeiska öarna.

Twelve Minutes

Pc, Xbox One
Release: 2020?

Årets indiedarling på E3 var Twelve Minutes, som delade scen med Cyberpunk 2077 och Elden Ring, och ändå nådde genom E3-bruset. Spelet bygger på en enkel men rafflande idé: tolv blodiga minuter i en liten lägenhet loopas gång på gång. Bara du kan bryta cykeln av ond bråd död.

Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2020

Vi är våldsamt sugna men får hålla våra huggtänder i schack lite till då Bloodlines 2 försenades från början av året till "2020 någon gång". Å andra sidan trodde vi aldrig att detta var en uppföljare vi skulle få, så vilka är vi att klaga? Bloodlines 2 handlar om en ny vampyr i ett Seattle där det förhoppningsvis spöregnar mer av blod och vatten än av originalets ökända buggar.

Warcraft III: Reforged

Pc
Release: 28 januari

Blizzard har (till allas glädje) fått smak på remasters. Starcraft följs i år av en uppiffat och utbyggt Warcraft III. Som uppvärmning gör du rätt i att ta dig an ettan och tvåan som GOG-släpptes i fjol, och hålla dina gröna orctummar för att detta banar väg för ett visst Warcraft IV...

Wasteland 3

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 19 maj

Mellan Wasteland och Wasteland 2 dröjde det 26 år, men mellan tvåan och Wasteland 3 dröjer det gudskelov bara 6 år. Detta blir Inxiles sista multiformatsspel innan de kliver helt in i Xbox-gemenskapen. Enligt Brian Fargo och kompani har Microsofts pengapåse varit en enorm fördel.

Watch Dogs Legion

Pc, Playstation 4, Xbox One, Stadia (senare till nextgen)
Release: 2020

Stentrista Aiden från Watch Dogs är ett minne blott för i London-baserade Watch Dogs Legion kan du spela som fan, hans moster och hans dödsmormor. Typ. Skulle ha släppts snart men halkade efter då Ubisoft såg hur Ghost Recon Breakpoint kraschade och brann. Vi tror och hoppas att Legion mår bra av några extra månaders polering, då redan tvåan var ett klart fall framåt.

World of Warcraft: Shadowlands

2020
Release: Pc

Hur Blizzard tacklar frågeställningen om hur länge World of Warcraft ska överleva? Genom att ta med oss till Azeroths dödsrike, förstås. Åttonde expansionen och den första sedan Battle for Azeroth ger oss ett sänkt leveltak och en rejäl översyn av hela levelsystemet.

Yakuza: Like a Dragon

Playstation 4
Release: 2020

Sjunde Yakuza byter skådeplats (från Kamurocho till Yokohama), huvudperson (från Kazuma Kiryu till Ichiban Kasuga), men framför allt byter spelet genre från action till rollspel. Jo, det är sant. Det vankas turordningsstrider med Final Fantasy-lika summons. Friskt vågat. Hälften vunnet?

...och nu börjar spelåret

Här passar förstås en skylt med budskapet "med reservation för förseningar". Vi lever ju ändå i spelvärlden och flera av titlarna du nyss läst om trodde vi och hoppades på redan under 2019. Ta exempelvis Beyond a Steel Sky, The Settlers och Doom: Eternal.

Sedan har vi alla som inte fick plats i den här listan, som Firmament, Tales of Arise, Tell me Why, Röki, Twin Mirror, Maneater, och så oändligt mycket vidare. För att inte nämna spelen vi knappt lagt märke till men som om ett år redan är klassiker. Var det någon som sa "Disco Elysium"?

Inledningen till spelåret 2020 har skrivits, men mycket är ändå ett blankt blad.