Diabotical

Pc
Release: 2020?

Det skulle ha släppts sent 2017. Sedan 2018. Sedan februari 2019. Sedan "någon gång" 2019. Nu släpps det eventuellt 2020. Diabotical, ett arena-fps med svenska Quake-esportare bakom spakarna, ser dock ut att vara värt att vänta på med sin mix av barnslig charm och blodigt allvar.

Doom Eternal

Pc, Playstation 4, Xbox One, Switch, Stadia
Release: 20 mars (senare till Switch)

Väntan på Doom Eternal kan kännas evig men det är ju för att det kliar så i vår köttkroknerv. Likt Doom II: Hell on Earth gjorde för 25 år sedan tar Doom-rebootens uppföljare helvetet till jorden. Fullt ös medvetslös-gameplayet är på plats, demonerna dubbelt så många och förhandsbokare får Doom 64 utan extra kostnad. Vi hoppas förstås att 64:an får ett bredare släpp än så...

Dreams

Playstation 4
Release: 14 februari

Media Molecule golvades oss med Little Big Planet till PS3:an, men på PS4 har det varit tunnare med "bara" en nyversion av PS Vita-titeln Tearaway. Dreams har visserligen varit på gång ett tag, till och med early access-släppt, och nu stundar skarp release med en rad dreamakes i släptåg.

Dying Light 2

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: Våren (senare till nextgen)

Medan deras förra zombiebebis Dead Island svävar i limbo har Techland gått vidare till något bättre: Dying Light. Uppföljaren fängslar av samma zombie- och parkour-skäl som det förra, men också på narrativa grunder. Chris Avellone (känd från typ allt) är den sylvassa pennan bakom spelet, som nu vill berätta en historia där dina val påverkar den fyra gånger större världen.

Empire of Sin

Pc, Playstation 4, Xbox, Switch
Release: andra kvartalet

Det är inte varje dag vi snackar spritstrategi med John Romero eller får chansen att axla rollen som densammas gammelmormor, här i form av gangsterboss. Empire of Sin äger rum i förbudstidens Chicago där rollspelande kommer med en strategisk mix av Xcom-lika strider.

Final Fantasy VII Remake

Playstation 4
Release: 3 mars

När Square Enix på E3 2005 släppte en teknikdemo för att demonstrera kraften i PS3, föreställandes introt till Final Fantasy VII, slog de samtidigt upp Pandoras ask på vid gavel. 15 år senare är det äntligen dags för tidernas mest efterlängtade nyversion, då (första delen av) Final Fantasy VII Remake äntligen släpps till PS4. 2021 kan det komma till ännu fler format.

Gears Tactics

Pc
Release: 28 april

Att göra om ett ösigt actionspel till eftertänksam strategi låter märkligt, men det är vägen Gears Tactics tar. Det blev dock så tyst om det att många trodde att det gått förlorat, men nyss slog Gears-bomben ner. Tactics släpps via Microsoft Store och Steam, och även senare till Xbox One.

Ghost of Tsushima

Playstation 4
Release: sommaren

Efter ett bländade första intryck hopade sig frågorna. Hur försenat är Ghost of Tsushima? Släpps det ens till PS4? Eller halkar det över till PS5? Nu vet vi att Sly Cooper- och Infamous-teamets nya faktiskt är ett Playstation 4-spel, och blir ett av de sista stora när det släpps i sommar.

Godfall

Pc, Playstation 5
Release: 2020

Godfall har redan skrivit in sig i historien som det första PS5-spelet som inte är en crossgen-titel (also: pc). För att verkligen bli att räkna med behöver det förstås vara mer än så, men intrycken hittills skvallrar om ett actionspektakel med stora explosioner och blankpolerade ytor.

Gods & Monsters

Pc, Playstation 4, Xbox One, Switch, Stadia
Release: tredje eller fjärde kvartalet (också till nextgen)

Efter att Breakpoint gjorde dåligt ifrån sig (på alla sätt möjliga) drog Ubisoft i nödbromsen och sköt fram bland annat mytologiska Gods & Monsters. Blir Assassin's Creed Odyssey-gängets nya en Zelda-dödare? Eller blir det ännu ett hårt slag mot Ubis just nu sargade självförtroende?