Grounded

Pc, Xbox One
Release: våren

Det finns en rad trista exempel på hur oberoende kreatörer tappat greppet när en stor drake köpt upp dem. Blir Obsidian nästa? När gänget bakom tunga rollspel som The Outer Worlds och Pillars of Eternity gör debut under Xbox-flagg görs det med ett lättsamt co-op-spel, där man som lilleputtar ska stångas mot "stora" (allting är relativt) myror. Första trailern har fått mer ris än ros.

Half-Life: Alyx

Pc (VR)
Release: mars

Alltmer på skämt och allt mindre på allvar har vi genom åren nämnt Half-Life 3 när ett nytt spelår stampar i farstun. 2020 är annorlunda. Valve har äntligen avslöjat något som visserligen inte är Half-Life 3, men väl är prequel-spelet Half-Life: Alyx. Få Steam-användare har den VR-hårdvara som krävs, så det återstår att se om detta verkligen blir det där stora VR-genombrottet.

Halo Infinite

Pc, Xbox One, Xbox Series X
Release: julen

Precis som Halo var fanbäraren för Xbox kommer Halo: Infinite vara dragplåstret för Project Scarlett Xbox Series X. Vi vet ännu överraskande lite om Infinite men vi vet att det avslutar 343 Industries trilogi, och något de är medvetna om är att det varit tufft att fylla Bungies sci-fi-skor.

Humankind

Pc
Release: 2020

Det krävs förmodligen lika delar mod och galenskap för att sjösätta en självutnämnd Civilization-utmanare. Endless Space-gänget Amplitude kallar redan Humankind självsäkert för sitt "magnum opus". Till skillnad från Civ designar du själv din ledare, som du ser mer av här.

Impostor Factory

Pc
Release: sent 2020

Med enkla medel och en oförglömlig berättelse gjorde To the Moon Kan Gao till en indie-ikon. Var sak har dock sin tid och med Impostor Factory ser det ut som om To the Moon-sagan (Finding Paradise släpptes 2017) når vägs ände, och det med ett "tragikomiskt mordmysterium".

Iron Harvest

1 september
Release: Pc, Playstation 4, Xbox One

Att en studio känner sig pressade att dementera en Epic-exklusivitet känns väldigt 2019, och det var precis vad Kings Arts gjorde med Iron Harvest. Den bolmande och potentiella rts-pärlan är stilsäker som få i sitt alternativa 1920-tal där enorma maskiner förändrar WW1 i grunden.

Kerbal Space Program 2

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2020?

"Tidigt 2020" blev i ett slag "eventuellt 2020?" när Kerbal Space Program 2 (raket)sköts fram till någon gång mellan april 2020 och mars 2021. Å andra sidan kan du alltid slå ihjäl tiden med originalet, som Squad fortsätter stötta, medan nya teamet Star Theory ska utforska nya rymder med tvåan. Den här gången kan du nämligen låta dina kerbaler bygga hela rymdkolonier.

The Last of Us Part II

Playstation 4
Release: 29 maj

Naughty Dogs original blev den perfekta tack och adjö-showen för PS3:an, och The Last of Us Part II ser ut att bli detsamma för PS4 (Ghost of Tsushima: "Hold my samurajsvärd"). Troy Baker och Ashley Johnson återvänder till den karga och döende världen som Joel och Ellie, och vi skulle bli förvånade om inte en remaster till PS5 följer inom något år. Men inga fler förseningar, okej?

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Pc, PS4, XB1, NS
Release: 2020

När Disney avslutar Skywalker-sagan passar TT Games på att återvända till Lego-spelet där allting en gång började – fast ändå inte. Lego Star Wars: The Skywalker Saga använder samtliga nio filmer som grund, men inget från de tidigare så lyckade Lego Star Wars-titlarna återanvänds.

Little Nightmares II

2020
Release: Pc, PS4, XB1, NS

Mysrysliga Little Nightmares var litet men gjorde ändå stort intryck. 2020 återvänder Six, den här gången som AI-sidekick till nya spelarkaraktären Mono. Om du inte orkar vänta ska du för all del kolla in den mobila spinoffen som är söt och har ett ännu sötare namn: Very Little Nightmares.