När spelet kräver att du ständigt gräver och undersöker för att samla på dig guld och resurser känns det orättvist att det är så vansinnigt lätt att förlora allt genom så enkla misstag. Du måste helt enkelt spendera evigheter på att levla upp dina dvärgar för att ha en chans att utforska din omgivning men du måste spendera evigheter på att utforska din omgivning för att kunna levla upp dina dvärgar.

Arbetskamrater som Hjordis och Murk växer liksom inte på trän!

Ett annat bekymmer är den artificiella intelligensen som sällan befinner sig på din våglängd. Dina dvärgar kan inte direktkontrolleras och likt Sims-folket måste de ständigt äta och sova för att hållas vid liv, vilket leder till en hel del snöpliga situationer. Vid ett tillfälle när jag återigen råkat lösgöra en samling arga spindlar så teleporterade jag genast dit mina två soldater för att försvara kolonin. Bägge valde då helt sonika att vända på klacken och lunka oberört mot närmaste matbord, och helt ignorera de tre meter långa svarta änkor som just satt tänderna i deras arbetskamrater.

Skulle de hamna i andra knipor, som att de råkar sitta fast i ett hål eller att de är på väg att svälta ihjäl, gör de heller inte så mycket väsen av sig. Detta är förvisso omtänksamt av dem men det leder också till att du lätt finner dig ett par man kort utan att ha någon aning om varför. Den enda varning du får är att en liten ikon blinkar rött högst upp på skärmen, vilket är oerhört lätt att missa om du fokuserar på något annat.

Det finns mer i livet än grottor.

Jag får aldrig något riktigt flyt i spelandet på grund av de här problemen. Det känns hela tiden som att spelet jobbar emot dig på ett oschysst sätt och framför allt känner man sig aldrig i kontroll över situationen när något väl händer. Till slut märker du att du ägnar dig åt att gräva långa tunnlar ut i den svarta tomhetet och svär åt dina dumma jävla dvärgar som vägrar göra som du vill.

Dwarves saknar charmen och finessen som gjorde samma process så belönande i Dungeon Keeper. Hade man gjort sig av med den oschyssta svårighetsgraden, fixat navigationsproblemen och slipat AI:n något hade A Game of Dwarves kunnat locka som ett bra alternativ för genrens nytillkomlingar. Som det ser ut nu så är det alldeles för orättvist för att noviser ska kunna ta det till sig, samt alldeles för oraffinerat för att strateginötter ska orka ödsla sin tid.