Shenmue III

Pc, Playstation 4
Release: 27 augusti

Shenmue III har ett releasedatum. Vi skojar inte. När tredje delen av Yu Suzukis livsverk når oss i slutet av sommaren har det hunnit gå 18 år sedan tvåans cliffhanger. Man skulle kunna tro att detta är finalen, men Suzuki-san drömmer redan om fyran. Se det som ett löfte eller hot.

Spelunky 2

Pc, Playstation 4
Release: 2019

Så länge vi har spelat har vi gått på upptäcktsfärd i grottor. Det är en konst första Spelunky redan bemästrat, och som förfinades undan för undan. Så behöver du egentligen Spelunky 2? Ärligt talat är det samma sak som att ställa sig själv frågan: behöver du egentligen ha roligt?

Sunless Skies

Pc
Release: 31 januari

Sunless Sea-regissören må ha lämnat skeppet (Alexis Kennedy skriver delar av nästa Dragon Age), men det hindrar inte Sunless Skies från att bokstavligen sikta mot stjärnorna. Bland döda solar, viktorianska influenser, svikna drottningar och vacker prosa styr du ditt kosmiska lokomotiv.

Tom Clancy's The Division 2

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 15 mars

Ubisofts pandemiska co-op-New York hade en motig start och var på alla sätt en late bloomer. När The Division 2 styr kosan mot Washington D.C. lovar man att blomman redan har slagit ut med end game-material, räder för åtta spelare, och tre stora gratisexpansioner under år ett.

Total War: Three Kingdoms

Pc
Release: 6 mars

Efter att ha prövat sina strategiska vingar med Total Warhammer och den taktiska munsbiten Thrones of Britannia blir det återigen dags för ett enormt, historiskt Total War. Nu för första gången i Kina under de tre kungadömenas period med renoverad diplomati och olika spellägen.

Twin Mirror

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2019

Mångsidiga Dontnod (Life is Strange, Vampyr, Remember Me) fortsätter utforska oväntade uttryckssätt. Twin Mirror är en thriller med Twin Peaks-surrealism där Sam kan kliva in sitt egna "Mind Palace" för att handskas med sin alltmer komplicerade och farliga verklighet.

Warcraft III: Reforged

Pc
Release: 2019

Tro det eller ej, fler saker hände på Blizzcon än det djävulska magplasket Diablo: Immortal. Warcraft III: Reforged, till exempel. Blizzard har fått smak på remasters och utöver grafisk prakt har dialogerna spelats in på nytt, och förlängts för att tydligare knyta an till World of Warcraft.

Wasteland 3

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2019

Obsidian var utropstecknet, Inxile var överraskningen. Microsoft lägger alltså beslag på Wasteland-studion, men Wasteland 3 i ett bistert postapokalyptiskt Colorado kommer alltjämt till PS4 (utöver pc och Xbox One). Förändras spelet av affären så blir det till det bättre, hävdar Inxile.

Wolfenstein: Youngblood

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2019

Machinegames fortsätter visa oanade sidor hos Wolfenstein. Efter ett amerikanskt 60-tal med milkshakes och stöveltramp vrider man fram klockan till 80-talet och BJ:s tvillingdöttrar (co-op!) på jakt efter sin bredkäkade far. Youngblood är en The Old Blood-ish spinoff snarare än en trea.

World of Warcraft: Classic

Pc
Release: sommaren

Så avslutas listan där vi ser fram emot 2019 års spel genom att – se fram emot ett spel från 2004. Det är dock inte vilket som helst: World of Warcraft: Classic (vanilj-WoW, i folkmun) ska så långt det är möjligt ge oss WoW från den naivt oförstörda tiden innan likkungar och krigarpandor.

...Och nu börjar spelåret

Och där har vi spelåret 2019. Exklusive alla de obligatoriska förseningar som är en del av vår verklighet. Alla rymdes inte i listan. Strateger har till exempel Anno 1800, The Settlers och Tropico 6 att se fram emot. Vänner av oljiga fingrar och bucklig plåt får be att Bugbear får ur sig ypperliga fulracern Wreckfest till konsol. Och Mount & Blade II är såklart lovande men då det alltid är på den här listan och aldrig släpps får det stå över den här gången. Låt oss kalla det en "lex Star Citizen".

Switch ligger i startgroparna med fler exklusiva titlar än i fjol; Luigi's Mansion 3, Yoshi's Crafted World, Bayonetta 3 och – störst av allt – ett traditionellt "kärn"-Pokémon som för första gången släpps till en stationär Nintendokonsol. Let's Go var bara början.

Och så elefanten i rummet: Cyberpunk 2077. Hur mycket vi än hoppas så kommer det inte att släppas i år. 2020? Kanske. Högst troligt innan 2077, åtminstone. Vad den här listan ändå tydliggör är att du kommer ha att göra ändå med små, stora och fantastiskt lovande spel.