Disco Elysium

Pc
Release: 2019?

Vi har knappt skrivit ett ord om det, och då bara under den gamla titeln: No Truce with the Furries. Nu blir det ändring på det. I Disco Elysium är du en alkoholiserad snut där dina tankar är ett inventory i sig som kan levlas. "Absurda mängder" gameplay som inte bygger på strider utlovas.

Doom Eternal

Pc, Playstation 4, Switch Xbox One
Release: 2019?

1994 tog Doom 2 helvetet till jorden. 25 år senare ska "nya" Doom 2 göra samma sak. Få trodde att Id fortfarande hade det i sig men Doom-rebooten bevisade motsatsen. I Doom Eternal rustas du med "meat hook" som drar dig till fienderna du bit för bit kan mala sönder. Köttfest? Köttfest.

Dreams

Playstation 4
Release: 2019

I år fyller Playstation 4 sex år, och vi väntar ännu på Little Big Planet-fabrikens stora PS4-debut. Trots att Dreams är sin egna grej återfinns Media Molecules recept: spela, skapa, dela. Kan du drömma det ska du också kunna bygga det. Måhända stannar Dreams inte vid en dröm?

Dying Light 2

Pc, Playstation 4, Switch, Xbox One
Release: 2019?

Techland hade kunnat nöja sig med mer parkour och fler zombier. Istället låter de världar kollidera och injicerar den döende världen med allt det här, plus beslut och konsekvenser. Detta under ledning av Chris Avellone, legendarisk för Planescape: Torment med mera.

Far Cry New Dawn

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 15 februari

Så kom postapokalypsen till Far Cry. Det skulle förstås ske förr eller senare, och nu händer det i ett spel som är en fet spoilervarning för hela Far Cry 5. Snarare än Far Cry 6 är detta ett Primal; ett sidospår som utforskar en ny sida av serien, och då framför allt Hope County efter katastrofen.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers

Pc, Playstation 4
Release: sommaren

Mmo:t som dog, återuppstod och nu lever det goda livet. Shadowbringers är tredje Final Fantasy XIV-expansionen och ger oss det vi kommit att vänta oss av sådana: högre leveltak, nya jobb, nya vyer. Sex nationer står enade mot Garlemaldimperiet och i sommar startar det stora slaget.

Fire Emblem: Three Houses

Switch
Release: Andra kvartalet

Radiant Dawn till Wii såg dagens ljus 2007 och det skulle komma att dröja elva år innan ett nytt Fire Emblem släpptes till en stationär konsol. Three Houses är det spelet. Fjärran från DS-begränsningar ser de animebedårande slagfälten äntligen ut att kunna göra sig själva rättvisa.

Gears 5

Pc, Xbox One
Release: 2019

Det råder delade meningar huruvida The Coalition lyckades axla Epics tunga Gears-mantel med del fyra. Blir Gears 5 mindre av en vattendelare? Och varför ströks "of war" ur titeln? Frågor ska få svar i ett actionspektakel där Kait Diaz kliver fram som huvudperson snarare än en Fenix-dude.

Generation Zero

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 2019

Simon Stålenhag är trött på att kommentera Generation Zero. Han menar dock att det är förvirrande likt hans konst. Avalanche skyller dels ifrån sig, dels säger man ingenting. Mitt i röran finns en co-op- och skärdgårds-skjutare som faktiskt är lovande. Den detaljen är lätt att missa.

Ghost of Tsushima

Playstation 4
Release: 2019?

I Ghost of Tsushima är du den sista samurajen och det finns en del som talar för att detta är ett av de sista stora Playstation 4-spelen. Och vilken final det kan bli! Trots att det delade E3-scen med The Last of Us 2 blev Tsushima inte tystat. Det återstår dock att se om det släpps 2019.