Seagate Firecuda Gaming Dock

Anslutningar:

1x Thunderbolt 3 (till laptop)
1x Thunderbolt 3 (till tillbehör)
1x DP 1.4
5x USB 3.1 Gen2 (1st battery charge)
1x RJ45
2 3,5mm

Lagringskapacitet:

4 TB inbyggt
1x M.2 NVMe-slot

Storlek:

Höjd - 29,7 cm
Bredd - 11,4 cm
Djup - 32,4 cm

Vikt:

2,6 kg

Lägsta pris:

4 497 kr

Till att börja med skulle jag vilja säga att jag gillar hur dockan ser ut. Den är överlag rätt så stilren om man bortser från till dess högra del, som jag ska snacka om lite mer om senare. Då dockan i viss mån bara är en mörk “låda” så är det lätt att se markeringarna för alla uttag så man vet vad som är vad. Även om en del av oss utan problem kan skilja på dem ganska enkelt är det inte så för alla, och de vita symbolerna mot dockans mörka yttre gör det enkelt att hänga med. Den enkla och i mitt tyckte trevliga designen gör att den passar in lite var som helst. Jag kände aldrig att det var något jag behövde gömma undan, och med dess olika RGB-funktioner kan den även vara något man skulle vilja skylta med.

Hastigheterna är inget att hurra över.

Det som var mest intressant med den här dockan är inte bara det faktum att det finns en 4 TB hårddisk inbyggt, utan att man även kan uppgradera med den M.2 NVMe SSD-slot som också finns här. Tyvärr måste en sådan SSD köpas till utöver den enorma peng man redan lagt på bordet. Lite snabba tester av 4 TB-hårddisken visar att den inte är något att hurra för när det kommer till hastigheter, utan det här är en hårddisk man sparar ned grejer på som man sedan mest troligen inte hade tänkt överföra mycket ifrån. Vilket är synd, då jag kan tycka att en snabbare hårddisk hade passat bra när tanken ändå är att man ska ha en laptop som man kopplar in och ut kanske varje dag.

För att installera NVMe tar man bara bort en del av ventilationen och skruvar fast den som på ett moderkort.

NVMe-slotten sitter till höger om dockan där vi även har RGB-belysningen. Utan strul kan man plocka bort stycket till höger som inte bara får RGB:n att se fräsig ut, utan också agerar som ventilation för dockan. När den väl är borta har vi ett hölje som måste skruvas bort för att slänga in en NVMe, och sedan är det bara tuta och köra.

Framsidan har två USB-uttag och ljudportar.

På baksidan finner vi resterande anslutningar.

Dockan tar inte särskilt mycket plats och passar in nästan var som helst.

Det viktigaste för en docka är dess anslutningar - vad man kan koppla in och hur mycket. En lista på det kan ni se längst upp, men jag tänker att vi kan snacka lite om det och hur det sedan kommer fungera i praktiken.

Dockan har elva anslutningar man kan använda sig av. För att kunna använda den överhuvudtaget behöver du ha en dator med en Thunderbolt 3-port. Den Asus Zenbook Pro jag fått låna har förstås det. När laptopen är inkopplad får den tillgång till allt annat som är inkopplat i dockan, exempelvis skärm, mus, tangentbord och andra tillbehör.

Dockan är utrustad med fem USB 3.1-portar, två i fronten och resterande där bak. Personligen valde jag att koppla mitt tangentbord och mus där fram och annat på baksidan. Där får man givetvis bestämma lite själv hur man vill att kablarna ska ligga, de är ju inte lika mycket i vägen om det mesta man använder sitter vid dockans baksida. Det finns även en till Thunderbolt 3-port för tillbehör, då den första (syns på ikonen) är till för laptopen så allt fungerar som det ska. För skärmar är det DisplayPort 1.4 som gäller, vilket inte är så konstigt då det är en “gaming”-produkt i grunden. De flesta skärmarna som används för spelande domineras av DisplayPort, vilket gör valet att ha en sådan anslutning för dockan till ett bra sådant. Framtill har man även två 3,5 mm-jack för hörlurar så man får ljud för filmer och spel. Sist men inte minst finns det även en ethernet-port, eller RJ45 som de också kallas, vilket är något jag uppskattar väldigt mycket. Mitt egna wifi är ganska svajigt och nu för tiden är det inte vanligt att laptops har en egen ethernet-port. Såldes betyder det att man via dockan kan få en mer stabil uppkoppling.

Om det är något jag inte gillar med dockan hittills är att den inte ger din laptop ström. Dockan lyckas verkligen med det mesta som den är till för, men når i mitt tycke inte hela vägen. Även om det inte är hela världen att behöva koppla in strömadaptern i eluttaget och sedan i datorn så känns det onödigt då hela poängen med dockan är att allt ska kopplas dit. Seagate snubblar precis vid mållinjen, vilket är synd då nästan allt annat är riktigt bra.

Välj vilka filer och mappar du vill lägga en backup på till dockan.

Det finns även möjligheter att konfigurera RGB.

Spegla filer och mappar är också något man kan göra.

Sist men inte minst har vi även en del mjukvara man kan, men inte måste använda sig av. Här kan du greja lite med dockans RGB-belysning, göra en backup och enkelt välja vilka ställen du vill spara ifrån, samt att spegla data med en specifik mapp på en dator. Jag har väl inte så mycket att tillägga här egentligen. RGB:en är trevlig och man kan bestämma hur det ska lysa och hur snabbt. Ventilationen och alla dess hål får det att se förvånansvärt snyggt ut i mörker. Backup och spegling är också trevligt att det finns ett enkelt program för.