ROG Strix Go

Anslutning:

USB (trådlös 2,4 GHz),
3,5 mm kontakt, ljud/mick-kombo

Kabelängd:

3,5 mm ljudkabel: 1,2 m
USB-C laddkabel: 1 m

Frekvensomfång:

3,5 mm: 10–40 000 Hz
Trådlös 20–20 000 Hz

Ljudbild:

Stereo, Virtual Surround 7.1

Impedans:

32 ohm

Batteritid:

Upp till 25 timmar

Noise cancellation:

Egen AI Noise cancellation

Knappar/reglage:

1 volymkontroll, med mute
1 play/paus/nästa/föregående
1 Välj mellan att lyssna trådlöst eller med kabel

Mikrofon:

Frekvensomfång 100-8 000 Hz
Bommikrofon: Enkelriktad
Inbyggd mikrofon: Tar in ljud från alla håll

Tillbehör:

Väska
Laddningskabel (USB-C)
Löstagbar mikrofon
3,5 mm kabel
2,4 Ghz trådlös adapter
USB-C to USB 2.0 (Type-A) adapter

Vikt

290 g

Lägsta pris

1 793 kr

ROG Strix Go är ett headset man kan koppla till en rad olika enheter på olika sätt. Bland annat har du möjlighet att med 1,5-meterskabeln koppla den till en hörlursingång, en USB-C-adapter som kopplar för att få en 2,4 GHz trådlös anslutning, och en USB-C till USB 2.0-adapter så du kan koppla hörlurarna trådlöst till en dator eller liknande. Huvudsakligen är tanken att man ska använda hörlurarna till en bärbar enhet som en smartphone eller Nintendo Switch, men det uppskattas något enormt att man inte är låst, utan att man även har möjlighet att koppla till dator och spelkonsoler.

Om vi börjar i den trådlösa änden så vill jag nämna ganska snabbt att det inte finns någon form av bluetooth. Vill man köra trådlöst måste man använda den medföljande adaptern i 2,4 Ghz. Den kopplas in med USB-C och funkar således till allt som har ett sådant uttag. Något ROG har lyft mycket är Nintendo Switch, att den bland annat ska fungera bra att använda till den på resande fot – och det stämmer! Du kopplar in adaptern på konsolens undersida, ser till att headsetet är i sitt trådlösa läge och så är du igång. Här kommer dock ett problem, och det är inte alls ROG:s fel, men jag tycker det är värt att nämna ändå. Nintendo’s enda USB-C-ingång sitter på undersidan, vilket gör att du bara kan använda dessa hörlurar trådlöst till Nintendo Switch i handhållet läge. Konsolen är möjlig att spela med på bordet tack vare ett stöd som finns på baksidan, men i och med att USB-C-ingången ligger mot bordet fungerar det inte att spela så. Som tur är följer det med en 3,5 mm-ljudkabel så man kan koppla i hörlursuttaget om så skulle vara fallet. Men det är så synd att det inte finns en till USB-C för såna här scenarion. När det kommer till avstånd så är tanken att den ska klara upp till 20 meter, och även om jag inte testat det avståndet exakt, har jag lyckats gå runt i större delen av det stora hus jag bor i utan större problem. Det var bara ett rum på nedervåningen, långt bort från datorn där headsetet var inkopplat, där anslutningen fallerade.

Det är som sagt inte ROG:s fel, utan det är Nintendo som sjabblar, och jag tycker ROG har löst det hela på ett bra sätt. Adaptern är lätt att sätta in, man ändrar till trådlöst-läge vid reglaget och så är man igång. De skryter med en batteritid på upp till 25 timmar, och den har en snabbladdningsfunktion som på bara 15 minuter ska se till att man får tre timmars batteritid. Jag har testat batteritiden så gott det går, tyvärr tappade jag räkningen någonstans i mitten, så att det kan räcka upp till 25 timmar stämmer mest troligen.

Runt kåporna har vi en del reglage. På vänster sida kan man bland annat höja och sänka volym, och trycka mikrofonen till mute. Hörlurarna spelar upp en röst som bekräftar om mikrofon är av eller på. Nedanför har du en knapp där du kan pausa musik, byta låt och även backa till en tidigare. Efter det finns det ett reglage där man kan välja om man vill köra trådlöst eller om man ska använda kabel. Längst ned har vi 3,5 mm-uttaget. Vid användning är alla lätta att komma åt, och varje reglage är olika formade så att man lätt kan urskilja vad som är vad. På höger sida har vi USB-C uttaget för laddning.

När det kommer till ljudet så är jag på det hela taget positiv. Det låter kristallklart och tätheten på kåporna stänger ute ljud från omgivningen på ett bra sätt, vilket bara får upplevelsen att kännas bättre. Det finns stöd för Hi-Res Audio, men bara om man kör med 3,5 mm-ljudkabeln, där ljudet också är som bäst. Hur man än väljer att använda ROG Strix Go kommer allt ljud låta bra. Ska man vara lite petig skulle jag vilja säga att det är lite för lite bas. Ljudet går att justera med inställningar på en dator via ROG Armoury-programmet, men tyvärr är det inte något som följer med dig när den kopplas till en annan enhet. ROG Armoury, som jag använt tidigare, är fortfarande lika struligt. Den här gången testade jag använda det på olika datorer och fortfarande samma strul. Kan behöva starta programmet 3-4 gånger innan det kommer igång ordentligt vilket är irriterande. Som tur är kommer de flesta mest troligen inte använda programmet så de kommer slippa de problemen.

Sist men inte minst tänker jag att vi pratar om mikrofonen, eller mikrofonerna? Det finns nämligen två stycken, kan man säga. Man har den den vanliga bom-mikrofonen som man sätter fast likt vilken annan löstagbar mikrofon som helst, men också en inbyggd om man inte vill ha den löstagbara framme. Skillnad på ljud kan ni höra på klippet ovan. Då man mest troligen kommer använda headsetet på resande fot och inte ha tillgång till de diverse inställningarna som finns i ROG Armoury på en dator, så skippade jag att testa alla de inställningarna. Kort och gott dock, det finns möjligheter att få ljudet låta lite bättre över Discord och dylikt vid en dator om man så känner för det. Från vad andra berättat och det jag spelat in själv tycker jag mikrofonen ger ifrån sig ett okej ljud, men inte mer. Headsetet är utrustat med någon form av AI som aktivt hjälper till med noise cancelling. Svårt för mig att säga om det fungerar bättre eller sämre än något annat, men från det jag testade i klippet ovan så fungerar det rätt så bra iallafall.