Star Citizen och Squadron 42 närmar sig kanske, måhända, eventuellt någon sorts skarp release. Enligt läckta uppgifter som ska komma från folk som jobbar för utvecklaren Cloud Imperium Games kan båda spelen komma att släppas under 2025.

Informationen hittas i en artikel på Substack, skriven av en okänd person som kallar sig "Dan". Det rör sig alltså om helt obekräftade uppgifter, och ska därför ses som spekulation – inte sanning. Artikelförfattaren skriver själv att planerna är ofärdiga och tidiga, och betonar att uppgifterna ska tas med en nypa salt.

Med det sagt så är informationen detaljrik och intressant, inte minst en preliminär roadmap som sträcker sig från slutet av 2023 till slutet av 2025. Där hävdas att Squadron 42 kan släppas första kvartalet 2025, följt av Star Citizen version 1.0 fjärde kvartalet samma år.

Så här såg Squadron 42 ut i höstas.

CIG sa i oktober förra året att Squadron 42 är färdigt innehållsmässigt och i poleringsstadiet, så det låter inte omöjligt att det storybaserde spelet kan vara färdigt om ungefär ett år. Däremot finns mycket kvar att göra med Star Citizen innan det når visionen om en sömlös jättevärld, så att det blir klart sammma år låter mindre sannolikt. Vilket även artikelförfattaren säger.

Enligt roadmappen kan nästa uppdatering, alpha-version 3.23, innehålla "så många Squadron 42-features som möjligt". Den kan även komma att innehålla en tidig version av server meshing, en avancerad men viktig teknik som ska låta spelarna sömlöst färdas genom det massiva spelet. (Något av motsatsen till Starfield, om du så vill.)

Star Citizen version alpha 3.22.

Artikeln innehåller också uppgifter om hur CIG styrt om arbetet, omflyttning av folk mellan de båda projekten, orsaker till att det tagit så lång tid med mera. Intressant läsning för dig som är intresserad av jätteprojektet, oavsett hur stor del av uppgifterna som stämmer.