Inlägg av Stolol

Inlägg som Stolol har skrivit i forumet

1
Skrivet av Winzi:

Om jag förstod det rätt så alla fullkomliga elektronika prylar kommer kemikalieskatten drabba så ja, om du köper bara komponenter och bygger själv så det inte vara någon skatt på sakerna.

Däremot om du köper delar och låter då t.ex. Inet sätta ihop den så är det ju egentligen en färdig dator du köper bara att du själv valt vad du vill ha i den, d.v.s en färdig elektronisk pryl som då bör beskattas.

Låter verkligen som möjliga kryphål och ogenomtänkta idéer såvida allt detta bara är en dålig formulering och allt bara är åt helvete med den svenska elektronikmarknaden.

Du har helt rätt i att implementationen av den här skatten är väldigt ogenomtänkt med tanke på hur den är formulerad.

Eftersom skatten baseras på en produkts nettovikt och varukod (även kallad KN-nummer) skulle man i många fall kunna kringgå skatten helt genom att köpa komponenterna istället för den färdiga produkten.
Alternativt kan man även från tillverkarsidan kunna börja sälja mobiltelefoner/laptops utan batteri för att få ner nettovikten och på så vis minska produktens kemikalieksatt.

Så länge detta endast är en svensk skatt är det dock osannolikt att det kommer ske i någon större utsträckning.

Det stämmer dock inte riktigt att alla elektroniska prylar drabbas. Den fulla listan, som även innehåller en i vissa fall mer eller mindre ungefärlig tolkning av varukoderna, hittar ni här: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/...

Högtalare och hörlurar drabbas till exempel inte (8518 XX).
Intressant att notera är även att trots att i princip alla former av monitorer (datorskärmar/tv-apparater) drabbas, så påverkas inte projektorer då dom har en annan varukod (8528 69).

Edit:

Skrivet av redgreenblue:

Ja tack till miljötänk, nej tack till ologiska och orättvisa skatter som bara missgynnar en redan förlustdrabbad elektronikbransch.

Om er familj brinner inne för att någon i hushållet köpt en "kemikaliefri" produkt som saknar flamskyddsmedel så är det alltså sossarna och miljöpartiet som bär ansvaret för att de satt höga skatter på produkter som är brandsäkra. Kan vara bra att känna till nästa val att de inte bryr sig om din personliga säkerhet, eller det faktum att elektronikvaruhusen kommer få sparka fler folk pga. dessa idiotiska skatter. Förhoppningsvis slipper din familj brinna inne, men ni kanske istället bara har råd med undermåliga produkter pga. skatten. Prylar som går sönder stup i kvarten eftersom de saknar viktiga kemikalier.

Den här kemikalierädslan är precis lika töntig och obefogad som rädslan för e-nummer. Om man granskar skiten ser man ganska snabbt att det inte är några seriösa forskare inom relevant fält som står bakom sånt här trams.

Nja, det är ingen tvekan om att klorerade och bromerade flamskyddsmedel är ganska farliga. Dock är det inte helt utrett exakt vilken påverkan det har på vuxna och barn i längden. Att minska mängden av av dessa i den mån det går är det inget fel på, dock borde man kanske först och främst rikta in sig på produkter där det kanske inte heller finns ett lika stort behov, som tex i textiler och kläder.

Det är inte heller alltid nödvändigt med den mängd flamskyddsmedel som tillsätts i produkterna och en generell minskning även i elektronik vore bra. Skalan för vad som är tillåtet är dock så hårt satt så att det gäller att du i princip antingen har tillsatt kemikalierna eller inte.
Men som sagt, så länge denna lag endast gäller i Sverige för svenska företag lär ytterst lite hända från tillverkarna av produkterna.

Skrivet av pingkonk:

Sjävlklart det är Titan. Titan är ju ungefär en svart sten liknande ämne, det låt förklarligt tycker jag

Tyvärr är titan silvrigt/kromfärgat, den ser ganska lik ut det som dom flesta skulle tänka på om man säger 'metall'.

1