Men det var ju det här med spel, och hur det hjälper mot så allvarliga saker som posttraumatiskt stressymptom. Jag bad Linnéa förklara lite närmare. Det här är vad hon berättade:

[quote]När det blir för mycket känslor eller ångest är det ett sätt att fokusera på något annat. Det är ett sätt att distrahera sig.

Men för mig är det något mer, när jag har för mycket känslor i huvudet så finns det ingen plats för något annat. Det är som det logiska slås av.

När jag spelar spel som är logiska och lite matematiska är det som att den funktionen slås på igen, som att något händer i mitt huvud. Det tar en liten stund, kanske en kvart, men sedan är det som om något hänt.

Men spelet får inte vara för stressigt, men det beror å andra sidan lite på hur stresskänslig jag är. Jag har spelat Candy crush saga och andra favoritspel är Pacman och Tetris, men just nu spelar jag Bejeweled. Det ska helst vara så lite tidsaspekt och tävling som möjligt med i spelet, därför fungerar inte onlinespel när man skjuter mot andra.

Jag väljer ett spel och sedan kör jag det. Jag vill inte behöva göra val, utan bara spela.[/quote]

Det visar sig att Linnéa Regnlund tillhör C64-generationen. Att hon växte upp i ett hem där den klassiska hemdatorn fanns. Den tillhörde hennes bror, men alla i familjen spelade på den.

- Mina absoluta favoritspel all time är #Tetris och #Giana Sisters. Tetris kan jag ju fortfarande spela på mobilen eller datorn. Jag har försökt spela Giana sisters på datorn, men det funkade inte. Det blir inte samma sak, det ska vara med joystick. Jag tror det är på grund av C64 som gillar 2D-spel så mycket, säger hon.

Giana Sisters - Commodores svar på Super Mario

För några år sedan kom faktiskt en studie från King's College i London om just Tetris och PTSD. Du kan ju läsa hela studien själv, men för att göra en komplicerad sak hyfsat enkel kan man säga så här:

Direkt efter en traumatisk händelse är psyket fullt upptaget med att gå igenom det som hänt, och under de sex första timmarna formas den drabbades minne av det hela. Det finns avancerade metoder för att snabbt minska PTSD, men dessa åtgärder är svåra att sätta in snabbt och på bred front. Vad forskarna ville testa var om det fanns någon enklare, mer allmänt tillgänglig metod för snabb akutvård av symptomen.

En metod som att spela lite Tetris.

Testet gick till så här: Forskarna lät först försökspersonerna se film från verkliga olyckor. Sedan fick en del av dem spela Tetris direkt efteråt. Resultatet visade att de som hade spelat Tetris hade mindre PTSD-symptom än de som inte spelat.

Visst blir man lite nöjd bara av att se dessa välordnade Tetris-rader?

Forskarnas tes om det hela var följande: Psyket verkar ha begränsad förmåga för hur mycket det kan hantera. Efter att ha sett olycksfilmerna var försökspersonernas psyken helt upptagna med att hantera de traumatiska bilderna. Men hos de som fick spela Tetris, var det som att hjärnan inte orkade med att både ha koll på spelet och samtidigt köra en repris på de där hemska bilderna som nyss hade visats. Vilket gjorde att minnesbilderna inte fick samma fäste som de annars skulle fått.

Som vid alla studier av det här slaget får man så klart vara försiktig att dra för stora växlar, men det är ändå så att man behöver nypa sig lite armen. Tetris, detta urklassiska spel, skulle alltså kunna fungera som akutbehandling av PTSD?