Vad är ett bra endgame?

Medlem
Skrivet av Joe Swallows:

Jag spelar just nu väldigt mycket Diablo iv och trots den kritiken som spelet har fått så tycker jag fortfarande att det är väldigt roligt att spela och jag är på god väg mot level 100 i season 1. Jag har noterat att spelet har fått en del kritik för bland annat sitt innehåll och på flera sidor kritiseras spelet för sitt endgame. Personligen tycker jag fortfarande att det är kul att köra nightmare dungeons för att ta mig framåt, levla och få bättre gear men mycket av kritiken finns just där, att endagame är för dåligt.

Det ska säga att jag inte brukar spela spel där endagame är en stor del av upplevelsen så det är mest därför jag frågar. Hur tycker ni att endgame bör se ut för att det ska hålla intresset upp? Vad hade t.ex krävts för att ni skulle anse att Diabli IVs endgame var bra? Det här är alltså ingen kritik mot er som tycker att spelet är tråkigt eller till och med skitdåligt. Det är bara en fråga om hur ni vill att endagme ska vara i t.ex Diablo iv som dessutom fortfarande är ett nytt spel.

Jag instämmer helt och hållet i vad du skriver ovan, jag har kul i spelet.
Ungefär lika kul som jag hade i D3s endgame när det släpptes. Jag är fullt medveten att Blizzard har en plan för D4 som är lång och innehållsrik för att locka tillbaka folk och locka nya.
Jag räknar helt kallt med minst 3 expansioner innan man kommer få ta sig an Diablo. Det endgame som är nu är långt ifrån det endgame vi kommer se om ett år, det är väl snart Blizzcon och jag är övertygad att vi kommer få information om första expantionen som kommer släppas till våren.

Medlem

Mest för min del är det sjuuukt tråkig progression, items är sjukt tråkiga, för få spells, för få builds....


signatur

Spela spel är kul ibland.

Medlem
Skrivet av Alexraptor:

Endgame är ett idiotiskt concept som behöver gå och brinna i helvetet.

Amen.

Jag har tagit mig ur både Diablo 2 och Lineage 2. Det är bara slös på tid att försöka bli maxlevel och få hårfint bättre gear.

Oavsett vad man strävar efter eller sätter för mål så kommer dagen då man tröttnar och avinstallerar. Det bästa är sannolikt att avsluta spelet när storyn nått sitt klimax. För sedan återstår bara segt ekorrhjuls-grinding.


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Tyckte diablo 3 hade bäst endgame.

Medlem

Jag vill ha saker som inte bara innebär att fiender gör mer skada och tål mer. Det krävs alltså bara ett absolut minimum av uppfinningsrikedom för att göra mig nöjd, men trots det är det sällsynt. I ett spel med NG+/flera varv så behövs det bara att man på varv 2 kan få föremål som inte går att få på första varvet, osv. Grejer som man kan få tredje varvet som man inte kan få på andra? Bring it on. Kan inte ta många mantimmar att implementera, och i gengäld fäller det utslaget att jag vill köra tre varv och inte bara två. Dark Souls 2 gjorde det bra, men inte 1:an eller 3:an eller Elden Ring.

I ett spel som saknar extra varv, t.ex. onlinefokuserade spel, ja där har jag inte så mycket erfarenhet men t.ex. ett spel som Fallout 76 håller sig intressant eftersom det är så svårt att grinda till sig exakt den utrustning man vill ha, så det är ett ständigt pågående projekt. Gameplayet brister vad gäller endgame men som en grindtorsk så är det ändå roligt att fortsätta sträva efter de nästan omöjliga oddsen.

Medlem

Har inte spelat Diablo IV så jag kan inte kommentera där.

Däremot spelar jag mycket Final Fantasy 14 vars endgame jag verkligen gillar. Varannan patch släpps 4 nya raids som man får först lära sig att överleva, sen att kunna göra tillräckligt mycket damage (samtidigt som man överlever ) för att kunna döda bossen innan enrage (där bossen dödar alla med nån ultimate). Allt detta i en grupp av 8 där kommunikation är rätt viktigt.

Den typen av progress gillar jag (att komma ett steg närmare "kill" varje gång). Om man vill kan man dessutom ladda upp sin raid-damage på inofficiella sidor för att jämföra med andra.

Medlem

Det enda endgame jag tagit del av och gillat är wow classic. För mig bärs hela spelet av det community man är del av. Dungeons är intressanta när de är en utmaning i dem.

Molten core blev ganska snart avklarad, men hjälper när man är 40 glada som sammarbetar och kan ha det ganska avslappnat. Man gick sedan över till blackwing lair och fick en helt annan upplevelse med utmaning. Efter detta fick man andas ut lite med AQ (som var ganska medioker raid, med ett fantastiskt slut). Sedan avslutade de med Naxxramas, vilket är det svåraste jag gått upp mot i något spel någonsin. Samtliga raids var för 40 personer och nollades en gång per vecka.

Hela denna strukturen varvad med 20-spelar raids, och även en uppsjö med dungeons och PvP, fick man ett endgame som är svårt att slå. Det innehåll som finns i det spelet och speciellt på den tiden det kom är och förblir fenomenalt. (Man kan kritisera om man inte gillar innehållet, men innehållet FINNS där och är massivt).
Jämför jag nu med diablo 3 (notera 3! jag har inte kört 4an) så bestod endgame av att öka svårighetsgraden och köra samma j**la "rifts" om och om igen. Det var knappt någon variation och gameplayet blev så jäkla repetitivt att man ville spy.

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Amen.

Jag har tagit mig ur både Diablo 2 och Lineage 2. Det är bara slös på tid att försöka bli maxlevel och få hårfint bättre gear.

Oavsett vad man strävar efter eller sätter för mål så kommer dagen då man tröttnar och avinstallerar. Det bästa är sannolikt att avsluta spelet när storyn nått sitt klimax. För sedan återstår bara segt ekorrhjuls-grinding.

Jag har precis börjat runda av Diablo 2, men har aldrig satt level som en endgame där. Jag gillar när jag fått ordning på något sett eller ett visst föremål.

Min barbar sitter med Imortal King nu så han står där och "glänser", spelas inte mer..

Inaktiv

Red Dead 2 har bäst "endgame" för mig.
Öppen mysig värld med events som händer hela tiden. Inga jävla säsonger, paragon levels och skit.
Det blir så klart tråkigt till slut också, men då kan man köra tills man tröttnar i sin egen takt.

...nu måste jag installera det igen bara för det. Fan också.

Medlem
Skrivet av trickeh2k:

Inte vid launch, först efter RoS.

Har man inte lärt sig något så vette fan.

Medlem

Tyckte endgame va bra i diablo 4, man kör igenom storyn 1 gång sen behöver man inte spela mer. Mera tid till att spela andra spel
Va värt pengarna iaf, hade kul en vecka med spelet.

Så ja bra endgame är ett bra avslut så man kan spela annat.

Medlem

Endgame är till för folk som inte har vett på att lämna lokalen och gå hem när taklamporna tänds

Medlem

Som några tidigare skrivit så tycker jag PoE har ett helt makalöst end game. Finns nästan hur mycket content som helst och du kan välja fritt vad du vill göra beroende på vad du tycker är roligast. Däremot finns det, vad tycker, endel problem också.

1. Det tar alldeles för långtid innan du kommer dit, kampanjen är makalöst tråkig att köra igenom gång på gång på gång på gång på gång igen.......
2. Är man ny så tar det långtid att sätta sig in i allt. mapping, trading, crafting, atlas/passive threes kan lätt bli för mycket, och fokuserar man på fel saker så blir det lätt dyrt/svårt att göra om.

Just nu håller jag på att tragla mig igenom kampanjen igen.... Är på act 5 och det var länge sen det tog så här lång tid att göra klart det, önskar att jag bara var klar :P.

PoE börjar ju egentligen när endgame startar

Medlem
Skrivet av theBoosing:

Diablo 4 är en skandal och ingen borde spela det, blizzard förtjänar inte en enda krona. Jag köpte en ganska dyr version av spelet för att kunna spela tidigt, likaså mina vänner. Vi var fullt party tills vi var level 85 ca sen fanns det ingen av oss som fann en anledning att fortsätta. Season 1 kom och vi kom till endgamet, dödade nya bossen som att det vore en vanlig fiende och sen var spelet helt dött igen. Nu ångrar alla att vi köpte det från första början, vilken sjuk besvikelse.

Nu kör alla path of exiles nya liga istället, alltså vilken klassskillnad. Ingen storebror som berättar för dig hur du vill tradea, tonvis med engame såsom bossar, atlas, gruvan osv osv osv. Det tar aldrig slut.

Jag tycker kommentarer som denna är smått fascinerande. Vad jämför du med, när du påstår att det är en skandal och att ingen borde spela det? PoE, visst, men ditt resonemang och hur du uttrycker dig målar upp en bild som säger att PoE på något sätt skulle vara perfekt och Diablo IV fullständigt värdelöst. Hur skulle du i så fall klassa alla de spel som objektivt sett håller betydligt sämre kvalitet än Diablo IV? Hamnar de på någon form av minus-skala i så fall? Något mer nyanserat kan man ju uttrycka sig, tänker jag.

Med ovanstående sagt påstår jag inte att Diablo IV skulle vara det perfekta spelet. Tvärt om. Finns mycket att peka på som kunde vara bättre. Kunde också känna att det var aningen enformigt och då har jag inte gjort mer än att spela igenom kampanjen (som story-mässigt var riktigt, riktigt bra), samt kört ett tjugotal timmar endgame efter det. Sen kom Baldurs Gate 3.........

När det gäller Diablo IV så tror jag man behöver förstå att det spelet inte har byggts för att vara komplett och perfekt vid lansering. Vad som har släppts är en grundplåt att bygga vidare på, vilket de gör baserat på vad det community som spelar yttrar sig om spelet och dess nuvarande samt kommande innehåll. Vill man se förändringar, vilket är fullt legitimt att vilja, kanske man gör bäst i att uttrycka sig lite mer konstruktivt än att påstå att spelet skulle vara värdelöst. Det är väldigt från en objektiv sanning om det spelet.

Medlem
Skrivet av EYEtriforce:

Om vi tar diablo 4 som exempel som jag också spelat mycket, lvl 100 hardcore och är nu strax över lvl 80 hardcore season 1.
För mig är endgame i Diablo 4 näst intill NOLL.
Jag tycker spelet är hyffsat roligt fram tills att man når world tier 4.
Sen är det roligt några timmar när man är ny i world tier 4.
Sen har man kanske inte BIS gear men man får riktigt bra gear väldigt snabbt.
Så väldigt tidigt hamnar man i en situation där man kanske behåller ett item varje 1000e item man hittar så själva "loot game" dör väldigt väldigt fort.
Så vad gör man endgame i diablo 4 ? pvp är dött så ingen pvp.
I PvE vad gör man ? helltides är hyffsat bra tidigt för att geara upp men inte bra för xp.
Nightmare dungeons är bra för loot och xp. Så i princip har man ett enda val, köra nm dungeons.
Det är det enda man kan göra endgame i diablo 4, att spamma tråkiga enformiga dungeons utan några som helst endgame bossar. Allt dör på 1 sekund och rince and repeat.
Diablo 4 har ALDELES för lite content, och man når BIS gear och max level ALDELES för lätt och för fort.
Ett endgame för mig måste vara att det dels tar lite mer tid att expa upp och att nå perfekt gear, men sen ska det finnas något att göra när man fått näst intill perfekt gear och max level också, stora svåra utmaningar som ger bra rewards, variation på utmaningarna, valmöjligheter på vad man kan göra. Måste finnas något som man kan grinda för som man sedan kan använda sin super xp och super gear emot, för att känna att man utvecklas på ett bra sätt och för en bra anledning.

Håller med till 100%. Inför säsong 2 känns det också meningslöst att börja på en ny char igen, kul ett tag men varför harva upp till 100 igen för att sen börja om återigen inför säsong 3, för lite nytt innehåll i säsongerna för att det ska vara värt det, kommer invänta en expansion för mer meningsfullt innehåll. Har två 100 gubbar nu, får räcka på ett tag.

Medlem
Skrivet av Saurz:

Håller med till 100%. Inför säsong 2 känns det också meningslöst att börja på en ny char igen, kul ett tag men varför harva upp till 100 igen för att sen börja om återigen inför säsong 3, för lite nytt innehåll i säsongerna för att det ska vara värt det, kommer invänta en expansion för mer meningsfullt innehåll. Har två 100 gubbar nu, får räcka på ett tag.

Kan tycka att tre månader är för kort per säsong också. Ser hellre längre säsonger med större skillnader så man faktiskt hinner spela ett tag. En annan som har barn som ska skjutsas runt på träningar, orkester-övningar, och så vidare, hinner ju inte spela så mycket så det är svårt att uppleva en hel säsong på tre månader.

Medlem
Skrivet av Kaptens:

När det gäller Diablo IV så tror jag man behöver förstå att det spelet inte har byggts för att vara komplett och perfekt vid lansering. Vad som har släppts är en grundplåt att bygga vidare på, vilket de gör baserat på vad det community som spelar yttrar sig om spelet och dess nuvarande samt kommande innehåll. Vill man se förändringar, vilket är fullt legitimt att vilja, kanske man gör bäst i att uttrycka sig lite mer konstruktivt än att påstå att spelet skulle vara värdelöst. Det är väldigt från en objektiv sanning om det spelet.

Är så oändligt trött på blizzard, eller spelbranschen generellt. Det går bra att implementera en in-game-store i alla deras spel men inte att skapa ett bra spel från början med all erfarenhet dom har sen tidigare, som man dessutom betalar 4 siffrigt för...


signatur

PC: i5-10600K | 3070 Ti | 32GB DDR4 | nVME 1TB

Medlem
Skrivet av Ronzem:

4. Alla spelar inte Path of Exile vare sig du vill tro det eller inte. Förresten så dör Path of Exile lika hårt mellan varje säsong. De spelas någon vecka sedan inget mer förrän nästa säsong.

Håller med om att det dör ut till slut, men tar bra mycket längre än någon vecka. Hade stora förhoppningar på D4 då jag tröttnat rätt hårt på POE. Men känns som att man nu får hoppas att det kommer en expansion till D4 som löser "tomheten" (som jag upplever det) eller att POE2 blir bra.

Medlem
Skrivet av meganollan:

2. Är man ny så tar det långtid att sätta sig in i allt. mapping, trading, crafting, atlas/passive threes kan lätt bli för mycket, och fokuserar man på fel saker så blir det lätt dyrt/svårt att göra om.

Har försökt ge mig på detta spel vid 3 tillfällen men jag känner att jag inte alls kommer in i det. Upplever att jag bara förstår en bråkdel av allt, vilket gör att jag lägger ner.

WOW är faktiskt en av det bästa att hantera endgame. Extremt svåra uppdrag, som man behöver vara balanserat med andra att klara av. En värld där du inte

Medlem
Skrivet av Stripe:

Har försökt ge mig på detta spel vid 3 tillfällen men jag känner att jag inte alls kommer in i det. Upplever att jag bara förstår en bråkdel av allt, vilket gör att jag lägger ner.

Yes, jag känner mig igen i detta. Tror lite hemligheten är också att man inte behöver kunna alla delar. tex crafting är extremt svårt och komplicerat. Jag gör inget sånt utan fokuserar på att trada om jag behöver nått.

Medlem
Skrivet av Horniak:

Håller med om att det dör ut till slut, men tar bra mycket längre än någon vecka. Hade stora förhoppningar på D4 då jag tröttnat rätt hårt på POE. Men känns som att man nu får hoppas att det kommer en expansion till D4 som löser "tomheten" (som jag upplever det) eller att POE2 blir bra.

Titan quest 2 kommer ju också

Medlem
Skrivet av anon_332538:

PvP och säsonger håller mig intresserad rätt länge a la WoW

Wow är väl det bästa endgame...även om det aldrig är riktigt endgame. När man är max lvl börjar spelet

Medlem
Skrivet av Casimir2323:

Gillar Endgame i God of War: Ragnarök. Det är skönt att kunna göra klart vissa quests, springa runt i världen samtidigt som storyn inte är helt slut. Det är fint att kunna vara kvar i en värld man har "räddat"... mysigt. Skulle vilja ha det så i fler spel.

Håller helt med. Gow och Ragnarök gör endgame jäkligt bra. Tycker att Gow gör det lite bättre då Valkyriorna var mer integrerade i storyn än vad Berserkerna är i Ragnarök. Men att båda spelen låter en göra allt på en sparfil i lugn och ro är klockrent och något jag önskar att fler spel erbjöd. Några av spelens bästa ögonblick finns i sidogrejorna och en del av dessa dyker logiskt upp efter att storyn är avklarad. Mycket bra.

Vill också nämna Spiderman som ett bra exempel. En av mina skönaste Platinums.


signatur

Ännu en dag i paradiset.

Medlem
Skrivet av theBoosing:

PoE brukar hålla för oss hela säsongen, vilket inte diablo3 eller 4 gör det tar max 1 vecka där.

Skrivet av Horniak:

Håller med om att det dör ut till slut, men tar bra mycket längre än någon vecka. Hade stora förhoppningar på D4 då jag tröttnat rätt hårt på POE. Men känns som att man nu får hoppas att det kommer en expansion till D4 som löser "tomheten" (som jag upplever det) eller att POE2 blir bra.

Efter 3-4 veckor så har mer än 70% av spelarna slutat vid varje säsong. Bara kolla statistiken på spelarantal.
Diablo 4s smekmånad var väl ungefär lika lång innan "alla" tröttnade.
Så spelen är ungefär lika på det viset.
Helt ok att tröttna på ett spel. Finns fler.

Verkar ha ett bra endgame när folk tröttnar så snabbt?

Medlem

Spelutvecklare lägger oftast massor med utvecklingstid på en kampanj, som man oftast kör igenom en gång. Sen när man kommer till endgame så är det bara någon snabbt hoprafsad eftertanke.

Det spelutvecklare behöver göra är att tänka om. Man kanske kör igenom en kampanj på 5 timmar och sen vill man lira endgame i 5000 timmar, men ändå verkar kampanjen stå för minst tio gånger av utvecklingsresurserna jämfört med endgamet. Ren idioti. Själva spelet ska vara endgame. Det är där man ska kunna nöta jättelänge och ändå känna att man gör någon form av framsteg och alltid har något att jobba emot. Mycket variation och customization (typ skillträd och sånt) är viktigt så man inte blir utbränd samt att man kan testa nya saker. Då spelar man länge och har inget emot att lägga mer pengar på vettiga DLC:s.

Spelutvecklare nuförtiden verkar dock tyvärr bara tänka på att få sina spel sålda och struntar fullständigt i om folk blir uttråkade på bara några dagar eftersom de redan fått sina pengar.

Medlem
Skrivet av Ronzem:

Efter 3-4 veckor så har mer än 70% av spelarna slutat vid varje säsong. Bara kolla statistiken på spelarantal.
Diablo 4s smekmånad var väl ungefär lika lång innan "alla" tröttnade.
Så spelen är ungefär lika på det viset.
Helt ok att tröttna på ett spel. Finns fler.

<Uppladdad bildlänk>

Jodå, POE har ett bra endgame, men folk börjar nog bli tröttna efter 10 år, spelet är från 2013 så de flesta kör nog bara det nya säsongs materialet. Brukar vara så jag kör det iaf, håller ändå längre än D4, men rätt orättvist att jämföra de båda. Lite som att jämföra WOW som har med content ända från 2004 med ett nytt MMO.

Som jag sa tidigare, D4 behöver en bra expansion och vidareutvecklas det åt rätt håll så har det alla möjligheter.

Skrivet av Ronzem:

Verkar ha ett bra endgame när folk tröttnar så snabbt?

Jodå, 3-4 veckor * 3-4 säsonger per år, så 9-16 veckor om året. Räcker för mig iaf, oavsett spel.

Medlem
Skrivet av Kaptens:

Kan tycka att tre månader är för kort per säsong också. Ser hellre längre säsonger med större skillnader så man faktiskt hinner spela ett tag. En annan som har barn som ska skjutsas runt på träningar, orkester-övningar, och så vidare, hinner ju inte spela så mycket så det är svårt att uppleva en hel säsong på tre månader.

Jo håller med.
Önskar att tankklasser vs damage hade mer skillnad i instancer, nån som behöver stå först o tanka o nån som gör damage osv, ända röra just nu

Medlem

Det är väldigt olika från spel till spel. Vissa har inget endgame och andra är bara endgame.

Diabloserien har normalt handlat enbart om endgame. Dvs man har kört igenom storyn lite snabbt och sedan är det grind efter grejjer för att göra sin build så bra som möjligt. Storydelen är sekundär. Diablo 4 har jag nyss börjat spela och jag uppfattar storyn som ovanligt tråkig sett till tidigare spel i serien. Eller så är det den "öppna" världen som gör det. Jag hoppas det blir bättre när storyn är avslutad.

När det gäller andra storydrivna spel så så slutar jag vanligtvis spela när storyn är slut. Jag brukar inte köra för 100% achievement. Om man däremot ser de sista 20 procenten av storyn i ett storydrivet spel som endgame så vill jag att det ska vara balans. Det ska vara svårt men man vill känna att man har de bästa grejerna och att man får nytta av det man lärt sig under de första 80 procenten av spelet.

Som en sidonotering så ogillar jag om man får den bästa prylen/vapnet alldeles innan slutbossen. Jag vill kunna köra ett tag med de bästa grejjerna. Undantaget eventuella specialsaker som är knutna till storyn förstås.

Medlem
Skrivet av jamorro:

Det är nog inte många som pallar levla till 100 för att det är så förbannat tråkigt att nöta nightmare dungeons.

100%


signatur

🐖💨💩

123
Skriv svar