Med över 800 000 samtidiga Steam-spelare kliver Baldur's Gate III in på Steams topp tio-lista genom tiderna. Att ett ganska klassiskt rollspel är på samma lista som exempelvis CS:GO, Dota 2 och PUBG är ett rejält styrkebesked, och är en monumental framgång Larians vd inte såg komma.

För PC Gamer berättar Swen Vincke att han kände oro över att peaken nåddes i early access.

Vi har sett det förut: andra spel som varit väldigt framgångsrika i early access för att på själva releasedagen inte sälja mycket mer då det fanns en mättnad. Att detta skulle hända var min största oro.

Men inte. Framgången är storslagen och överträffar Larians vildaste förväntningar. Faktum är att Vincke sa till studions IT-avdelning att man nog skulle räkna med max runt 100 000 spelare.

Det hade vi inte alls räknat med. Detta går långt, långt bortom vad som var förväntat. Det saknar också motstycke, att ett spel av vår typ har så många som spelar samtidigt... Alla här är väldigt glada.

Peaken för Divinity: Original Sin 2, också från Larian, ligger på 93 000 samtidiga spelare.

Vill fortsätta vara oberoende

I samma intervju säger Vincke att de inte jobbar på någon expansion. Den skulle bli svår att utveckla (... så det finns alltså en chans!?). I en Bloomberg-artikel (via Wccftech) säger Larian-vd:n att de vill fortsätta värna sin oberoende ställning. Dokument som framkommit under de rättsliga turerna kring Microsofts Activision Blizzard-affär säger att de (bland annat) haft ögonen på Larian.

"Smickrande", säger Vincke, men inget i dagsläget han är sugen på.