Kör du Windows 10 utan att ha uppdaterat till senaste versionen? Då kommer Microsoft tjata på dig att göra det.

Bakgrunden är de angrepp som skett på sistone, där datorers operativsystem låsts ner av ransomware-angrepp och användaren krävts på lösensumma för att den ska låsas upp igen. Angreppen, till exempel Wannacry i maj där ett par hundra tusen datorer drabbades, kunde ske för att datorerna i fråga inte var uppdaterade; Microsoft upptäckte och släppte patchar som täppte till säkerhetshålet redan i mars.

Och nu tar Microsoft alltså i för att faktiskt få folk att uppdatera till den senaste, säkraste versionen av Windows 10. I denna blogg uppmanar man alla användare att köra den senaste "feature"-uppdateringen (Creators Update) och den senste månatliga "quality"-uppdateringen. Med start den här veckan kommer man skicka ut uppmaningar till folk att se över systemets privacy-inställningar, och få dem att installera Creators Update och andra uppdateringar.

Microsoft påminner också om att supporten för den ursprungliga Windows 10-versionen snart tar slut. Du kan fortsätta köra den om du vill, men du får inga månatliga säkerhetsuppdateringar.

För att ta reda på om ditt Windows 10 är uppdaterat kan du gå till den här sidan och testa. Om uppdateringen krånglar går du hit och läser på om hur du löser problemet.