Packa rätt

När du väl hittar en ryggsäck kan du börja ta med dig lite lyxprylar. Men du behöver förvånansvärt lite utrustning i Dayz. Även när du är helt "kittad" behöver du sällan mer än 1-2 omladdningar till ditt eventuella skjutvapen, en brandyxa, lite första förband och en vattenflaska. Hittar du en konservöppnare så bör du hålla i den stenhårt! Det är bara konservöppnaren som kan öppna burkar utan att spilla värdefull mat.

Säker vapenhantering

Om du skulle hitta ett skjutvapen och rätt ammunition till det, måste du först ladda. Dra ammunitionen till vapnet i ditt inventory, släpp, och välj ladda från popup-menyn. Om du har ett magasin eller en snabbladdare till vapnet, kan du istället fylla i ammo där för att sedan ladda genom att trycka R –betydligt snabbare i strid. Gå inte omkring med skjutvapen i handen om du inte misstänker att du behöver använda det. Se dessutom till att inte springa för mycket om du räknar med bråk: är du andfådd svajar vapnet betänkligt och det blir svårare att träffa.

Tänk som en skidskytt när det vankas eldstrid: låg puls gör underverk för siktandet.

Vem kan man lita på?

Att möta andra spelare är lite otäckt, men spännande. Om ingen av er har vapen är risken ganska liten, men de flesta (!) spelare är psykopater in-game, så lita inte på någon du inte känner i verkliga livet. Eller inte på någon alls, förresten – Dayz gör konstiga saker med människors medkänsla och intelligens. Om du stöter på en annan spelare, hälsa med "friendly" eller bara "hello". Om han inte har något vapen framme bör du inte vifta med ditt, men håll ögonen på honom och var beredd att skjuta eller springa därifrån vid minsta tecken på fara. Om du ser en beväpnad spelare smyga förbi kan det vara bäst att gömma sig och hålla klaffen – många skjuter direkt av rädsla för att bli rånade eller dödade.

Försiktighet är ett nyckelord för att bli någorlunda långvarig i Dayz-världen.

Ju fler vi är tillsammans

Trots den föregående punkten så är de andra spelarna det bästa med Dayz. Det är de där livsfarliga mötena som är det mest spännande i spelet och om du spelar med folk du känner på riktigt blir det nästan ett helt annat spel. Plötsligt har du någon annan som kan täcka dig medan du plundrar baracker vid flygfältet, eller återuppliva dig om du får en hjärtattack (införs i nästa patch). Ju fler ni är, desto mer oförsiktiga kan ni kosta på er att vara och desto roligare kommer ni garanterat att ha.

Är detta slutet?

Så du är fullt kittad. Du har nått Dayz:s "end game". Vad gör du nu? Du kan smyga omkring på kartan och undvika andra, du kan döda nybörjare, eller du kan hjälpa de som har det svårt med mat och vatten. Det beror helt på om du vill betraktas som en psykopatisk mördare (de som injicerar lite spänning i varje möte med andra spelare) eller än ängel sänd från ovan (med en ryggsäck full av bönburkar och konservöppnare). Det fantastiska med Dayz är att det inte finns några regler, inga begränsningar för vad du får göra inom dess ramar. Vill du ha ett område utan rövare och zombier, där du tryggt kan handla med bönor? Skapa ett med dina kompisar, med vapen i hand!

Spelet uppgraderas nästan en gång i veckan och nya saker tillkommer ständigt. Matlagning, pilbågar och jakt är nära, fordon kommer någon gång under året och det finns alltid något nytt att upptäcka på den ständigt expanderande Chernarus-kartan. Den stora, öppna spelvärlden, de själlösa zombierna och avsaknaden av regler lär dock inte förändras. Och det är det som är så bra.