"Big in Japan", borde vara en legitim synonym för PSP. Trots sprillans nya 3DS och många gånger kraftfullare HD-konsoler lyckas den lilla maskinen toppa försäljningslistan vecka ut och vecka in. Hemligheten är inte hemligare än att det finns fantastiskt fina spel till konsolen i alla former och storlekar. Idag bjussar vi på fem alternativ ingen strandutflykt bör vara utan.

Förresten, du missade väl inte fredagens DS- och 3DS-genomgång eller gårdagens guide i App Stores djungel?

Kopplingen mellan lata dagar bland sanddynerna och Kratos mytologiska och bloddrypande eskapader kan tyckas lång. Men glöm inte att Grekland är något av sinnebilden för finkornig sand och soldränkta stränder. #Ghost of Sparta är kanske inte rättvist uttryck för just detta. Däremot är det ett fantastiskt spel, vilket inte är fy skam. Det är också ett lysande bevis på att de bästa stationära upplevelserna inte nödvändigtvis behöver kompromissa med spelglädjen när det blir portabelt. Detta är så nära du kommer en blockbuster på din PSP.

[video=6179]

"Sommaren är räddad!" … är kanske inte det första du utbrister när Square Enix släpper ännu en nytolkning av ett dammigt Final Fantasy. Men om du sopar cynismen under badhandduken och inser fakta – äventyren är orimligt tidlösa – kommer du inte att ångra dig. Den här nyversionen är dessutom extra prisvärd eftersom du dels får fortsättningen på sagan, The After-Years, samt ett mellanspel som storymässigt fungerar som en bro mellan originalet och uppföljaren. Pixelperfektion och sandstrandsperfektion i ett och samma paket. Lysande! Men…

[video=7727]

… för många är tid en dyrbar valuta och att spendera 50 timmar på ett j-rpg kan vara totalt orealistiskt. Men när en halvminut är allt du behöver har du inte längre några ursäkter. Så snöra på dig äventyrskängorna, ta ner bredsvärdet från väggen och bered dig på att rädda en värld med bybor i nöd, slumpmässiga strider och en historia som vägrar ta sig själv på allvar – men för den sakens skull inte saknar de viktigaste beståndsdelarna. Att slappa och koppla av är en konst, men #Half-Minute Hero bevisar att det inte behöver ta så lång tid. Det enda du behöver, när allt kommer omkring, är 30 sekunder.

[video=9144]