MSI GE66 RAIDER 10SFS

Processor:

Intel Core i9-10980HK 2,4 GHz - 5,3 Ghz

Grafikkort:

Nvidia Geforce RTX 2070 Super, 8 GB GDDR6 (115W)

Internminne:

16 GB RAM, 2 666 MHz

Batteri:

Litiumjon 4-cells, 99,9 Whr

Laddare:

280W

Lagring:

1 024 GB, NVM Express (NVMe)

Operativsystem:

Microsoft Windows 10 Home 64-bit

Skärm:

Skärmstorlek: 15,6 tum LED
Upplösning: 1 920 x 1 080
Uppdateringsfrekvens 240 Hz
Responstid: 3 ms
Färgrymd: 72% NTSC
Kontrast: 1000:1
Paneltyp: IPS
Ytskikt: Matt
Betraktningsvinkel: 178°

Anslutningar:

1 x USB-C 3.2 Gen 2x2
1 x USB 3.2 Gen 2
1 x USB-C 3.2 Gen 2/Displayport 1.4
2 x USB 3.2 Gen 1
1 x LAN
1 x HDMI
1 x Mini Displayport
1 x Telefon/mikrofonkombinationsjack
1 x SD (XC/HC)

Dimensioner:

358 (W) x 267 (D) x 23,4 (H) mm

Som ni kan se i specifikationerna kommer den här laptopen laddad med en del godsaker. Det kanske mest intressanta är en tionde generationens Intel Core i9-processor och ett RTX 2070 Super-grafikkort.

Diverse delar av datorn går även utan större strul att uppgradera om man så vill, då laptopens undersida lätt kan öppnas för att uppgradera eller byta ut sina ram-minnen, lägga till en PCI-E SSD, eller bara för att damma av den.

Laptopen innehåller en snabb NVMe-SSD

Lagringsenheten är en NVMe-SSD på 1 024 GB med bra hastighet. Spel laddar snabbt och skulle man använda en snabb extern SSD kommer man utan problem att kunna skicka filer snabbt till och från datorn.

Lan- och strömuttaget sitter på baksidan vilket medför till lättare kabelhantering.

Laptopen kommer proppad med en hel del anslutningar. Tonvis med USB-portar av olika slag, displayport 1.4 och en mini displayport, SD-kortläsare, HDMI, LAN med mera. Jag gillar att LAN-anslutningen och anslutningen för ström är på laptopens baksida vilket gör att man har färre kablar runtom sig när den ska användas. En av det värsta sakerna som finns är kablar och när de tjorvar ihop sig, här blir det mindre sådant runtom laptopen.

Det är bra mellanrum för knapparna så fingrarna inte glider iväg.

Tangentbordet känns bra att skriva och spela med, trots att jag är van vid äldre blå mekaniska brytare. På många laptops kan det ibland kännas för trångt med tangenterna så att man lätt klickar fel. Här är det dock bra mellanrum så man slipper det. Touchpaden fungerar som den ska. Jag föredrar att ha två knappar nedtill, istället för att touchpaden har knapparna rakt under så man måste trycka på den. Den fungerar oavsett relativt bra att använda. Kände inte heller att jag glider för mycket eller fastnar, utan det fungerar som det ska.

Witcher är kanske inte så spännande att maxa längre, men det flyter på riktigt bra här.

Metro Exodus fungerar galant, dock tycker jag inte ray-tracing gjorde sådan stor skillnad.

Battlefield V rullar på bra med allt på ultra tills ray-tracing slås på.

När det kommer till speltester ligger min smärtgräns vid 60 fps. Lägre tycker jag inte är acceptabelt för en dator överhuvudtaget.

Först ut är Witcher 3. Även om det inte är en stor bedrift att kunna maxa det här spelet i dagsläget för nya datorer så är det dock ett väldigt populärt spel vilket gör mig sugen på att se hur det fungerar. Ute i vildmarken och i mindre strider pendlar fps:en mellan 80-120 med allt maxat - för det mesta håller det sig vid minst 90 fps. I byar och städer med mycket folk kan det gå ned till runt 70 fps i värsta fall, men i helhet känns det stadigt.

I och med att att Metro Exodus har stöd för ray-tracing så bestämmer jag mig för att det blir ett bra spel att testa datorn med. Med allt maxat, alltså även ray-tracing, hamnar vi på som bäst 110 fps, och som lägst runt 50 fps. Intressant nog var det i öppna områden med fiender som man fick mest bilder per sekund, istället för nere i tunnelbanorna. Oavsett högsta och lägsta så höll det sig, likt Witcher 3, stadigt vid minst 90 fps.

Sist ut i mitt test är Battlefield V som också har stöd för ray-tracing. Tyvärr orkar inte datorn med att maxa allt denna gången, utan hoppar fram och tillbaka mellan 45 och 65 fps, där runt 52 fps var standard. Stänger man av ray-tracing så når jag som högst 145 fps och som standard runt 110 fps. Ray-tracing var snygg i Battlefield V, men känns inte värt att använda, helst i multiplayer, då fpsen störtdyker.

MSI har egen mjukvara som bland annat innehåller "cooler boost" som sätter fläktarna på högvarv.

I MSI Dragon Center kan man även klocka laptopens GPU.

Datorn blir väldigt varm vid spelande. Så varm faktiskt att det märks när man knappar på tangentbordet. Som tur är har datorn något som kallas “cooler boost” som hittas i MSI Dragon Center, deras egen mjukvara. Cooler boost ser till att fläktarna går på högvarv vilket löser problemet till viss del och ser till att tempen på cpu ligger runt 82 grader och gpu:n på 85 grader. Tangentbordet har inte samma värmeproblem längre, men laptopen låter alldeles för mycket. Med ett headset på och ett spel i gång så var det inte så märkbart, men så fort jag tog av mig mitt headset hörde jag hur högt ljudet var. Så länge man har ett bra par isolerande headset skulle jag säga att man kommer klara sig rätt så bra.

Efter mina speltester så känner jag mig väldigt nöjd. Jag är tyvärr inte så insatt i ray-tracing ännu, eller om dessa spel var bra exempel, men oavsett så kan man säga att nästan alla nya spel som finns nu och kommer släppas närmaste åren kommer kunna spelas utan större problem.

Laptopen har riktigt snygg RGB på dess front.

Steelseries Engine användas för att pilla med RGB och macron.

MSI Aurora innuti Steelseries Engine låter dig leka med frontens RGB på olika sätt.

Tyvärr går det inte att ändra ljusstyrkan på tangentbordets RGB.

En riktigt charmig grej med GE66 Raider är dess RGB. Till fronten har vi ett ljus som går från enda sidan till den andra och som kan ställas in på olika sätt hur det ska lysa och i vilken färg. I ett mörkt rum ser det väldigt snyggt ut, och för mig som inte bryr sig mycket om RGB så måste jag säga att jag blev imponerad.

Dessvärre kan jag inte säga detsamma om RGB:n till tangentbordet, det går inte att justera ljusstyrkan där. RGB:n i fronten kan man utan problem justera ljusstyrkan på precis som man vill, men hur mycket jag än söker så finns det ingen sådan funktion för tangentbordet. I ett upplyst rum syns det knappt, såvida du inte sitter och stirrar. Mycket märkligt att bara en av dem kan få starkare eller svagare ljus.

Skärmen har en bra storlek, bra färg och kontrast ur lådan och är i helhet väldigt härlig att se film och spela spel på.

När det kommer till skärmen så har den en storlek på 15,6 tum och en upplösning på 1 920 x 1 080. Uppdateringsfrekvensen ligger på 240 Hz och är av paneltypen IPS. IPS är bra för en laptop då man inte alltid sitter frakt framför skärmen. Betraktningsvinklarna känns väldigt bra då jag kan titta från nästan vilket håll som helst och ändå få en relativt bra bild. Färgrymden ligger på 72% NTSC, vilket skulle motsvara 99% sRGB.

Kortfattat så är det bra färg och kontrast med möjlighet att inte behöva ha skärmen perfekt vinklad för att kunna få en bra upplevelse. Att kolla Netflix eller spela spel fungerar bra oavsett om det är väldigt mörkt på skärmen eller ljust med mycket färger. Likt alla skärmar kan givetvis mycket av det här korrigeras om man inte skulle vara nöjd.