Astro C40

RF-sändare:

2,4 GHz

Trådlös latens:

5 ms

Batterityp:

Litiumjon, laddningsbar

Ljud:

3,5 mm-jack

Batteritid:

Upp till 12 timmar

Vikt:

310 g

Lägsta pris:

2 094 kr

En sak jag märkte när jag först tog tag i kontrollen och klickade på alla knappar är hur pass bastant och tung kontrollen är. Det är ingen tegelsten, men jämför man tyngden med en Dualshock 4 hamnar vi på 209 g för den, och 314 g för en Astro C4. När jag satt och spelade så gjorde det ingen större skillnad, men det var helt klart något som låg i bakhuvudet när jag är så van med en lättare kontroll.

Kontrollen kan användas till PC och PS4.

Baksidan har två extra knappar som kan fylla olika funktioner.

Högst upp kan vi byta mellan två kontrollprofiler och om man vill köra trådlöst eller trådat.

Utseendet har jag inte så mycket att säga om. Kontrollen är i färgerna svart och rött, med handtag i gummi som ger ett bra grepp. Kontrollen har alla möjliga knappar och funktioner man förväntar sig av en Dualshock 4, som en touch-pad högst upp och home- och share-knapparna. L1/2 och R1/2 är givetvis också här, där trigger-knapparna (L2 och R2) faktiskt går att justera om vill ha ett långt eller kort knapptryck på kontrollens baksida. I helhet så ser det ut som en gaming-pryl, och även om de hade gjort ett försök att inte få den skrika "gaming" hade den ändå sett ut som en sådan produkt just för att det är en gaming-produkt i grunden.

Fronten kan tas av och sedan får man bestämma lite själv hur kontrollen ska se ut.

Styrkors och spak kan lätt flyttas runt. Det röda strecket visar hur de ska sitta.

"Pogo pins" gör det lätt att sätta dit och ta bort olika moduler.

Det som får den här kontrollen att sticka ut är att du med hjälp av den medföljande mejseln lätt kan justera reglagens placering. Till en början var jag lite rädd att jag skulle ha sönder något och det skulle vara komplicerat att få till allting, men så var inte fallet. Mejsel används för att lätta på fyra stycken skruvar så att man kan lyfta av fronten av kontrollen. Därefter är det bara att flytta runt spakarna, byta ut dem och dylikt precis som man vill. Varje del du kan flytta runt sitter fast och fungerar tack vare de sex “pogo pins” som sitter längst in, och där är det även rödmarkerat (samma på varje del) så att man lätt sätter dem rätt. Det bästa med det här är att hela processen är otroligt enkel, och det är praktiskt taget omöjligt att råka skada något såvida man inte är våldsam. Det kan vara lite bökigt i början, men tillslut går det även förvånansvärt snabbt att justera också vilket är bra de gånger man kanske delar kontrollen med någon som vill att spakarna ska sitta annorlunda gentemot dig själv.

Det bästa med allt det här är att man själv får välja hur kontrollen ska se ut och kännas. Föredrar du att hålla i en Xbox-kontroll där du har en analog spak uppe till vänster och styrkors under så kan du lösa det själv, och vill du att den ska se ut och spelas som en Dualshock-kontroll kan du bara låta den vara. Ska sägas att spakarna kan bytas ut för att få det kännas ännu mer genuint. Valmöjlighet är något jag värdesätter högt i produkter generellt så allt det här ser jag som ett stort plus.

Med Astro Gaming:s egen mjukvara kan man bland annat ändra vad varje knapp ska göra.

Känsligheten på spakarna kan ändras.

Man kan även ändra känsligheten i utlösarna L2 och R2.

Mjukvaran låter dig också påverka hur ljudet från kontrollen kan låta.

Rumble-funktionen kan man påverka en del, samt ljusstyrkan på indikatorlampan.

Kontrollen har även egen mjukvara som Astro står för. Den laddas ned lätt från deras hemsida och för att använda den med kontrollen måste den vara inkopplad med kabel. På ovansidan av kontrollen kan man välja mellan ett trådat eller trådlöst läge, byt till trådat så kommer mjukvaran känna av kontrollen.

Här kan man bland annat ändra vilken knapp som ska göra vad och du kan få det att fungera nästan hur du vill, med det enda undantaget där de extra knapparna på baksidan som kallas UL och UR inte kan bli en L2 och R2. Anledningen vet jag faktiskt inte, men då de sistnämnda knapparna ofta används för att skjuta kanske det har något med det att göra.

Därefter kan man bestämma känsligheten i spakarna, till exempel hur långt du ska trycka för att få den effekt du vill ha. Detsamma gäller L2- och R2-knapparna, där man har möjlighet på baksidan av kontrollen att göra det mer till en knapp så man slipper det långa och djupa trycket, men du kan också ändra känsligheten till vad som känns vettigt för just dig. Som krydda på moset sparas de olika profilerna direkt i kontrollen, dock bara två stycken som max. Det finns en knapp på kontrollens ovansida där man kan byta fram och tillbaka. Vill man då ha lite olika känslighet i spakarna beroende på spel (likt folk kan vilja ha med datormusen) går det att fixa också.

Föga förvånande för min del kan man även ställa in hur ljudet ska låta från själva kontrollen. Inget jag personligen skulle använda mig av, men som sagt innan, valmöjlighet är alltid bra. Det sista man kan göra är att ändra ljusstyrkan på indikatorlampan och hur känslig rumble-funktionen ska vara.

I helhet är jag väldigt nöjd med programmet. Det är lättanvänt, inte svår att förstå och den ger också bra visuell feedback för när man ska ställa in känsligheten på t ex spakarna vilket jag gillar. Det gör det lätt att justera så det blir exakt som man vill ha det. Ett enkelt och bra program som vem som helst kommer klara av att behärska.

När det kommer till själva spelandet kan man använda kontrollen till Playstaion 4 och PC. Astro rekommenderar att man ska koppla kontrollen till datorn i trådat läge för att uppdatera firmware innan man använder den. Till PS4 och PC kan du använda kabel eller köra trådlöst, men det fungerar inte trådlöst av sig själv till PS4, utan du måste använda den medföljande 2,4 GHz USB-dongeln för att det ska fungera. När väl allt är kopplat och och synkat fungerar det utan problem. Ska man använda den här till PC kan man behöva tanka ned ett tredjepartsprogram som heter DS4windows för att den ska fungera korrekt, men spelar man på Steam har man extra tur, då de har sina egna drivare och ser till att det fungerar i de flesta spel.

Batteritiden sägs vara ungefär 12 timmar (jämfört med 4-8 timmar för en Dualshock), vilket jag tycker stämmer. Jag har inte tagit exakt tid men det var inte ofta jag kände att batteriet höll på att ta slut, vilket känns bra. Det värsta som finns är när man vill och kanske behöver spela trådlöst men istället måste vänta på att kontrollen ska ladda.