När vi testade #Nvidias budgetkort Geforce GTX 750 Ti överöste vi det med beröm för den goda prestanda kortet erbjöd till väldigt låg energiförbrukning. Vi spekulerade då i vad den energieffektiva arkitekturen Maxwell skulle kunna erbjuda i ett prestandakort, och nu har vi fått svar. Nvidias toppkort representeras numera av Geforce GTX 980 och GTX 970. Båda dessa grafikkortsfamiljer är utrustade med fyra gigabyte snabbt GDDR5-minne och båda drar väsentligt mindre ström än motsvarigheterna GTX 780 Ti och GTX 770 från föregående generation.

Vi har fått in ett av vardera kort, och båda korten kommer från #Asus då övriga företag inte kunde få fram kort snabbt nog. Det innebär att våra tester bygger på överklockade varianter av dessa kort, med något högre energikonsumtion än referensdesignerna. I och med att de flesta produkterna på marknaden är överklockade i någon form ser vi ändå Asus-korten som representativa för Nvidias nya generation.

Välbyggda och väl utrustade

När vi packade upp korten blev vi positivt överraskade av GTX 970-kortet som endast kräver 8-pinnars strömförsörjning från nätaggregatet, trots att referensdesignen använder 2 x 6-pinnars försörjning. Asus GTX 980-kort kräver å andra sidan 8-pinnars och 6-pinnars anslutningar, vilket alltså är mer än hos referensdesignen. Detta har Asus sannolikt gjort för att dels möjliggöra den egna överklockningen, men även för att ge svängrum för vidare överklockning från användaren. Kylarna som används är i båda fallen Asus välrenommerade DirectCU-kylare som även gör ett bra jobb här, men mer om det senare.

Grafikkort baserade på Nvidias GTX 900-teknik är utrustade med HDMI 2.0-utgångar, en uppdatering av HDMI-standarden som gör det möjligt att skicka 4K-upplösningar till bildskärmar vid 60 Hz. #AMD:s nuvarande toppkort saknar denna möjlighet, det återstår att se om företaget lanserar nya kort med HDMI 2.0 innan bildskärmar med tekniken börjar lanseras under 2015.