Spelet skiljer sig även åt beroende på vilken konsol det släpps till. Den självklara största skillnaden mellan Wii U-versionen och de andra stationära konsolerna är användningen av GamePads, vilket är behändigt men även ovant. Dels är det charmigt att kunna stänga av tv-apparaten och bara spela på kontrollens skärm, dels är den i sig stor och otymplig. Övriga spelare kan välja mellan att enbart spela med wiimote eller koppla in en nun-chuck eller classic controller.

I rymden kan ingen höra dig plagiera

Den andra stora skillnaden från till exempel Xbox 360-versionen är att svårighetsgraden till Wii U sänkts avsevärt mycket. Jag är visserligen mer för upplevelse än utmaning i spel, men då Sonic & All-Stars Racing Transformed saknar berättelse finns det inget i spelet som får en att hålla kvar intresset. I de andra versionerna var det svårt att vinna – på tok för svårt – men det kändes som ett upplyft i jämförelse med Mario Kart som bara blir lättare och lättare för varje nytt spel som kommer. Det känns som att man enbart sänkt svårighetsgraden för att tilltala Nintendo-fans som vant sig vid enkla vinster.

Kan inte köra ifrån jämförelsen

Det går inte att låta bli att jämföra detta med Mario-racing. För det krävs ingen expert för att förstå att det mer eller mindre är en rip-off. Det märks för tydligt att de saknat egen fantasi och att de har varit för rädda för att göra något eget av konceptet. Istället har de kört med säkra kort, kort som spelats med under en väldigt lång tid. Mysighetsfaktorn med att kunna spela enbart på kontrollen är inte tillräckligt för att upplevelsen ska bli något utöver det vanliga. Särskilt inte när svårighetsgraden sänkts och det därmed saknas utmaning.

Crazy Taxi mot...?

Istället för att ta maskotracingen och göra något unikt av den har Sumo Digital inte vågat ta ut svängarna ordentligt. Men de använder sig ändå av en mall som rymmer en av de stadigaste underhållningsgrunderna som finns – att på ett lättillgängligt sätt återskapa kära minnen och sätta dem i annan kontext. Så till den dag då Mario Kart till Wii U släpps är Sonic & All-Stars Racing Transformed ett helt okej substitut.