Sacred 2 är uppföljaren till det fyra år gamla #Sacred, ett actionrollspel från tyska Ascaron i stil med Diablo-spelen. Det är en så kallad ”prequel” till Sacred, det vill säga att uppföljaren utspelar sig före originalet, närmare bestämt 2000 år tidigare. Även om det är en uppföljare så behöver du inte ha spelat föregångaren för att hänga med i handlingen och spelvärlden. Vad handlingen går ut på ska jag inte avslöja här men jag kan kort säga att det handlar om de onda och de godas kamp om den så kallade T-energin.

Jag vill vara stor och stark!

Eller konsten att skapa en karaktär

När du sparkar igång spelet får du på klassiskt rollspelmanér skapa dig en egen karaktär. Här har vi sex raser att välja bland: Seraphim, High Elf, Dryad, Temple Guardian, Shadow Warrior och Inquisitor. När du valt ras får du välja vilken gud du vill tillbe. Det finns snälla gudar och onda gudar och när du valt en får din karaktär en specifik krigsegenskap som tillhör denna gud. Till exempel kan du, om du tillber den onda guden Ker, frammana en gigantisk demon som härjar runt på slagfälten. Efter det väljer du en av de två kampanjer som finns i singleplayer-läget. Sen är det bara att tuta och köra. Eller kuta och kötta, kanske man ska säga i dessa sammanhang.

Du börjar ute i bushen med ett kasst vapen och utan någon rustning och nu är det helt upp till dig att bestämma vad som ska hända. Om du vill kan du följa huvudstoryn till punkt och pricka eller så kan du traska runt och utföra något av de tusentals sidouppdragen. När jag tänker efter så påminner Sacred 2 en hel del om #World of Warcraft till upplägget. Du dödar fiender, hittar utrustning, kan använda runor, smider ihop vapen hos smeden, rider på ”mounts”, utforskar en gigantisk sömlös värld, besöker grottor, går upp i ”level”, slaktar bossar... Listan på liknelser mellan de båda titlarna kan göras lång, skillnaden är i stort sett bara kameran. Här är det bäst att ha en kamera kikandes ned på din karaktär men den kan vridas och vändas som du vill.

Vill du titta närmare på mitt svärd?

Eller konsten att inte dö

Att strida är inte så avancerat. Ett klick med musen på en fiende är lika med ett slag mot densamma. Med andra ord riskerar detta spel att bränna ut din stackars mus. Du köttar med ditt vanliga vapen med vänster musknapp och kör igång en trollformel med den högra. Vill du använda tangentbordet till dina spells så går det bra med. Det finns olika svårighetsgrader som när som helst kan ändras. Jag körde först på det lite lättare Bronze-läget, efter runt tio timmars spelande hade jag bara dött en handfull gånger. Health potions finns det gott av. Väljer man Silver-läget blir det genast svårare och vill du löpa linan ut kör du Hardcore, vilket innebär att om du dör en endaste gång så är spelet slut.