Roligast av extramaterialet till HD-utgåvan är ändå det som tillhör Snake Eater. Där återfinner du de gamla MSX-spelen Metal Gear och Metal Gear 2, retro i utseende, styrning och menyer. Det är en bonus i ordets rätta bemärkelse att få chansen att köra dessa tidiga pärlor.

I övrigt är Metal Gear Solid 3 också det troget sitt ursprung. Handlingen utspelar sig 1964, mitt under kalla kriget och Naked Snake the Man ger sig här in i Sovjetunionen för att hjälpa den kända raketforskaren Sokolov att fly till väst.

Skurkgalleriet är skarpare än någonsin.

Historien äger rum i djungeln och HD-formatets fördelar syns extra tydligt här. Bland annat gör skärpan att det är mycket lättare att sikta i förstapersonsperspektiv och att hitta vägen genom den snåriga växtligheten. Några ändringar i styrning eller liknande kunde jag inte upptäcka, inte heller något extramaterial utöver MSX-spelen. Däremot så saknas Snake vs. Monkey i den nya utgåvan, vilket är lite förvånande. Det underhållande bonusliret hade vi väl kunnat få behålla?

Det tredje och senaste spelet, är kanske det mest udda i HD-utgåvan. Metal Gear Solid: Peace Walker släpptes till bärbara PSP och för första gången kan man nu spela det på PS3. Spelet utspelar sig under 1970-talet i Kubakrisens spår och Naked Snake befinner sig i Sydamerika.

Peace Walker debuterar på PS3.

Peace Walker inleds med en väldigt grundläggande tutorial där alla rörelser noggrant gås igenom. Kanske är detta berättigat till den bärbara konsolen men med en PS3-kontroll i näven känns det aningen överflödigt att instrueras i att titta åt höger och vänster. Då hade jag hellre sett en grundlig genomgång av menyerna som är väldigt röriga, näst intill klaustrofobiska. Det är som kvicksand att ge sig in där, man kommer aldrig ut.

Annars är Peace Walker ett tilltalande inslag i den nya utgåvan. Det är avskalat, med fina cutscenes i serietidningsformat, det går att föra över data från PSP:n och det erbjuder också flerspelarläge. Tråkigt nog går det inte att spela lokalt co-op. Eller så är det jag som inte kan hitta möjligheten i kvicksanden.

Den forna PSP-titeln är läckert avskalad – i allt utom menyerna.

Men i det stora hela är Metal Gear Solid-utgåvan i HD inget att hänga läpp över. Det är en matig, finslipad och säkert tilltalande samling för alla MGS-älskare – eller kanske för den delen, nya generationens stealthfans. Alla storyintresserade kommer nog att sakna den första och sista delen i serien. I alla fall jag finner urvalet i HD-utgåvan något slumpmässig. Men man får vad man betalar för och här får man ändå, som sagt, en hel del.

För alla er som gillar de tidiga utgåvorna av MGS och som inte bryr sig särskilt om just skärpa är HD-utgåvan däremot inget att lägga pengarna på. Då är det något hårddraget bara Peace Walker på PS3 och något ganska meningslöst extraspel från specialutgåvorna som erbjuds. Och saknaden efter Snake vs. Monkey.