Microsoft kommer höja priset på både prestandakonsolen Xbox Series X och prenumerationstjänsten Game Pass, uppger The Verge.

I augusti stiger priset på konsolen till 550 dollar i USA, en höjning med 50 dollar. Om prisökningen även gäller Sverige, och i så fall hur stor den blir, är inte känt. FZ har frågat svenska Microsoft, vi återkommer om de svarar. Men Microsoft tar i dag strax under 6 200 kronor för Series X, så om det höjs även här kommer den gissningsvis kosta 6 700-7 000 kronor. Det finns inga uppgifter om att den billigare Series S kommer öka i pris.

Både Game Pass och Game Pass Ultimate stiger i pris inom kort, oklart exakt när och hur mycket. Men i USA blir basutgåvan 1 dollar dyrare (från 10 till 11 dollar) och Ultimate-versionen ökar från 15 till 17 dollar. Så räkna med 10-20 kronor mer om prishöjningen kommer till Sverige. Höjningen ser enbart ut att gälla Xbox-versionen, ej pc.

Konkurrenten Sony prishöjde Playstation 5 i höstas, även där var ökningen 50 dollar. Synnerligen ovanligt för konsoler, som annars brukar sjunka i pris när de är ett par år gamla. Men det har varit ett par extraordinära år med pandemi, komponentbrist och invasionskrig. Inte mycket annat att göra än att hoppas på bättre tider framöver.