Svaret på allt ska visst vara "42". Det gäller dock inte hur många Xbox Series-konsoler som sålts. Enligt en färsk rapport är svaret då 18,5 miljoner.

Det menar analysfirman Ampere Analytics i en nysläppt rapport om hur mycket pengar vi la på konsoler under 2022, skriver Games Industry. Oklart hur analytikerna fått fram siffran, och Microsoft själva håller som bekant Xbox-försäljningen hemlig. Så hur bra 18,5 miljoner stämmer med verkligheten vet bara Microsoft.

Med det i åtanke kan vi för skojs skull jämföra med Playstation 5. Vid årsskiftet hade 30 miljoner PS5:or nått kund. Xbox Series-försäljningen ska alltså vara nära två tredjedelar så stor som PS5-diton (om siffran ovan stämmer). Vilket väl ändå låter bra med tanke på att det fortfarande släppts få riktiga publikmagneter till de nya Xboxarna (typ Forza Horizon 5 och Halo Infinte). Å andra sidan har det varit störst brist på PS5, vilket förstås kan ha gynnat Xbox-försäljningen.

Enligt rapporten har Sony 45 procent av konsolmarknaden, mot 27,7 procent för Nintendo och 27,3 procent för Microsoft. Ett betydande övertag för Sony, men det förklaras delvis av den "relativt dyra" Playstation 5-hårdvaran. Även spelförsäljningen till konsol sjönk förra året: minus 7 procent. För dlc och ingame-köp sjönk siffran hela 15 procent. Analysen menar att det är följden av att vi gått tillbaka till normalt köpbeteende efter pandemin och det makroekonomiska läget.

Annat intressant: globalt la vi 56,2 miljarder dollar på våra konsoler under 2022. Det är en minskning med 7,8 procent mot året innan. Minskningen tros bland annat bero på mindre vilja att spendera pengar efter pandemin och det oroliga ekonomiska läget i världen.

Avslutningsvis tror Ampere att det kommer bli ett större gap mellan PS5- och Xbox Series-försäljningen under första halvan av 2023. Gissningsvis eftersom PS5:an nu allt oftare går att köpa när man vill, utan tur eller att behöva köa och krångla.