Intels nya processorplattform Haswell-E är här och introducerar processorsockeln LGA 2011-v3, med denna följer även moderkortsplattformen X99. Det är en hel del nytt det bjuds på. Haswell-E erbjuder upp till åtta processorkärnor, vilket är nytt för Intels konsumentprocessorer. Detta lär tillföra mer nu när moderna spel i allt större utsträckning programmeras för att köras över flera kärnor, vilket delvis beror på att senaste generationens spelkonsoler är utrustade med åtta kärnor (nej, vi vet, inte Wii U). X99-plattformen tillför också en del nytt, bland annat stöd för den nya minnestekniken DDR4.

Minnesmoduler av DDR4-typ har börjat leta sig ut på marknaden och erbjuder hastigheter mellan 2133 och 3300 megahertz, något som ska kunna gå upp till 4266 megahertz längre fram. Utöver bättre prestanda erbjuder DDR4 betydligt lägre strömkonsumtion under drift då modulerna drivs av låga 1,2 volt istället för de 1,5 eller 1,65 volt som dagens DDR3-moduler drivs av.

DDR4-moduler kommer i storlekar om 2, 4, 8 och 16 gigabyte, vilket innebär att ett moderkort med fyra minnesplatser kan stoltsera med 64 gigabyte minne. Stora mängder snabbt minne kommer underlätta en hel del i moderna spel som lägger ut stora mängder data och texturer i minnet och läser in detta i realtid.

Haswell-E och X99 är den nya entusiastplattformen, och kostar också därefter. Ett X99-moderkort går på cirka 2000 kronor i skrivande stund, och en processor av typen Haswell-E går på uppåt 5000 kronor. Lägg till detta minst 2000 kronor för åtta gigabyte DDR4-minne så får du en dyr uppgradering, men smakar det så kostar det.