#Sony, #Microsoft, #Valve och #Blizzard drabbades i går av ddos-attacker som störde eller slog ut vissa av deras servrar. Värst drabbades Sony: Playstation Network och Sony Entertainment Network låg stundtals helt nere. Samtidigt bombhotades det flygplan som PSN-chefen John Smedley färdades på. Planet avvek från sin ordinarie rutt och landade i Phoenix för att undersöka lasten.

Twitterkontot @LizardSquad påstår sig ligga bakom ddos-attackerna, och även bombhotet, som visade sig vara falskt, kom från det kontot.

Den eller de som driver Twitterkontot säger sig sympatisera med IS (eller ISIS), den extremt hårdföra islamistiska gruppen som krigar i Syrien och Iraks nordvästra delar, och som bekämpas med flygbomber av USA sedan en tid. Lizard Squad säger att man kommer fortsätta attackerna mot spelvärlden så länge bombningarna av IS fortgår.

Men ett annat Twitterkonto, @FamedGod, påstår att det är han/hon/de som ligger bakom ddos-attackerna, och att Lizard Squad oförtjänt tar åt sig äran av hans/hennes/deras idiotier. Oklart vilken av de pubertila primaterna som förtjänar "äran".

PSN och SEN är uppe och rullar igen, och man betonar att inga användaruppgifter läckt ut – det rör sig enbart om att servrarna överbelastats och därigenom gjorts oåtkomliga.

Andra som drabbats är nordamerikanska Battle.net (uppe och snurrar igen, enligt Blizzard), Xbox Live (fortfarande vissa problem enligt Xbox.se) och vissa #Dota 2-servrar (skriver Shacknews).