Microsoft Game Studios-chefen Phil Spencer erkänner att företaget villade bort sig efter #Halo 3-släppet under hösten 2007. Eftersom #Halo 3: ODST och #Halo: Reach inte lät dig spela som Master Chief blev spelen inte intressanta för andra än de redan insatta, och med kommande #Halo 4 och #nyversionen av ettan hoppas företaget göra serien mer lättillgänglig för nya spelare.

– Det finns ett ton med spelare på vår box just nu som inte började med Halo 1. Om du är ny på Xbox 360 – 360 är där du började spela på Xbox – så förstod du vad Halo 3 var. Men kanske inte riktigt ODST och Reach, säger Microsoft Game Studios-chefen Phil Spencer.

Glöm ODST och Reach, hädanefter får du lira som Master Chief.

– Vi villade bort oss en aning, kan jag säga. Och det är varför jag ville vara säker på att vid Halo 4-avslöjandet så skulle du veta att du får spela som Master Chief, att John är tillbaka – för Master Chief är det universumets John Wayne-karaktär, och det är han du vill spela som.

Halo 4 blir det första spelet i en ny trilogi av nya Halo-förvaltarna #343 Industries. Tror du det titeln, trots Bungies frånfall, kan leva upp till hypen?