Artiklar av Johan Martinsson

12
140

Jesus och jag – Frälsarens liv som bisarrt våldsspel

Det finns bara ett spel som försöker predika Jesus kärleksbudskap samtidigt som det låter dig knäa honom i skrevet. Låt oss påskhelgen till ära berätta om The You Testament – tidernas mest förvirrade bibeltolkning.

34

Den laglydige GTA V-spelarens vedermödor

För några år sedan försökte vi spela GTA IV som en vanlig, laglydig medborgare. Det gick inte så bra. Men kanske går det jättebra att göra samma sak i GTA V? Vi var tvungna att prova.

25

Välkommen till spelens schlagerfestival

Glamour, gemenskap och outsäglig audiovisuell fasa – rösta på din favorit i spelens schlagerfestival!

74

Spel inuti andra spel

FZ har ungefär 1800 spelrecensioner i bagaget. Ingen av dem handlar om spel som finns i andra spel. Johan Martinsson biktar våra synder och sätter betyg på åtta spel i spel-spel.

34

Rösta fram USA:s nästa spelpresident

Skattesänkningar hit och jobbsatsningar dit – Obama och Romney lovar noll nytt. FZ plockar därför fram sex färgstarka presidentkandidater från spelens värld, och nu vill vi ha din hjälp att rösta fram den bästa.

25

Jakten på spelvärldens lyckligaste NPC (Del 3)

Artificiell intelligens blir allt skarpare, och datorstyrda spelare kan ges allt mer människolikt beteende. Men blir de gladare för det? FZ har stalkat en serie NPC:er i jakten på lyckan.

19

Jakten på spelvärldens lyckligaste NPC (del 2)

Artificiell intelligens blir allt skarpare och datorstyrda spelare allt mänskligare. Men blir de gladare för det? FZ har stalkat en serie NPC:er i jakten på lyckan.

53

Jakten på spelvärldens lyckligaste NPC (del 1)

Artificiell intelligens blir allt skarpare, och datorstyrda spelare kan ges allt mer människolikt beteende. Men blir de gladare för det? FZ har stalkat en serie NPC:er i jakten på lyckan.

46

Topp 10: Spel som inte finns

Filmbranschen, fantasin och Molyneux visar gång på gång att spel är bäst på idéstadiet. FZ guidar till 10 spel du garanterat aldrig spelat.

40

De svenska skräckmästarna sågar spelbranschen

Frictional Games gör världens mest skrämmande skräck. Vi lät dem berätta om sitt kommande spel, om känslor och om hur värdelös spelbranschen egentligen är.

28

Spelhistoriens mest tveksamma polisinsatser

Spelpoliser är inte som vanliga poliser. Långt därifrån. FZ har grävt i arkiven och återupptäckt tio händelser som går till historien för sina absurditeter.

84

Max Payne 3

Efter nio års väntan fortsätter Max Payne nu sitt fall genom avgrunden. Klarar Rockstar att förvalta arvet?

30

Zork

Går det fortfarande att spela de riktigt gamla klassikerna? Jakten på svaret har nu drivit oss ända tillbaka till Zork – och tiden innan grafiken.

30

Det knäppaste ur Sega Force (del 2)

Just när man trodde att Sega Force inte kunde bli knäppare än den redan var så… läste man vidare i den. Nu hyllar vi den igen.

17

Botanicula

Amanita Design följer upp Machinarium med att bege sig ut på äventyr bland trädgrenarna. Och det är fantastiskt.

21

Fez

Efter fem år, en mängd priser och en del dryga uttalanden om japansk spelindustri – nu är Fez äntligen här. Får det oss att se spelvärlden ur ett nytt perspektiv?

35

Wasteland

Wasteland 2 har dragit in 2,4 miljoner dollar på Kickstarter. Varför? Johan Martinsson söker svaret genom att spela den 24 år gamla föregångaren.

40

80-talist försöker spela Elite

Går det fortfarande att spela Elite, egentligen? Vi skickade ut en livrädd Johan Martinsson på hans livs mest förvirrade rymdresa. Och han kom tillbaka med ett svar.

39

Det knäppaste ur Sega Force

Vi minns Sega Force som den knäppaste speltidningen någonsin. Men hur stollig var den egentligen? Johan Martinsson ger er härmed 30 svar på den frågan.

32

Spelvärldens knäppaste slut

Slutet är kanske det allra viktigaste i en berättelse. Det är här de lösa trådarna ska knytas samman, det är här berättelsens poäng ska cementeras, det är här dess sanna natur ska avslöjas. Det är mycket som hänger på slutet, och därför är det kanske inte så konstigt att en del inte pallar trycket – utan istället flippar fullständigt. Då hamnar man på den här listan.

56

Ack du sköna, osmakliga 90-tal, del 2

I våras listade vi ett antal fantastiskt förfärliga försök av 90-talspressen att skriva om TV-spel. Och nu har vi gjort ytterligare en utflykt till tidningsarkivens allra mörkaste hålor. Välkommen till ännu ett avsnitt av FZ:s svar på Nittileaks.

19

Shenmue II

Den sista delen i Yu Suzukis ofullbordade livsverk var så långt före sin tid att samtiden inte förstod. Det är därför vi måste titta på det igen, tio år efter dess release.

31

Max Payne

Tio år senare finns det fortfarande få hämnarhistorier som är mörkare. Max Payne bevisade att det fanns saker som gjorde mer ont än att få hjärnan penetrerad av en pistolkula i slow motion.

15

Bastion

Vilket spel som helst får inte möjligheten att inleda Microsofts XBLA-festival Summer of Arcade. Men efterlängtade Bastion får det. Första dagen av sommaren ägnar vi åt att lyssna på en historia.

30

Världshistoriens vansinnigaste handkontroller – plats 1-5

Gårdagen var bara uppvärmning. Idag avslutar vi den absolut knäppaste, sjukaste och mest anskrämliga Topp 10-lista som gjorts. Det här är världshistoriens vansinnigaste handkontroller.

42

Världshistoriens vansinnigaste handkontroller – plats 6-10

Vad är det absolut knäppaste, sjukaste och mest anskrämliga som någonsin använts för att styra ett spel? Vi svarar med Johan Martinssons Topp 10-lista. Detta är första delen, men den andra kommer redan i morgon.

12

Spelutvecklarnas egotrippar

Vill du träffa Will Wright, Nobuo Uematsu eller Al Lowe nu, idag? Det är lätt! Johan Martinsson visar dig hur.

54

För Sverige, i spelen!

Nationaldagen till ära tittar vi på hur Sverige har representerats i spel genom åren. Det gjorde oss mycket förvirrade.

45

En medelsvenssons postapokalyptiska äventyr

Går det att spela Fallout: New Vegas som en helt vanlig, laglydig och försiktig medborgare? Johan Martinsson var inte säker, så han var tvungen att försöka.

123

En medelsvenssons virtuella äventyr

Går det att spela Grand Theft Auto IV som en helt vanlig, laglydig medborgare? Nej, det gör det förstås inte. Johan Martinsson försökte ändå.

12