Dungeons & Dragons: Dark Alliance

Pc, "konsolerna"
Release: 2021

P.g.a. en viss pandemi hade 2020 extra många förseningsgupp i vägbanan. Ett som gick från 2020 till 2021 var Dark Alliance. Vi vet ännu ganska lite om spelet och har inte sett något gameplay, men det är en tematisk uppföljare till Baldur's Gate: Dark Alliance-spelen och äger rum i bistra Icewind Dale, med co-op både online och i splitscreen. Klassiskt så det sjunger om det.

Far Cry 6

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Stadia
Release: 2021

På tal om förseningar har Ubisoft sedan Breakpoint-besvikelsen gång på gång knuffat ner sina spel i releaselistorna. Ett sådant offer är Far Cry 6 – men kanske är det en vinstlott för både spelet och spelarna? Giancarlo Esposito axlar manteln som antagonist på Kuba-influerade Yara. Det kan vara en Far Cry 3-prequel och har en rullstolsburen taxvalp som fang for hire.

Ghostwire: Tokyo

Pc, Playstation 5
Release: 2021

Många väntade sig ett Evil Within 3, men istället kom Resident Evil-pappan Shinji Mikami till E3 2019 (minns du E3?) med Ghostwire: Tokyo. Trots spöken, huvudlösa skolflickor och ansiktslösa demoner är detta inget skräckspel. Vi ser redan fram emot uppföljaren, Ghostwire: Borås.

God of War

Playstation 5
Release: 2021

Ett av förra generationens bästa spel var God of War, och när uppföljaren (som kanske heter God of War Ragnarök?) kommer till Playstation 5 (och kanske Playstation 4?) preppar många för både mytologisk undergång och ett mästerverk. Återigen lyser Zeus, Athena och de andra med sin frånvaro, och istället är det karga nordiska vidder som väntar med Oden, Tor och Freja.

Gotham Knights

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: 2021

Det var en av spelvärldens sämst bevarade hemlisar och i fjol kom till sist Arkham Origins-teamet WB Games Montréal ut som Gotham Knights-utvecklare. Batman är död (eller "död") och istället väntar co-op för Nightwing, Batgirl, Robin och Red Hood. Rocksteady, undrar du? De är i full färd med sanna Arkham-uppföljaren. Suicide Squad: Kill the Justice League släpps 2022.

Gran Turismo 7

Playstation 5
Release: 2021?

Sedan polygoner ersatte pixlar har racinggenren ständigt gått i bräschen för vad nya konsoler mäktar med. Huvudspelen i Gran Turismo-serien har som sämst sålt i 5,2 miljoner (GT6) och som bäst 14,9 miljoner (GT3) så Sony laddar förstås för ännu en tekniskt vass miljonsuccé till PS5.

Halo Infinite

Pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: hösten

Halo Infinite var välkänt redan innan nästa generations Xbox fått fäste, och skulle bli ett spektakel till releasetitel på samma sätt som Halo: Combat Evolved till första Xbox. Men releasefesten kom av sig, grafikkritiken sköt i höjden, Infinite sköts fram till hösten 2021, teamet magrade och rykten om interna problem spreds. Klart är att Halo Infinite har mycket att bevisa och mer att förlora.

Hitman III

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, Stadia
Release: 20 januari

Hitman III är sjunde spelet i serien – men vem håller räkningen? Inte Io i alla fall. I nya trilogins final besöker vår bäste danske skalle glittrande skyskrapor i Dubai och engelska landsbygden, bland mycket annat. Det kan bli fantastiskt. Därefter väntar en viss Bond på Io. Ja, James Bond.

Hogwarts Legacy

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One
Release: 2021

Efter en läckt trailer (gåshud!) och åratals tissel och tassel avslöjades till sist Hogwarts Legacy (mer gåshud!). Äventyret sveper med oss till slutet av 1800-talet, över hundra år innan Harry ärrades av Voldemort. Och ja: det är ett singpleplayer-äventyr som äger rum på Hogwarts "med omnejd".

Horizon Forbidden West

Playstation 5, Playstation 4
Release: andra halvåret

Det var förstås bara en tidsfråga, och snart är tiden inne för Horizon Zero Dawn-uppföljaren till PS5 (och, något kontroversiellt, PS4). Som titeln så tydligt hintar om drar Aloy västerut, i samma avlägsna framtid som tagits över av ömsom grönska, ömsom djuriska robotar. Den här gången väntar äventyr både ovan och under havsytan i bland annat postapokalyptiska Kalifornien.