Metro Exodus

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: hösten

När iskalla Exodus presenterades i somras väcktes frågan: har Metro också hoppat på öppen värld-tåget? Kort sagt, nej (även om det finns ett tåg). Istället mixas klassiskt linjära banor med öppnare sådana på den ryska tundran med dynamiskt väder, dygnscykler och årstider.

Monster Hunter: World

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 26 januari (senare till pc)

Äntligen! Det var ordet på mångas läppar när ett storslaget Monster Hunter till sist bekräftades till de moderna konsolerna och pc:n i väst. Magnifikt! Ja, det var istället ordet i vår färska förhandstitt. 3DS i all ära, men vi gläder oss åt att till sist få spela ett fullvuxet Monster Hunter.

Mount & Blade II: Bannerlord

Pc
Release: 2018?

Hur många fler spelårsartiklar ska Bannerlord vara med i? Förhoppningsvis inte en enda. Något datum för uppföljaren (som egentligen är en prequel till Warband) finns inte då Taleworlds "inte jobbar på det sättet". Nåja, vi får väl se om Calradian-imperiet (Rom, typ) faller i år.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Pc, Playstation 4
Release: 23 mars

Bedårande Ni no Kuni till PS3 var ett unikt samarbete mellan Level-5 och filmstudion Studio Ghibli. De senare har dessvärre inget med tvåan att göra. I gengäld får vi den här gången, utöver vanligt rollspelande, bygga upp och sköta ett kungadöme. Försenat ett par gånger, men i mars då...!

Ori and the Will of the Whisps

Pc, Xbox One
Release: 2018?

En av de sämst bevarade hemligheterna under E3 var Ori and the Will of the Wisps, uppföljaren till den moderna plattformsklassikern Ori and the Blind Forest. Den här gången tar sig Ori bortom blinda skogen för att öppna ögonen till sitt sanna öde. Mer Metroidvania? Man tackar.

Overkill's The Walking Dead

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: hösten

Svenska Overkill's The Walking Dead har efter några förseningar tillbringat lång tid i radioskugga, men blev nyligen aktuellt igen när en av huvudpersonerna, Aidan, introducerades. Berättelsen äger rum i Washington där du och tre co-op-kamrater ska överleva postapokalypsen.

Phoenix Point

Pc
Release: 2018

Julian Gollop är mannen bakom 1994-X-com, vars nytolkningar av Firaxis hyllats både en, två, tre och fyra gånger på senare år. Phoenix Point är turordningsstrategi i samma anda med aliens som det stora hotet, bossfajter och omgivningar som kan söndras för att du ska kunna härska.

Pillars of Eternity II: Deadfire

Pc
Release: 2018

Vi kastade pengar på Pillars of Eternity, vilket gav avkastning i form av en modern klassiker. Det är därför inte svårt att förstå varför även uppföljaren fick grönt ljus (och gröna dollarsedlar). I tvåan får vi multiklasser och lättar ankar i våra flytande fästningar i en värld full med outforskade öar.

Red Dead Redemption 2

Playstation 4, Xbox One
Release: våren

2017 års mest efterlängtade spel var i särklass Red Dead Redemption 2 – som i ett slag blev 2018 års mest efterlängtade. Vi vet oväntat lite om Arthur Morgans laglösa Vilda Västern-äventyr, men har analyserat filmklippen, uttryckt våra drömmar och (hittills) förgäves hoppats på en pc-version.

Project Octopath Traveler

Switch
Release: 2018

En av många lovande Switch-titlar som ska försöka göra konsolens 2018 lika minnesvärt som 2017 (lycka till!) är Project Octopath Traveler. "HD-2d:n" ser magisk ut och premissen, åtta vitt skilda äventyrare med åtta lika olikformade äventyr framför sig, får äventyrslustan att skjuta i höjden.