Quake Champions

Pc
Release: 2018

Fragzone.se var för tjugo år sedan Quake-exklusiv. Att vi känner starkt för Ids försök att åter göra serien aktuell är givet. Id har visat att de ännu kan med nya Doom, men veteraner har sagt "Gör om, gör rätt" om Quake Champions. Känslan är att det här kan sluta precis hur som helst.

Sea of Thieves

Pc, Xbox One
Release: 20 mars

Sedan Microsoft köpte Rare för snart 16 år sedan har väldigt mycket handlat om Kinect och ytterst lite om spelglädje. Sea of Thieves, saltstänkt co-op-sjöröveri för fyra, ser ut och känns som den stora comebacken. Releasen närmar sig, frågetecken rätas ut och vi är barnsligt förväntansfulla.

Shadow of the Colossus

Playstation 4
Release: 6 februari

Den dramatiska remaken (OBS: ingen remaster) av Team Icos kanske största klassiker ser makalös ut. Jämför bara steget från PS2, via PS3, till PS4. Spelkänslan är dock, vilket vi konstaterade under vår provspelning, densamma. Det är med andra ord precis som det ska vara.

Shenmue III

Pc, Playstation 4
Release: andra halvåret

Vissa cliffhangerns svider mer än andra. När Shenmue II gick i mål 2001 hade vi aldrig vågat drömma om att upplösningen skulle dröja 18 långa år. Å andra sidan: vi hade gett upp hoppet om en trea innan E3-bomben briserade. Om vi nu bara kunde få nyutgåvor av de första titlarna...

Skull & Bones

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: andra halvåret

Lite på skämt men mest på allvar tycker många att det sämsta med Assassin's Creed IV: Black Flag är Assassin's Creed. Skull & Bones har vare sig parkour eller mord i lönndom; här finns bara krutstarka strider på de karibiska haven. Bara PvP? Nope, det blir även en solokampanj.

Spelunky 2

Pc, Playstation 4
Release: 2018?

Under avdelningen "Spel vi vet lite om men vill veta mycket, mycket mer om" hittar vi Spelunky 2. Uppföljaren till den slumpmässiga (och livsfarliga!) grottutforskaren har varit under utveckling ett par år och av trailern att döma får vi en ny hjälte (läs: hjältinna), färre grottor och mer himmel.

Spider-Man

Playstation 4
Release: första halvåret

Ratchet & Clank-gänget har fått den stora Marveläran att speltolka Spider-Man, och resultatet har varit knäckande på såväl E3 2016 som E3 2017. 2018 får vi till sist spela den äkta varan, med nätsvingande, stealth, akrobatiska fajter och fler spelbara karaktärer än Spindelmannen.

Star Citizen

Pc
Release: 2018?

Star Citizen har samlat ihop 1,46 miljarder kronor. Släpps det "på riktigt" under 2018? Ingen aning! 2017 har varit ett rymdäventyr som präglats av 3.0-förseningar, advokatfajter och dyra rymdskepp – men också imponerande tekniska framsteg. Åsikterna går, kort sagt, rejält isär.

State of Decay 2

Pc, Xbox One
Release: 2018

Originalet hade flera goda sidor men 360-utförandet av State of Decay präglades av tekniska problem. Tvåan ser vassare ut och hur kan man inte falla för beskrivningen "The Sims, fast med zombier"? Bygg bo, samarbeta, döda odöda, permadö själv. Som vanligt, i zombieapokalypsen.

Sunless Skies

Pc
Release: maj

När Alexis Kennedy lämnat skutan för Dragon Age 4 tvingas Failbetter klara Sunless Sea-uppföljaren på egen hand. Det har inte gjort dem mer jordnära. Tvärtom, Early Access-släppta Sunless Skies tar oss till en viktoriansk rymd där du talar med stormar och mördar en sol. Okej!