Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Playstation 4, Switch, 3DS
Release: 2018

Square Enix andra oändliga historia bredvid Final Fantasy är den mer traditionella. Då vi inte fick onlineavstickaren Dragon Quest X har vi tvingats vänta i åtta långa år på uppföljaren, vars spektakulära skillnader mellan PS4 och 3DS faktiskt kan motivera två köp av samma spel.

Dreams

Playstation 4
Release: 2018

Efter ett års tystnad gjorde till sist Dreams comeback i strålkastarljuset, och det står klart att Little Big Planet-fabriken mer än någonsin vill premiera spelarkreativitet. Kan du drömma det så ska du kunna skapa, spela och dela det. Av trailern att döma är det inte tomma ord.

Far Cry 5

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 27 mars

Assassin's Creed fick en nytändning under 2017 och nu är förhoppningen att Far Cry ska göra detsamma. Skådeplatsen är betydligt närmare hem den här gången, lantliga Montana, och spelets progression ska vara lika öppen som världen den äger rum i. Om nyheterna är nog? Snart vet vi.

Fe

Pc, Playstation 4, Switch, Xbox One
Release: första halvåret

EA doppade tårna i indie i och med det (väldigt!) svenska Unravel, och fortsätter göra det i Fe, även det med blågul kraft bakom spakarna. Där verkar likheterna, av vår provspelning att döma, sluta. Fe är mer sagolikt, mindre verklighetsförankrat men kanske precis lika trolskt.

Frostpunk

Pc
Release: 2018

This War of Mine gav oss en (o)mänskligare bild av krigets fasor än den vi vanligen ser i spelkrig. På samma sätt ska Frostpunk ge oss nya perspektiv av stadsbyggarsimulatorn. Där tvingas du ibland fatta beslut som är rätt för kollektivet – men en tragedi för individen. Simcity gone bad?

God of War

Playstation 4
Release: första kvartalet

God of War är en så kallad "mjuk" reboot som behåller seriens hårda gameplay och Kratos (numera far), men byter ut den grekiska mytologin mot den nordiska. Oden och snö istället för Zeus och sol, således. Det rena actionspelet har också fått fler rollspelsinslag än tidigare.

Gwent: The Witcher Card Game

Pc, Playstation 4 Xbox One
Release: 2018

Nej, det har faktiskt inte släppts "på riktigt" ännu. Den öppna betan har rullat sedan i maj och under 2018 ska spelet – en gång "bara" ett briljant minispel i The Witcher 3 – släppas, komplett med kampanjen Thronebreaker som ger oss uppdrag, resurssamlande och storystrider.

Jurassic World Evolution

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: sommaren

När gänget bakom Planet Coaster gör nöjesfältsimulator av Jurassic Park lyssnar spelvärlden. Gammalt dinosaureordspråk. Det ser strålande ut men mycket står förstås och faller med hur mycket kaos och ond bråd död du kan släppa lös. Slarva inte bort den här chansen, Frontier.

Kingdom Come: Deliverance

Pc, Playstation 4, Xbox One
Release: 13 februari

Ett rollspel som byter drakar och demoner mot verklig, skitig medeltid i 1400-talets Böhmnen? Jag tar två! Eller...? I vår färska förhandstitt hyllar Jocke Bennet mycket riktigt inramningen medan det tekniska slinker hit och dit. Kan berättarglädjen väga upp för fadäserna? Also: bajs.

Kingdom Hearts III

Playstation 4, Xbox One
Release: 2018

Efter femtielva (ja, nästan bokstavligen) sidospår, HD-remasters och remasters av HD-remastrarna (!) är det äntligen dags för Kingdom Hearts III under 2018. Tidigt under 2017 fick vi en aptitretare och den bådar gott; det här kan vara uppföljaren vi väntat så länge på att vi glömt den.