1. Super Mario 3D World

Det kändes som om #Nintendo siktade mot trädtopparna snarare än himlavalvet. För vad annat kunde vi tro när Marios tredimensionella Wii U-debut var en rak fortsättning på ett 3DS-spel? Till #Super Mario 3D Lands försvar ska vi säga att det var förträffligt, men det var inte ett nytt, mäktigt #Super Mario Galaxy. Nej minsann, #Super Mario 3D World fick vara nöjt om det ens nådde trädkronorna.

2013 års bästa spel är fullt av oförglömlig spelglädje.

Men vi stannar inte där. Vi stannar inte ens i himlen utan far hela vägen ut bland stjärnorna. Marios 3D-värld övervinner alla odds, slår hål på tvivlarnas ord. Det är ett plattformsnirvana där allt som räknas är glädjen: spelglädjen som infinner sig när vi susar fram genom oförglömliga världar, glädjen över att uppleva allt med någon du tycker om. För det går inte för ett ögonblick att underskatta betydelsen av att ett 3D-Mario för första gången har co-op.

Vi har sett öknarna, gräsvärldarna och snövidderna förut. Men de sinnrika hantverkarna på Nintendo har fyllt sina världar med fantastiska ögonblick. Mario iklär sig en kattdräkt, vässar klorna och klättrar på resliga väggar för att nå molnbanker med hundratals mynt. Luigi och Toad tar sats och rusar rakt genom en Mario Kart-influerad racerbana. Och Peach går på upptäcksfärd genom ett spökhus med en löjligt stor ficklampa på huvudet. Istället för att själv bli skrämd ger hon spökena kalla kårar. Och det är alla dessa stunder av ren och skär glädje som dröjer sig kvar, som ger oss och de vi spelar med ett leende som aldrig suddas ut.

Störst av allt är glädjen. Och just därför är Super Mario 3D World årets bästa spel.