Seagate Barracuda Fast SSD

Kapacitet:

1 TB

Hårddisktyp:

Exten solid state drive

Gränssnitt:

1 x USB 3.0 - 24-stifts USB-C

Medföljande kablar:

1 x USB 3.0-kabel - USB-C till typ A
1 x USB-C-kabel

Max dataöverföringshastighet:

540 MB/s

Garanti:

3 år

Lägsta pris:

1 799 kr

Seagate Barracuda Fast SSD funkar med både Windows- och Mac-datorer direkt från start. Det följer även med två månader av "Adobe Creative Cloud Photography Plan", där man får tillgång till mjukvara som är till för att redigera bild och film.

Det finns väl egentligen tre saker som är viktigast med en extern hårddisk idag. Hastighet, lagringskapacitet, och om den är lätt att ta med dig. Det sistnämnda har vi redan pratat lite om, och nu ska vi gå igenom hur den presterar när filer ska flyttas, samt att använda filer direkt från disken.

Det lättaste sättet att göra detta är att tanka ned diverse program som på olika sätt testar diskens hastighet. Den jag använder mig av för detta test är CrystalDiskMark som testar läs- och skrivhastigheter i olika utföranden. I en av bilderna ovan kan vi se hur disken presterar i en simulerad miljö. Siffrorna högst upp motsvarar ungefärlig hastighet när du vill föra över en video eller ett spel, i synnerhet en stor fil. Längst ned har vi ett exempel på hur det kan se ut om man överför en mapp med många små filer, och i mitten har vi lite exempel på där det är blandat. Siffrorna som står på lådan är ofta något man skryter med, och läser men det finstilta står det “upp till”, vilket betyder att det man ser på lådan är ett perfekt scenario. Det beror mycket på vad för kablar man använder, hur snabb disken är som du skickar och tar emot filer ifrån och om du gör något annat på datorn samtidigt.

Här skickar jag några filmer i storlek 2-4 GB. Tar bara några sekunder innan det är klart

En stor mapp blir lite bökigare som ni kan se.

Den man ser här, och det gäller lagringsenheter i stort, är att det kommer gå blixtsnabbt att föra över en stor fil, och även ett par stora filer går rätt snabbt. Har man en mapp med många små filer blir överföringen något långsammare, men ändå snabb nog för att det inte ska vara ett irritationsmoment för min del. Jag kör även några verklighetsbaserade tester genom att skicka över fyra stycken 3-4 GB stora videoklipp. Det är klar på bara några få sekunder, och ett Steam-bibliotek på runt 30 GB som tog i regel 7 minuter och 30 sekunder. Att skicka runt sin Steam-mapp är möjligt, men kommer att ta tid och mest troligen kännas drygt om det är något du tänkt göra regelbundet. Ett bättre och mer effektivt sätt är istället att ha Steam installerat på flera enheter och via Steams inställningar lägga till en mapp där man kan överföra spelen till och göra det direkt via Steam. Från mitt test får man tyvärr ingen direkt data på hur snabbt det går, men från egen observation skulle jag säga det gick att jämföras med att överföra ett par stora filer, med andra ord, det gick rätt så fort. Har man ett snabbt internet är det där kanske inte ett lika stort problem, men alternativ är alltid bra.

En annan idé skulle annars vara att man spelar direkt från disken, då slipper man med de mer långsamma stunderna när hela Steam-biblioteket med alla små filer ska skickas runt. Går man den vägen kan jag säga på en gång att det kommer fungera bra. Likt vilken SSD som helst går det otroligt snabbt att komma igång och laddningstider är generellt sett korta (Olika beroende på vilket spel det gäller). Det här är egentligen en stor anledning till att jag skulle vilja ha en egen extern hårddisk, då det är lätt att bara flytta på disken och spela på en annan dator (som givetvis också måste vara lika kraftfull annars kommer spelet inte fungera lika bra).

Stora filer överförs snabbt.

Det sista testat jag gör är att skicka över en video på ungefär 40 GB. Att överföra från denna SSD till en annan och sedan tillbaka tog mellan 1-2 minuter båda svängarna. Det man får tänka på är att dubbelkolla att båda diskarna är ungefär lika snabba då hastigheten aldrig kommer vara snabbare än den långsammaste.