Det allra första intrycket när fraktlådan öppnats var “Oj vad liten lådan som håller datorn är!”. Såklart betydde det även att själva datorn var ännu mindre och tunnare. Det råder inget tvivel om att portabilitet är fokus för GS65.

Jag kan med lätthet säga att GS65 är den snyggaste speldatorn jag har sett med mina egna två ögon. Mattsvart med koppardetaljer faller helt och hållet i min smak. Det ger verkligen ett intryck av kvalitet, speciellt med metallkroppen som är majoriteten av datorn. Det ser inte ut som en typisk speldator i första hand, något som jag ser som positivt.

Där GE63 Raider RGB 8RF riktade sig mot spelare med lite utrymme att utöva sin hobby vid siktar GS65 Stealth Thin 8RF mot den kräsne spelaren som även gör andra saker utöver att spela på datorn. Framförallt för den som är på resande fot ofta, något som genomsyrar hela produkten.

USB typ-C är alltid ett välkommet tillskott. Med allt fler mobiltelefoner som får gränssnittet som laddningslösning är det väldigt uppskattat. Framförallt då det går snabbare att ladda genom USB 3.1 jämfört med tidigare revisioner. Det är tyvärr det enda som kan testas med USB typ-C-ingången. Ingången har möjlighet att skicka bildsignalen som Displayport och Thunderbolt men då jag inte har tillgång till en kompatibel skärm är det tyvärr inte möjligt att testa den funktionaliteten.

MSI och Steelseries har hittat en lyckad kombination där MSI fixar datorn och Steelseries tangentbordet. Tangentbordet känns väldigt bra även för den som inte är förälskad i platta tangenter. Det känns rejält men samtidigt smidigt som ett tangentbord på en bärbar dator av denna kaliber ska vara. Det innebär också att Steelseries mjukvara Engine 3 följer med förinstallerad på datorn. Att alla knappar med funktionalitet lyser upp i stillfullt MSI-rött när Fn-knapppen trycks ner är en mycket uppskattad funktion. För att byta profil på det RGB-belysta tangentbordet är det bara att hålla nere FN-knappen och klicka på Home-knappen som är beklädd med Steelseries logga.

Med FN-knappen skiftar Homeknappen funktion till att växla mellan lägen på tangentbordet

Under en spelsession när datorn jobbar som mest kan metallchassit som är runt tangentbordet bli riktigt varmt. Det gäller framförallt metallen precis ovanför utblåsen. Personligen är det inte ett alltför stort problem, men för någon mindre värmetålig kan det bli ett problem. Däremot så värms handlederna upp till kokande temperatur vilket värmer upp hela kroppen. Kan vara jätteskönt en kall vinterdag, men i mitt sommaren är det inget att rekommendera.

Tangentbordets layout, saknaden av den numeriska delen skär lite i hjärtat

Denna gång saknas den numeriska delen, något som jag personligen tycker är synd. Jag använder num-paden mycket i jobbet och att skriva med sifferraden får mig att känna mig som en handikappad höna. Ska datorn bara användas till spel så gör det inte så mycket, men ska den användas som primär dator med allt vad det innebär är det helt klart en stor förlust.

Det märks att MSI har försökt göra GS65 så slimmad som möjligt. Med en 60% tunnare design och övriga yttermått som minskats med några procentenheter i djup och bredd så märks det att den bantats ner rejält jämfört med GE63. Till och med skärmens tunna kanter bidrar till datorns knappa yttermått.

Utöver att datorn är slimmad till max märks det att MSI tänkt till när det kommer till nätdelen som är betydligt mindre än för GE63. Det gör genast datorn mycket mer portabel och bjuder in för högprestandaspelande på språng på ett helt annat sätt än GE63 som jag främst såg som en ersättare för en stationär dator i ett litet hem. Denna nedbantade nätdelen får med lätthet plats i ytterfacket på min ryggsäck.

Datorn glider mycket lätt ner i min ryggsäcks laptopfack

Nätdelen är betydligt mindre för GS65 än GE63

Ett välkommet tillskott är IPS-panelen. Som användare av IPS-skärmar de senaste 10 åren är det väldigt skönt att få betraktningsvinklar som fungerar med två personer vid datorn. Även om det inte är det vanligaste scenariot vid användning av en bärbar dator så kan det vara ett trevlig tillskott för lite co-opspelande i husvagnen eller när polaren är och hälsar på men tv:n är upptagen. Överlag ger skärmpanelen ett intryck att det är en premiumprodukt. Klivet upp från 120 till 144 Hz tycker jag inte är lika märkbart som övergången från TN- till IPS-panel.

I datorn sitter tre fläktar, en primär och två sekundära.* Den primära ligger alltid på ett högre varvtal jämfört med de sekundära. Behövs inte alla fläktarna så används bara den primära. Däremot var det bara precis efter start för dagen som det har kunnat observerats. Det bör tilläggas att datorn testats under värmeböljan i mitten av juli så fläktarna har fått jobba lite hårdare för att skyffla ut värmen då den primärt använts i en lägenhet där temperaturen inte har sjunkit under 30 grader under testdagarna.

Ljud är svårt att få till i en bärbar dator. Med det sagt tycker jag att högtalarna fungerar alldeles utmärkt för Youtube eller Spotify vid slösurfande. MSI har satsat lite extra genom att ge GS65 deras Dynaudio-stämpel. Trots detta bör film och spel upplevas med hörlurar. Ljudet är rätt tunt men fungerar för tal. Vid normalt användande ligger fläktarna på ca 3 000 rpm enligt Dragon Center, vilket kan tyckas vara mycket men de hörs inte nämnvärt. Golvfläkten tre meter bakom mig låter mer.

Dynaudio-märkningen är MSI:s sätt att kvalitetsmärka högtalarna.

Vid spelande när fläktarna fräser på som mest är det skönt att ha hörlurar, inte för att fläktarna överröstar högtalarna utan bara för att fläktljudet stör så att upplevelsen inte blir lika stor. Vid full fräs störs inte andra personer i rummet på samma sätt som med GE63.

Något som gjorde mig lite ledsen när jag först läste om datorns anslutningsmöjligheter, var att ingen SD-kortläsare var inkluderad i GS65. Det var en trevlig liten bonus i GE63:s arsenal som visade sig vara väldigt smidig vid skrivandet för den recensionen. Beslutet att utsluta detta talar lite emot GS65:s profil att vara den spelglade resenärens bäste vän och allt-i-allo-maskin. Det hade varit skönt att slippa ta med ännu en liten pryl som lätt kommer bort.

Programvara

MSI:s laptops skeppas med mät- och kalibreringsmjukvaran MSI Dragon Center och GS65 är inget undantag. I Dragon Center finns olika funktioner beroende på hårdvaran i datorn, som överklockning för processorer med upplåst multipel.

Dragon Center består av sex delar, System Monitoring, System Tuner, Gaming Mode, Voice Wizard, Mobile Center och Tools & Help. För en mer djupgående genomgång av Dragon Center finns det i recensionen för MSI GE63 Raider RGB.

Då Steelseries är ansvariga för tangentbordet följer även deras mjukvara Engine 3 med för att styra den inbyggda belysningen i tangentbordet.

Steelseries Engine 3 med tangentbordet inlagt för styrning

*Rättelse: I artikeln tidigare påstods det att fläkten enbart har två fläktar. Det korrekta är att datorn är utrustad med tre fläktar.