Klämma in några extra speltimmar

Sommaren är här och visst kan det vara trevligt att njuta av värmen. För den som vill klämma in några extra speltimmar i solen, kommer här en ny artikel med flera trevliga mobilspelstips. Det är inte alltid lätt att hitta guldkornen bland den väldiga mängden mobilspel, men lyckligtvis har jag vaskat fram flera intressanta titlar att bjuda på även denna gång.

Precis som tidigare är det ASUS ROG Phone 7 Ultimate som är testhårdvaran för spelen som testas i denna artikel. Dess ljusstarka skärm på 165 Hz är speciellt designad för utomhusspel, vilket passar utmärkt under sommaren. Om värmen blir allt för påfrestande, går det dessutom enkelt koppla in telefonen i den medföljande kylaren Aero Active Cooler 7.

Sponsormeddelande

Köp ROG Phone 7 Series idag!

Gör dig redo att möta din drömtelefon! ROG Phone 7 är packad med kraft från den senaste Snapdragon® 8 Gen 2 med stöd för ray-tracing i en helt ny futuristisk two-tone design. Den uppgraderade designen med GameCool 7 håller allt svalt även när du maxar prestandan och kan såklart kombineras med AeroActive Cooler 7 som nu även har en subwoofer.

Tack vare det kraftfulla 6000mAh-batteriet kan du spela i timmar utan att behöva oroa dig för att batteriet tar slut. Det finns även flera tillbehör som gör det enklare och bekvämare för dig medan du spelar, samt inbyggda AirTriggers för ökad komfort under långa spelsessioner.

Läs mer och köp ROG Phone 7

Titan Quest: Legendary Edition

  • Utvecklare: Iron Lore Entertainment

  • Genre: Action-RPG

  • Läge: Landskap

  • Pris: 199 kr

  • Juli 2016 (Android)

Det är intressant att få ta del av äldre PC-titlar i mobilt format. Ibland kan jag tycka att det känns forcerat att porta spel mellan så olika plattformar, men utvecklarna till Titan Quest: Legendary Edition har lyckats väl med uppgiften.

Detta är ett klassiskt action-RPG, som utspelar sig i den antika världen och har sin början i mytologins Grekland. Vår hjälte behöver hjälpa invånarna, som har problem med såväl galna vildsvin som elaka satyrer. Det är bara du som kan sätta stopp för attackerna genom att besegra shamanen, som envisas med att förstöra skördarna.

Du ser spelvärlden genom ett isometriskt kameraperspektiv och styr karaktären med ett virtuellt styrkors (till vänster), medan skärmen är fylld av olika knappar, som ofta döljer en meny eller en action. Det kan se rörigt ut, och det beror naturligtvis på att det här är en PC-portning som ursprungligen var designad för mus och tangentbord. Med andra ord kan det vara lite knepigt att navigera i menyer och välja mellan olika vapen, rustningar med mera.

Navigationen blir enklare med hjälp av en handkontroll, där det blir tydligt vilken knapp som öppnar och stänger menyer. Utan handkontroll kan det vara pilligt, men ändå helt hanterbart. Det märks att utvecklarna har gjort sitt bästa för att anpassa spelet, även om det inte blir perfekt.

När det gäller striderna finns inte samma problem; du kan klicka eller hålla inne knappen, och din karaktär kommer att utföra det du vill. En handkontroll ökar precisionen, men eftersom striderna inte bygger på snabba reflexer, spelar det inte så stor roll i slutändan.

PC-portning ger fördel

Det finns dock stora fördelar med spelets PC-bakgrund, eftersom det kan spelas i 120 FPS och diverse grafiska inställningar kan maximeras, vilket gör att spelet ser mycket bra ut trots att det nu är några år gammalt. Det är givetvis inte heller en estetisk nackdel att spelet börjar i antika Grekland.

Det är helt och hållet upp till dig hur du vill utforma din karaktär. Det finns en bred arsenal av vapen att välja mellan. Det finns en form av specialisering i level-systemet; i mitt fall valde jag hunter eftersom jag spelade med pilbåge, men det finns olika vägar att gå, om än inga banbrytande.

Lång speltid och massvis av loot

Jag har bara skrapat på ytan av detta epos till spel, och det är inte det typiska mobilspelet som bara är anpassat för korta spelsessioner. Istället kräver Titan Quest allra helst lite mer engagemang från dig som spelare. Dessutom tillkommer även tre DLC-paket, vilket indikerar en betydande speltid.

Det här är ett av de bättre RPG-spelen på mobilsidan och något för den som hungrar efter lång speltid och massvis av loot.

20 Minutes Till Dawn: Premium

  • Utvecklare: Flanne

  • Genre: Rougelike, shoot 'em up

  • Läge: Landskap

  • Pris: 35 kr

  • September 2022 (Android/iOS)

Det är 20 minuter kvar till gryning – och kommer du överleva fram tills dess? Den enkla frågan ställer 20 Minutes Till Dawn och efter att ha försökt ett antal gånger, kan jag bara konstatera att det är svårare än vad jag trodde.

Helt enkelt slåss för livet

Du får välja karaktär och vapen, och förflyttas sedan till en Lovecraftiansk miljö fylld av kusliga monster, som inte vill någonting hellre än att slå ihjäl dig. Det finns inte mycket mer till val än att helt enkelt slåss för livet.

Här gäller det helt enkelt att kämpa på och samla upp de små bollar som fienderna lämnar efter sig för att kunna levla upp till nästa nivå, i hopp om att få en bra uppgradering. Spelet belönar spelaren vid varje nivå med en slumpmässig uppgradering, och här är det viktigt att göra det strategiskt bästa valet.

En liten spökfigur som hjälper dig att skjuta fienden? Eller snabbare omladdning och ökad ammunition? Det handlar om ganska klassiska uppgraderingar, men välj rätt och du har större chans att överleva. Den som har spelat Vampire Survivors kommer att känna igen sig.

Spelet har distinkt pixelgrafik som är trevlig att titta på, där särskilt karaktärsporträtten är mycket välgjorda. Å andra sidan hinner jag inte beundra grafiken alltför mycket, eftersom tempot i spelet är mycket snabbt och det gäller att cirkulera kring fienderna på ett smart sätt för att inte bli instängd i ett hörn.

Skjut med pekfingret...

Eller med tummen

Kontrollerna är enkla, då karaktären styrs av ett virtuellt styrkors till vänster och skjutknappen ligger till höger på skärmen. Med ASUS ROG Phone 7 Ultimate kan knapparna mappas till telefonens Airtrigger-knappar, vilket gör att tummarna inte skymmer skärmen när du spelar. Ett annat alternativ är att spela med handkontroll, vilket fungerar lika bra. Jag tycker att precisionen i undvikandet av fiender blir än mer precis och spelet blir lite enklare för mig.

20 Minutes Till Dawn är ett mycket beroendeframkallande spel som passar mycket bra för mobilformatet. Det är enkelt att plocka fram och spela - i det här fallet inte mer än 20 minuter (jag är glad om jag klarar 5 minuter!). Dock saknar spelet helt någon form av berättelse, vilket kan få det att kännas lite konstigt hur vi hamnade här och varför vi behöver överleva i 20 minuter till gryningen.

Därför är det bäst att inte tänka för mycket på det, utan istället fokusera på hur du optimerar dina förutsättningar för att kunna skjuta ihjäl allt som rör sig.

Legend of Keepers

  • Utvecklare: Goblinz Studio

  • Genre: Dungeon management, rougelike

  • Läge: Landskap

  • Pris: 69 kr

  • Maj 2023 (Android/iOS)

Vi har alla gått ned i monsterhålor, slagit ihjäl monster och tagit deras skatter, och trott att vi är the good guys, men i Legend of Keepers vänder utvecklarna på perspektivet. Vi får istället spela som monstren som anställs för att hålla människorna borta från sina skatter.

Mellanchef och monsterboss

Som monsterboss blir du en slags mellanchef som behöver anställa diverse underordnade monster för att hålla människorna på avstånd. Det är dock viktigt att dina anställda inte utmattas av för mycket "arbete", så det är viktigt att rotera din laguppställning för att hålla motivationen på topp.

Spelet utspelas i ett 2D-perspektiv med en uppdragsbaserad struktur. Inför varje uppdrag har du en förberedelsefas där du behöver välja rätt typ av fällor, både magiska och fysiska, samt placera ut dina anställda monster på bästa sätt. I det sista rummet får du själv ta hand om inkräktarna – om det finns några kvar. Striderna mellan människorna och monstren är klassiska turordningsbaserade sådana.

Inga riktiga människor kom till skada. Eller?

Grafiken och ljudbilden är mycket välgjort. Det känns både mörkt och kallt, precis som en monsterhåla bör vara. Ljudeffekterna vid attacker är bra, och monsterdesignen är riktigt snygg. Eftersom det är ett roguelike-upplägg ändras förutsättningarna hela tiden, vilket gör att varje nytt uppdrag känns fräscht.

Legend of Keepers är en charmig twist där vi spelar den påstådda skurken, och det är roligt att få vara lite elak ibland. Trots att det är ett roguelike finns det en viss risk att upplägget blir något monotont i längden, men under min relativt korta tid med spelet har jag haft väldigt roligt.

Pocket City 2

  • Genre: Stadsbyggnadssimulator

  • Läge: Landskap och porträtt

  • Pris: 65 kr

  • April 2023 (Android/iOS)

Från mörka monsterhålor till solbelysta gator, vi tar oss an Pocket City 2. Detta stadsbyggarspel, som är en direkt uppföljare till Pocket City, bjuder på ett färgstarkt och charmigt spelupplägg som påminner om de klassiska Sim City-spelen. Spelet kan spelas i både landskaps- och porträttläge, vilket alltid är ett plus. Tyvärr saknas stöd för handkontroller i nuläget, men vi hoppas att detta kan implementeras i framtida uppdateringar.

Liksom i Titan Quest måste vi navigera genom en mängd menyer, men i detta spel, som inte är en port, har utvecklarna hanterat detta på ett mycket smidigt sätt. Det finns tydliga menysymboler i olika färger och storlekar beroende på hur ofta du behöver använda dem. Byggknappen är exempelvis tydlig och stor, eftersom det troligtvis är den mest använda knappen. Statistik och andra detaljer är dolda i undermenyer istället.

En ny funktion i Pocket City 2, jämfört med andra spel i genren, är att du skapar en virtuell borgmästare som du kan klä upp och ändra utseendet på. Men det stannar inte där. Du kan också gå runt i din stad som borgmästare och till och med besöka affärer och andra platser. Det ger spelet ett extra djup när du kan interagera med din skapelse och se saker från ett gatuperspektiv.

Bygga och se vad som händer

För att hålla dig engagerad och målinriktad finns det även enkla uppdrag att utföra. Även om du i stort sett skapar dina egna mål och motivationer – spelet saknar trots allt en huvudberättelse – är det roligt att bara bygga och se vad som händer. Jag ser fram emot att kunna ägna mer tid åt spelet framöver, eftersom det vore intressant att se hur telefonen hanterar en större megastad. Just nu liknar min stad mer en sömnig förort.

Pocket City 2 är ett fantastiskt spel som jag varmt rekommenderar till alla som gillar denna genre och är nyfikna på att se hur den fungerar i ett portabelt format. Möjligheterna verkar oändliga, och det enda som sätter gränserna är din egen kreativitet.

Vad tycker du om den här månadens mobilspelstips? Spelar du hellre på telefonen sommartid jämfört med övriga tider på året?