Den 1 juli genomförs ändringar av hur kemikalieskatten fungerar, med följden att vissa elektronikprodukter blir dyrare. En Playstation 5 stiger med ungefär 300 kronor i pris, säger Netonnets VD Susanne Holmström till TV4-nyheterna. Tv-apparater kommer öka med ungefär 500 kronor, och även vitvaror kommer bli dyrare, säger hon.

Beskedet kommer beröra samtliga komponenter som berörs av kemikalieskatten, alltså även Xbox- och Switch-konsoler.

Enligt regeringen görs förändringarna för att förenkla hanteringen, men skatteintäkterna blir i stort sett oförändrade. Eftersom ett antal avdrag tas bort ökar elektronikbranschens kostnader med ungerfär 900 miljoner kronor. Susanne Holmström säger att det är så mycket att det till viss del kommer landa på kunderna.

Exakt vilka ekonomiska effekter förändringarna får går inte att sia om än, skriver finansministerns pressekreterare Niklas Gillström i en kommentar till TV4-nyheterna:

Förändingen av avdragsmöjligheterna för kemikalieskatten som genomförs den 1 juli syftar i första hand till att förenkla administrationen. Skattesatserna och avdragen kommer då att justeras med syftet att hålla de sammantagna intäkterna från kemikalieskatten så gott som oförändrade. Då förändringarna ännu inte trätt i kraft är det för tidigt att sia om utfallet.

Elektronikbranschens VD Pernilla Enebrink säger till TV4 att kampen mot farliga kemikalier bör föras på EU-nivå istället för med nationell skattelagstiftning:

– Om man menar allvar med att göra skillnad på det här området, då ska man driva frågan i EU, där kan det få effekt, säger Enebrink. Man borde i så fall förbjuda ämnena på EU-nivå, inte beskatta dem i Sverige.

"Då förändringarna ännu inte trätt i kraft är det för tidigt att sia om utfallet."

Kemikalieskatten infördes den 1 juli 2017 på initiativ av den dåvarande Löfven-ledda (S)-regeringen, men den har sin grund i en utredning tillsatt av Fredrik Reinfeldts Alliansregering år 2013. Syftet med skatten är att minska mängden skadliga ämnen som används i elektroniska komponenter. En avgift läggs på elektroniska komponenter utifrån hur mycket de väger.

Skatten har kritiserats hårt, bland annat för att den baseras på varans vikt – inte hur mycket skadliga ämnen den innehåller. Den är inte heller konsekvent: färdiga datorer kem-beskattas, men inte enskilda komponenter som grafikkort. Den har också kallats tandlös, dels för att Sverige är en liten marknad, dels gällde den inititalt bara i Sverige (skatten las ej på varor köpta utomlands). Senare gällde skatten även EU-import, men det kommunicerades knappt av den dåvarande regeringen. En utredning drygt ett år efter införandet pekade på liten eller omvänd effekt av skatten. Webhallens marknadschef Anton Nilsson sa då till Sweclockers att skatteförslaget "hade goda intentioner, men är hjärndött i utförandet."

Den kommentaren känns fortfarande relevant när vi tvingas betala mer för att en lag görs enklare.

Vi tackar Sweclockers för tipset!