EU-kommissionen har i dag sagt ja till Microsofts planer på att köpa Activision Blizzard för 68 miljarder dollar, drygt 700 miljarer kronor med aktuell valutakurs.

Godkännandet kommer efter att parterna infriat de krav på bättre konkurrensförutsättningar som kommissionen ställt under granskningen av affären. Närmare bestämt gäller det inom cloud gaming, ett område som brittiska konkurrensmyndigheter angav som orsak när de sa nej till affären i slutet av april. Men EU-kommissionen gör alltså en annan bedömning av de åtgärder Microsoft vidtagit.

Kommissionen skriver att om Microsoft beslutade sig för att sluta släppa spel till Playstation så skulle det inte "signifikant skada" konkurrensen. Däremot ser kommissionen spelstreaming som ett potentiellt konkurrenshot då man tror att det segmentet kan växa kraftigt, och att Microsoft och Activision-Blizzard då skulle kunna få en konkurrenshämmande position. Man har därför lagt fram förslag på åtgärder, närmare bestämt att kunder har möjlighet att streama spel på fler än en tjänst och på flera operativsystem än bara Microsofts Windows. Och nu bedömer man alltså att Microsoft vidtagit åtgärder som säkerställer detta, och affären får därmed grönt ljus.

Den jättelika affären har granskats av konkurrensorgan i ett antal länder och regioner. Tidigare har Japan, Sydafrika, Saudiarabien, Brasilien, Serbien, Ukraina och Chile gett affären sitt godkännande, medan Storbritannien alltså nyligen sa nej.

Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA kommenterar dagens EU-beslut med att man står fast vid sitt nej. Man gör en annan bedömning än kommissionen, och ser risk att affären stryper konkurrensen inom cloud gaming.

Den största återstående aktören är USA, där affären ska upp hos Federal Trade Commission i augusti. Där är det oklart när ett definitivt besked kommer där.

Om affären blir av blir det den största som spelindustrin upplevt. Det skulle ge Microsoft tillgång till spel som Diablo, World of Warcraft, Call of Duty, Candy Crush, Starcraft och Overwatch, alltså flera av de absolut mest inkomstbringande titlarna i spelbranschen.