Det har inte varit lätt att köpa grafikkort de senaste två och ett halvt åren. I den mån kort överhuvudtaget gått att köpa (komponentbristen, du vet) så har det kostat långt mer än vad riktpriset lockat med. Men nu verkar det äntligen vara på väg att vända.

Svenska grafikkortspriser har börjat sjunka, skriver Sweclockers. Lägstapriserna har sjunkit med 5-10 procent den senaste veckan, och det gäller de flesta kort i Geforce RTX 30-serien (RTX 3070 undantaget). Men även AMD:s Radeon RX 6000-serie visar samman tendens. Jämförelsen gäller kort som finns i lager. Om kort som kommer in senare tas med i beräkningen sjunker även 3070-kort.

Internationellt började priserna sjunka för någon vecka sen, exempelvis i Tyskland och Australien. Det är ännu en bit kvar innan kort rent generellt når ner till Nvidias och AMD:s riktpriser, men alla prissänkningar är välkomna efter ett par års rövarpriser. Och framförallt är det skönt att kort nu faktiskt går att köpa.

Förhoppningsvis kan vi snart säga "Tack och adjö!" till komponentbristen. Och kanske gå in i en butik och spontanköpa en PS5:a eller Xbox Series X...