Inlägg av Birkovic

Inlägg som Birkovic har skrivit i forumet

Ett av de bästa spelen i historien. Det bröt gränser på sätt som fortfarande inte överträffas. Fick lite samma känsla av nier automata, men det här är såklart bättre. Dels startade det verkligen karaktärsdrivna spel. Snake (och vi som spelar) var en av många bitar i ett större pussel. Striderna mot alla bossar etsade sig fast i minnet och det var verkligen inte givet vart storyn skulle ta vägen. Det suddade ut ond/god uppdelningen (nåja en del i alla fall) och det är samtidigt ett av de spel jag brukar nämna i diskussioner om spel vs film, litteratur etc. Där spel ger samma känslor som en riktigt bra film eller bok, men som ändå skulle förlora mycket av den känslan om det var just ”bara” en film eller en bok. Kort och gott när spel är sin egen uttrycksform.

Mest bestående minne: “put your controller on the floor.” Tvn som ställer om till em svart skärm med grön text som typiskt 90-tal och jag började svära och leta efter dosan, plus såklart: i can see that you have not saved often. You are somewhat reckless.

För någon som slutade vara intresserad av FPS någon gång efter BF2, vad är det egentligen som gör den här typen av spel bättre eller sämre? Är det inte typ som FIFA/NHL att det kommer nya skins varje år och att de då och då byter grafikmotor, men rent generellt så är det väl riktigt "satt" i termer av koncept? Det behöver ju inte nödvändigtvis vara dåligt alltså. Bara just att jag fattar inte hur FPS-marknaden kan rymma så många olika varianter av samma sak.

Breath of the Wild.

Instämmer i ett par andras kommentarer. Game of the year så här långt för mig. Inte generiskt och 2d-spel är förhoppningsvis här för att stanna. Metroid Dread känns som att komma hem efter ett par år med Ori och Hollow Knight. Personligen håller jag det som 9/10 och därmed likvärdigt med de bägge. Det betyder också att det är betydligt bättre än alla generiska FPS.

Nintendo switch prissänkning

Så, en stor nyhet i veckan var ju att Nintendo sänker priset på Switch i Europa. Enligt fler källor listas priset redan som 259 Pund i UK och 269 Euro i flera europeiska länder. Hur brukar sådant slå igenom i Sverige? Det känns ju som att det borde märkas ganska omedelbart, men jag har inte sett det än? Jag är sugen på mitt andra Switch, men väntar förstås på det här. 269 euro är 2739 kr enligt kursen idag. Kan man räkna med att det blir typ 2999 i svenska butiker då, eller vad tror ni?

Hur går det för Netonnet i det här egentligen? Känns inte som att jag någonsin sett dem ha ett exemplar, varken online eller i butik. Försöker de inte ens?

Jag tycker det är skillnad på "annonsering" i betydelsen att man berättar att vi arbetar på spel x. Så när Nintendo berättar att de har Metroid Prime 4 under utveckling bekräftar de helt enkelt det. Det är ok för mig att utvecklare gör så. Men sen tycker jag att det ska väntas tills det finns ett release fönster innan det blir trailers osv. Jag gillar också att se gameplay när det väl börjar byggas hype.

Hur många PS5 är sålda i Sverige? 1000 stycken? Om inte Sony snart löser det här med att få fram exemplar av PS5 så är chansen i alla fall stor att jag köper Xbox. Har alltid Nintendo plus en till av de andra två. Kombinationen av X/S har verkligen börjat växa på mig också. Kan köpa en S till sonen och en X till mig själv. Så kan vi spela tillsammans.

Jag tycker det är en väldigt konstig idé att tänka att vi borde bevara "allt" som kommit ut. Ett museum är en sak, en speltjänst en annan. Men även ett museum eller ett bibliotek måste ju göra val. Det kan jag däremot se framför mig. Alltså att det börjar poppa upp mer permanenta och "riktiga" kulturinstitutioner med fokus på spel och spelande. Med det menar jag alltså att det finns utbildade historiker, arkivarier, kulturvetare mm som samtidigt är intresserade av spel och får ihop de båda världarna så att säga. Den biten kan väl förhoppningsvis skötas av offentliga institutioner. Så kan Microsoft och andra fokusera på att utveckla sina spel.

Det känns ju som att de flesta på fz är pc-spelare så det här kanske inte är den vanligaste åsikten, men för mig som aldrig köpt en dyr gaming PC känns det här faktiskt mest lockande för att spela lite pc vid sidan om konsoller. Jag menar då inte i första hand den bärbara delen, utan att det går att enkelt docka den i en skärm. Men jag vet inte... det känns samtidigt som att det här är långt mycket mindre optimerat i termer av vad det är för en sorts produkt än exempelvis en switch. Jag förstår vad de menar när de säger att de i första hand är ute efter att lansera en ny produkt på pc-marknaden. Testa om det går att göra så här. Sälja en billig, färdigpaketerad pc som det går att spela moderna spel på. Just nu känner jag mig dock inte helt säker på vad det är de säljer. De behöver nog en bättre riktning i marknadsföringen. I alla fall om de hoppas på att konkurrera med konsoler, men igen... jag vet inte om de gör det.

Tack för alla svar hörrni. Jag kanske ska förtydliga att jag själv kört Ps4 senaste generationen och den innan det körde jag Xbox 360. Innan dess hade jag både Ps2 och Xbox. Som några sagt så känns det ju lite klent med exklusiva spel till Xbox, men det kanske kommer på sikt. Jag har ju naturligtvis också Nintendo och varje generation brukar jag utgå från dem och sedan köpa en av de andra. Jag kanske får min dos JRPG via Nintendo, men det är inte bara det. Känns som att Sonys fokus på liksom storydrivna singleplayer inte är matchad på Xbox.

Det här är väl egentligen det sista jag borde tänka på, men jag återkommer till det hela tiden... Både X och S är snygga! Ps5 däremot... jag kan fan inte vänja mig vid hur den ser ut. Sjukt ful.

Alltså, två personer har nämnt Nintendo om jag räknat rätt när jag scrollade snabbt. Det måste ju ändå vara definitionen av kvalitet. Sen kan ni ju gilla andra "sorters" spel, men så här långt kan jag faktiskt inte tänka mig ett dåligt spel av dem. Särskilt inte dåligt i betydelsen att de skulle släppa något som var ofärdigt, eller bara jävligt slappt genomfört. Jag fattar att alla inte gillar säg Mario Tennis, Arms eller några andra av deras liksom "mindre" grejer. Men ta Splatoon exempelvis. För vad det är och vad det försöker göra så är det naturligtvis JÄVLIGT polerat och optimerat. Mario Party och andra sådana där partygrejer (1/2 Switch eller vad det heter) är nog det sämsta jag kommer på. Men det är ju också spel som inte utger sig för att vara något annat än det de är: partyspel för folk som inte vanligen spelar tv-spel.

Om man räknar in Rare (vilket är rimligt för tidsperioden då nintendo ägde hälften av dem och de var mer eller mindre "inhouse") och deras Goldeneye/Perfect dark så har nintendo 10 spel på top 40 listan genomtiderna enligt metacritic. Nu orkade jag inte ta det hela vägen, men min gissning är att de är den utvecklare med flest 90+ spel på samma sida. Omvänt tror jag ytterst få Nintendospel har en poäng lägre än 80.

Rockstar games känns, även om jag inte är ett fan av GTA som konsekvent hyllade. Det syns också på metacritic. Deras spel har höga betyg och sällan låga.

Har du köpt ett Xbox istället för PS5? Hur tänkte du?

Jag är fett trött på att vänta på att få tag på ett PS5. Dessutom verkar MS ha fått väldigt mycket rätt med Xbox den här nya generationen. Sammantaget gör det att jag nu starkt överväger att köpa Series X istället för PS5. Jag fattar att det här är lite av en känslig fråga med många som är "investerade" i ena eller andra sidan, men ni som redan gjort vad jag överväger, känner ni er nöjda, eller borde ni väntat lite till så här i efterhand?

Personligen är jag lite orolig för att det kommer finnas väldigt få JRPG, eller japanska spel generellt, till Xbox. Jag är heller inte ett dugg intresserad av AAA FPS, om det nu spelar någon roll. Däremot, gamepass, X/S-tanken (kan ha en till mig och min son så vi kan spela ihop lättare) och MS generella öppenhet gentemot typ cross platform osv är verkligen lockande.

Sorry på förhand för att det här säkert är en fråga som ställts flera gånger, men en snabb bläddring såg jag bara långa trådar för Xbox respektive PS var för sig.

Skrivet av hoad:

Funkar prima i Dolphin både med mus och tangentbord eller kontroll, så vette fan om jag håller med han.

Skulle just säga det här. Ärligt talat då, hur kan det i så fall funka till Dolphin? Jag förstår iofs att vi pratar om perfektionism och att det är en sak för honom som kodade det hela från början att se det funka lite sämre. Men visst är det väl bra till Dolphin?

Som andra sagt: Pyramid Head. Silent Hill 2. Fy fan. Av någon anledning kallade vi honom "badkaret". Jag har för mig att en av hans värsta scener var i ett nedgånget lägenhetskomplex i närheten av ett badkar. Plus att han såg ut som om han hade svalt ett. Nemesis är liknande. Men sen, för oss som troligen hade RE1 till PS som den första riktigt ordentliga skräckupplevelsen tror jag många kan komma ihåg något så enkelt som hundarna i början. Det var ju något helt nytt. Kameravinklarna. Skvättscenerna. När de jävlarna hoppade in genomfönstret fattade man att det skulle bli ett svettigt spel.

Jag tror också att den dåliga tillgången är betydligt värre i Sverige. Även om jag vet att det varit svårt i andra delar av världen också så är det ju verkligen en liten marknad i utkanten av världen. Gissar att vi inte ligger högst upp på listan när konsoller ska fördelas.

Jag tycker inte det verkar vara en bra idé att ha en 1080p skärm på den. Det är väl rimligare att se till att alla spel funkar lika snyggt och bra som Mario Kart i 720p. Om det stämmer som ryktena säger att det blir 7 tum och OLED är det ett bra kliv framåt. Behöver inte 1080p då. När det gäller prestanda tror jag att det vore bra att stänga avståndet lite till de andra. Men det kommer fortsatt vara knepigt läge ändå. 80 miljoner spelar på sin gamla switch och det här är ju inte Switch 2 vi pratar om. Med andra ord är det ju en prestandahöjning som väl ändå måste ligga inom ramen för att spel ska gå att spela på alla varianter av switch. Det kan ju då betyda sådant som sagts här. Om den nya switchen kan köra spel i 1080p/720p@60hz utan problem är det bra. När det gäller 4K lär det ju handla om Nvidia's AI-grej som skalar upp. De har ju även det där DLSS som skulle vara ännu bättre.

Så. Min gissning är att den inte kommer heta Switch Pro utan snarare Switch XL. För att följa traditionen.

Skrivet av Påskmust:

Vore ju bra om utvecklare kunde komprimera sina spel bättre också. Kolla bara på IO och hur dom lyckades få ner storleken på Hitman-trilogin från 100+GB till cirka 50GB.

Nu när de nya konsolerna dessutom har snabba SSDs i sig så borde man väl kunna komprimera betydligt mer än på föregående konsoler?

Enig. Helt ofattbart slappt tycker jag det verkar vara. Förutom av Nintendo då. Som verkar ha perfektion i allt de utvecklar.

Skrivet av lasselason:

Nintendo är ju ofta innoverande och sätter nya standarder som många följer. Det finns ju mängder av exempel på spel som Nintendo gjort som många försökt kopiera men inte lyckats med, därför tycker jag Nintendo behövs.

Exakt! Ingen tvekan om att de behövs. Utan dem vet jag inte vart spelande skulle vara idag. De andra bygger ju i princip standardiserade PCs i olika chassi. För att bara ta ett exempel där Nintendo burit branschen, handkontroller och input:

NES - Styrkorset i perfektion. Inga jävla joysticks som på C64, Atari eller Amiga. Plattformsspel som SMB mm blir möjliga tack vare den här precisionen.

SNES - Sex knappar. Förändrade inputen igen. Möjliggjorde massor med nya aspekter i spelandet. Sega fick uppdatera sin kontroll för att hänga med.

N64 - Nintendo fattar att eftersom 3d är det nya svarta så måste joysticks ändå tillbaka i någon form. Perfektion igen. Sony ändrar i efterhand sin kontroll och "dual sense" stilen föds. Men som sagt PS1 hade först enbart styrkors. Plus rumble pack 1997. Före sidewinder till PC eller dual sense.

GC - Inbyggd haptic feedback och snedställda joysticks. Det här är naturligtvis en smaksak, men det går inte att förneka inflytandet med att inte placera vänster och höger joystick i linje med varandra. R och L knapparna är både analoga och digitala.

Wii - Gyro aiming och motion control. Ingen närmare diskussion behövs väl. Knappast något alla föredrar, men igen ett klart utvecklingssteg för branschen.

WiiU - Gamepad som möjliggör att spela hela spelet där, eller på TVn. Förutom allt knas med konsollen i övrigt är det ju en ganska tydlig hint om vart de är påväg.

Switch - Joycons med HD-rumble.

Genomgående är ju linjen att Nintendo verkligen ser själva inputen för HUR vi spelar spel som direkt avgörande. Utan det hade vi knappast varit där vi är nu. PC-spelare sliter ut sina WASD-tangenter och mus år ut och år in. Jag förstår naturligtvis att det funkar för strategi och FPS, men ärligt? Det är ju fullständig stagnation. VR är undantaget där nya former för att spela på dator undersöks.

Håller med. Mycket märklig "lansering". Jag vet att Sverige är en jävla utbyggd och en liten marknad mm, men vad fan. Det är så mycket skit vi konsumenter går med på nu förtiden. Liksom lansera när ni är redo att möta en grundläggande efterfrågan. Inte annars. Vi förstår att det är tufft att få ihop många miljoner ex, men det här är ju helt orimligt. Börjar kännas som en enda lång early access/betatest. Knappt några spel. Knappt några konsoller. Fett.