Inlägg av ClockWise

Inlägg som ClockWise har skrivit i forumet

Kan bara instämma, har riktigt skoj med detta trots att jag springer omkring på 12-22 FPS med mitt trötta 1080 Ti så är det grymt kul

Skrivet av Gen:

Inget ord om att aktieägare har extrema krav på utdelning samt att man stirrar blint på marginaler och att ha så mycket i kassan som det bara går? Känns som att man inte vågar satsa på något förutom projekt som garanterat ger högsta möjliga utdelning av typen Call of Duty del 54. Eller stämmer inte detta alls?

Jodå, det skulle jag helt hålla med om. Det är den underliggande anledningen till att alla får kicken, men det är inte unikt för spelbranschen. Aktieägarna har alltid haft extrema krav. Det aktieägarna inte fick i utdelning för 5 år sedan skulle de istället ha i tillväxt. Tillväxt är betydligt mer attraktivt när pengar är billigt, när det inte är det längre så vill man strypa kostnader utan att tappa för mycket i intjäningsförmåga, och det är det vi ser nu i en väldans massa branscher.

I den marknad vi har nu är det viktigare att strypa kostnader än att jaga tillväxt och vinster, helt enkelt.

Skrivet av Daz:

Om individerna är hårt arbetande / effektiva, väldigt kunniga inom sitt yrke, och beredda att flytta på sig för en eventuell tjänst. Så har de inga problem att få ett nytt jobb om de är duktiga programmerare.

Om företag kickar sina bästa är det hål i huvudet och de företagen får skylla sig själva. De allra bästa programmerarna brukar säga upp sig själva istället för att de fått ett bättre jobberbjudande någon annanstans, eller startar eget om de har det drivet.

Nja, enligt min erfarenhet så stämmer inte ditt påstående. Hur ska de som anställer veta detta? De har över 100 sökande i många fall, de träffar inte alla 100, och alla 100 får inte göra kodprov. De tittar inte ens på alla 100, de börjar i toppen av högen, och så fort de hittar någon som känns rimlig efter deras sökkriterier så slutar dem, varför gå igenom alla 100 när den 3:e i högen duger?

Har fd kollegor med 14 års erfarenhet i min bransch, som gått utan arbete i månader. Vissa har sökt över 100 jobb under en 2 månaders period, blivit kallad till intervju på mindre än 5. Hur ska man kunna visa sitt hårda arbete och skills inom programmering när man inte får chansen?

Det är inte heller bara att "starta eget". Jag har gjort exakt det där, och gick 5 månader utan uppdrag innan jag till slut landade ett via kontakter innan uppdraget åkte ut hos rekryterare. Majoriteten av jobb jag hittade och kunde söka själv hade hundratals sökande. Konsulter/egenföretagare har åkt på en totalslakt också, det finns så många duktiga att anställa att marknaden är översvämmad. Varför plocka in en konsult för 180k i månaden när du kan anställa en motsvarig till halva kostnaden?

Skrivet av Kyraal:

Fint att se ett mer nyanserat innlägg om ämnet än de sedvanliga med folk som är glada att andra mister sitt levebröd och ger uttryck för något djupt trauma kring folk som de anser inte drar sitt till stacken.

Måste erkänna att jag blir väldigt provocerad av vissa här på FZ. Har sistone sett flera gamla kollegor inom spelindustrin som är några av de mest hårdarbetande i industrin med enorm arbetsetik bli av med jobben, medan de yngre, billigare, utan större erfarenhet blir kvar, och här på FZ sitter Petter Betterwisser med sin undertryckta bitterhet och spyr skadeglädje.

Känner lite samma sak, framförallt att fokus ligger på spelindustrin (vilket inte är konstigt eftersom det är en spelsajt) men det låter som att detta bara sker inom spelindustrin, vilket absolut inte stämmer. Googlade upp en sajt som listar lite siffror:

Tech Layoffs 2023
January: 89 554
February: 40 021
March: 37 823
April: 20 014
May: 14 928
June: 10 958
July: 10 589
August: 9 545
September: 4 632
October: 7 331
November: 6 956
December: 7 159

Totalt: 262 735 människor från hela tech sectorn bara under 2023. Gaming är dock inkluderad här, men kikar man från vilka bolag så är det överlägset flest bolag som INTE är i gaming-sektorn.

Testade att filtrera på Stockholm, och bara där är det nästan 14 000 jobb sedan 2022 - inget inom gaming.

Länk: https://layoffs.fyi/

Jag jobbar visserligen inte inom spelindustrin, men inom tech industrin, och det har varit guldruschens glada dagar i över 10 år. Med en sån lång period med låg (eller ingen) ränta har gjort det gratis att låna pengar, och alla bolag kastar pengar på diverse projekt. Sedan 2014-2015 har jag fått flera jobbföfrågningar i veckan från rekryterare, och ofta letar de med sånt stort ljus och lykta att de inte ens kollar vad man kan programmera. På mitt förra jobb letade vi efter en Androidutvecklare i nästan 2 år innan någon internt fick hoppa in och lära sig Android.

Hur är läget nu? Katastrof. Senaste 1.5 - 2 åren sitter utvecklare med 10-15 års erfarenhet på bänken. Samma personer som tvingades markera sina LinkedIn-profiler med [NOT LOOKING FOR WORK] får inte ens svar på 9 av 10 jobbansökningar. De med mindre än 8 års erfarenhet har oerhört små chanser att få jobb alls.

Det som händer i spelvärlden har hänt/händer över hela tech-sektorn, nu när det är svindyrt att låna pengar så måste man hålla mer i pengarna och då ryker massor med tjänster. I min bransch har det främst varit mellanchefer, managers, och liknande som ryker, men även konsulterna har blivit mos. I spelbranschen verkar det dock vara betydligt mer blandat bland kompetenser som får gå.

Tråkigt.

Skrivet av svartlock:

Cataclysm var anledningen till att jag slutade spela.
Hade jätteroligt genom hela WotLK, sen kom Cata, man levlade sin gubbe till 85 sen efter det har jag inte rört spelet.

Haha, exakt samma här. Det var även här de gjorde ett stort omtag kring spells och talents. Så allt man kunde sedan tidigare kastades ut. Jag levlade till 85 och slutade spela samma dag jag dingade max. Rörde sedan inte spelet tills Classic släpptes.

Det finns ett gammal indie-spel som gjordes efter ett Game Jam som heter DLC Quest. Det är en kort platformer på typ 2h kanske, där man måste samla på sig in game currency för att köpa abilities som att...kunna gå åt höger. Eller hoppa. Hela spelet går ut på att samla in game coins, så man kan köpa sig vad som krävs för att komma vidare. Gjort som en känga till alla som skulle kränga DLCs i oändlighet för en 10-15 år sedan.

Men potentialen för en rad uppföljare finns att hämta i dagens klimat..MicroTX Quest, Season Pass Quest, och Early Access Quest hade kunnat bli fina uppföljare.

Tror inte heller folk kommer gå över faktiskt. Av alla jag spelat tillsammans med genom åren, så är det TBC och WOTLK som varit de absoluta favoriterna. Ingen gillade Cata, ingen gillade Mists. Sedan har det varit högt och lågt i samtliga andra expansions.

Men det säger väl sig självt också. Ju närmare retail man kommer, desto färre spelare lär det bli. Det är väl knappast så att alla de som ville tillbaka till classic helt plötsligt sitter och spelar "classic" versionen av den retail som fick dem att vilja spela classic från första början?

Själv la jag ner efter WOTLK, och många jag spelade med gjorde samma, eller under Cata/Mists. När classic släpptes kom en drös av de gamla kompisarna tillbaka och ville köra igen, och det blev som en reunion nästan. Men redan i slutet av TBC började en del trilla bort, och nu är det ingen som spelar ens WOTLK längre. De som är kvar försökte sig på Hardcore, och nu senast SOD (där de flesta är kvar).

Har såklart inga universiella siffror, men av de 40-50 pers jag spelat med under årens gång, och av de som jag fortfarande har kontakt med, så är ingen kvar i classic efter SOD. Och snart är ingen kvar där heller.

Jag var ändå intresserad, men kände verkligen att luften gick ur mig lite när det sista som nämns är 3 dagar earlier access om man betalar mer. Mycket mer dessutom. Ingenting som stör mig i regel, jag kan vänta, men det är vad det representerar som stör mig. Jag blir direkt orolig för att spelet inte bär sig självt, att de inte ens själva tror det kommer sälja tillräckligt bra utan att trycka in en sån grej. De säljer också season pass, vilket är bl a 2 kommande DLC - och även här blir jag orolig över att de lyft ut saker som hade passat i grundspelet till DLC istället, för att tjäna mer pengar och kunna ha dessa season pass-erbjudanden.

Får se vad recensionerna säger, men hype-lågan är släckt.

Skrivet av Johan Lorentzon:

Alltså klarade hon Odyssey kommer hon skratta åt svårhetsgraden i Peach 😅

Haha, det är bara positivt. Så slipper jag lära mig spelet hon spelar allt från Mario Kart, till Spongebob, till Greta Gris, till Paw Patrol, till Astro. Hon klarar alla spel själv, och klagar aldrig på svårighetsgraden (inte ens när det är för svårt). Hon ska alltid vara Peach när vi kör Mario Kart också, så jag tror detta spelet kommer gå hem även om hela spelet bara var en lång film.

Skrivet av bjornfobi:

Jag har bara testat odeyssey som snabbast. Men klarar hon det så tror jag inte det här kommer vara några problem. Tror ni kommer få det fantastiskt!

nice!

Skrivet av bjornfobi:

Köpte spelet till min snart 8åriga dotter. Hon spelar inte supermycket tv-spel men kan ändå sköta en kontroll helt okey.
Hon verkligen tokälskar spelet hittils.
hon spelar mest och så hjälper jag när hon tycker det har varit svårt eller faktiskt lite läskigt.
Vi har kommit genom 4banor hittills och ska fortsätta lite ikväll.

För mig personligen är det ett fantastiskt spel pckså, kanske inte så mycket för spelet i säg utan att jag får spendera speltid med henne och vi har riktigt roligt tillsammans.
Kan inte annat än rekommendera det till er med barn i den åldern som gillar Peach🙂

Kul att höra! Köpt detta till min 6-åring till påskhelgen, tror hon kommer göra volter av glädje. Låter som att svårighetsgraden kan vara lagom också, hon drog precis igenom Odyssey själv (jag fick hjälpa med två bossar). Kanske kan hon spela detta själv så kan jag sitta ligga i soffan och heja

Skrivet av Devan:

145 kort precis som i HS -.-

Vad menar du? Det är flera tusen kort i HS? Även i första releasen av spelet var det 240 kort.

Borås xD!

Detta ser ju helt amaze ut. Får mig direkt att tänka på Warhammer i brädspelsformatet, och att man dessutom får måla sina egna gubbar är ju ett stort + i kanten. Bandon Sanderson dessutom? Sign me up.

Synd att det är så få som spelar dock. Blir nog att avvakta lite pga det.

Känner igen mig. Hinner ju fan ingenting längre. Men det är en prioriteringsfråga också såklart, jag försöker hinna med serier (film har jag helt slutat med), koda egna spel, och spel. Jag har inte ens spelat klart Witcher 3 ännu. Ej expansioner inräknade.

Håller med de flesta andra i tråden, spelet är riktigt bra. Det finns mycket jag älskar med detta. De la mycket vikt vid att det skulle vara just de röstskådepelarna som faktiskt var med i spelet, så hela grejen var väldigt filmisk med tanke på att jag kände igen varenda karaktär från filmer/serier. Rösten får dessutom sin naturliga koppling då också. Det lyfte spelet otroligt för mig.

Storyn var ju också hur bra som helst, och precis lagom på skräckskalan för min del. Satt även och lirade med 2 kompisar i soffan, där vi gjorde valen tillsammans och bara njöt av spelet som om det vore en film. Fan kanske ska plocka upp detta igen ändå

Skrivet av DitroX:

Ja, det är saftigt! Kollade på fre-sön då låg priset på Scandic som ligger bredvid Elmia 16.500kr för 3 nätter o 3 pers. Väljer jag lör-söndag går det på 6.500kr. Tidigare år har det blivit A-hallen/datorplatsen.

Galet! 2018 var vi 4 som delade på 1 rum och betalade strax under 2000 per person för två nätter.

Skrivet av Gaara:

Dum fråga, varför vill man dra på Dreamhack?
Spela kan man väl göra hemma där man har nära till toa, säng, mat och riskerar inte att folk stjäl något från en.

Egentligen behöver man inte dra dit. Jag har varit där många gånger, men gillar egentligen tanken med just LAN mer. I vuxna livet är det mycket svårare att dra ihop ett LAN, de jag "umgås" med är utspridda över hela Sverige, och över olika kompisgäng, och då blir det enkelt för de som vill/kan ses för ett LAN att förhålla sig till just Dreamhack.

Jag har två småbarn, har jag tur får jag in 1h-2h ostörd egentid på kvällen (som egentligen borde gå till sömn), men det är tid som jag också vill lägga på egna projekt, jobb, film/serier, träning, and so on. Att dra iväg på Dreamhack (eller LAN egentligen) blir liksom för mig mer "egentid" på ett par dagar än vad jag normalt skrapar ihop på 2 månader, och dessutom i härligt sällskap och helt ostört.

Men nu sist sa vi att det sög för mycket röv, så vi ska försöka hålla ett eget LAN årligen istället. Vilket såklart inte kommer bli av.

Skrivet av DitroX:

Ja, 20+ känns som något jag vill testa. Med early bird biljetterna sparar man ju några slantar.

Tråkigt att Quiet LAN inte var bra! Känner igen beskrivningen på platsen, mycket ljust där som du beskriver. En avskild plats.

Sov ni i A-hallen bredvid, datorplatsen eller egen husbil/hotell?

Vi bokade de där stugorna som finns i närheten. Minns inte vad de heter nu bara för det. Men campingstugor. Tanken var hotell, men det var ju uppbokat flera månader i förväg. Det var dock rätt dyrt med stugorna, tror vi betalade 10 000 för det. Vi var visserligen 6 personer, men ändå. Saftigt.

Skrivet av DitroX:

Hej!

På torsdag 25/1 kl 10:00 så släpper de biljetterna till Dreamhack Summer 2024 (sista gången som de är i Jönköping). Dreamhack kommer sedan att flytta till Stockholm, med start i november, som ni kan läsa mer om här: https://www.fz.se/nyhet/295850-dreamhack-flyttar-till-stockho...

<Uppladdad bildlänk>

Är det någon här på FZ som planerar att åka till Dreamhack Summer 2024 i Jönköping, innan de flyttar verksamheten till huvudstaden?

Ni som haft platser på 20+ / Premium, dela gärna med er av era upplevelser. Finns det några ”Heads-up”? Bra / dåligt? Saker som kan vara bra att veta? Närhet till toaletter osv? Funderar nämligen på att testa denna sektionen med några polare, då vi vid tidigare tillfällen valt D-hallen för de mesta.

I den här tråden får ni gärna även dela med er av era upplevelser och minnen från tidigare Dreamhack, tips och tricks, eller saker man absolut inte får missa på eventet! Kanske även finns någon räv här som var med från start?

Om vi blir ett gäng kanske vi kan träffas på plats.

Mer info om eventet som pågår mellan 14-17 juni: https://dreamhack.com/summer/

Är det verkligen klubbat att DHS permanent drar till Stockholm? Min tolkning (när detta annonserades första gången) var att DHW skulle vara i Stockholm i framtiden, medans DHS skulle stanna kvar i Jönköping (inte bara DHS24)?

Jag körde 20+ för ett par år sedan och tyckte det var riktigt skönt. Mindre ljud, mindre stök, det stod "vakter" vid dörröppningarna som inte släppte in folk som inte hade rätt armband. Kändes säkrare. Stolarna var ju fortfarande rätt kassa, så hade nog tagit med mig egen stol. Men stämningen var ju rätt skön rent generellt vill jag minnas.

Nu i vinter körde vi på Quiet LAN, och det var en enorm besvikelse. Man satt öppet i en av lobby mot ingång syd (tror jag det var). Så det var inte ens i en hall. På dagarna var det lika ljust som det var ute, eftersom man satt precis vid stora fönster som de inte drog ner markiserna för, så man spenderade en hel del kisande mot solen Eftersom det inte var i en hall fanns det ingen samhörighet alls med resten av DH, vi kunde lika gärna slängt upp ett par bord mitt i ett köpcenter och börjat spela. Rena rånet med 1399kr per biljett, när vanliga området kostar 799. Så stay away från Quiet LAN - om det fortfarande erbjuds.

Off topic:

Ett par dagar innan eventet så fick man ett mail om att de hade tagit bort hälften av platserna i Quiet LAN, och det var pga terrorläget med väskförbud osv från polisen, så vi fick snällt välja om platserna. Ren tur att vi lyckades få platser tillsammans pga detta. Men vi skulle kompenseras med 50% rabatt på hela vår order. Mina kompisar som beställt 1 biljett fick 50% refund, jag däremot, som köpt 2 biljetter, fick 25% refund. När jag påpekade att det inte var 50% fick jag 200kr till, och sedan sa dem att resten var "moms" och det betalar dem inte tillbaka. När jag matematiskt påpekade hur fel de hade i allt de sagt och gjort, bemöttes jag med "jag ska prata med mina kollegor, vi återkommer!". Har inte sett röken av några mer pengar, och när jag kontaktar dem får jag standardsvar att "de håller på att titta på detta". 2 månader sedan nu. Det blir nog inga fler Dreamhack för egen del

Jag köpte en Switch idag. Så det hoppas jag verkligen inte.