#Skate var en av förra årets stora överraskningar. Genrehärskaren Tony Hawk hade visserligen varit ganska ospännande i ett par års tid men att en nykomling så självklart och så totalt skulle visa att hökens tid var förbi var oväntat. Hyllningarna haglade och således var en uppföljare given.

Jason DeLong

Men det blev två. #Skate It (Wii, Nintendo DS) släpptes i höstas och inom kort landar en fullskalig fortsättning vid namn... du gissade det - Skate 2. Den senare landar i butik om ett par veckor och demoversionen har precis dykt upp. När spelets producent Jason DeLong i höstas besökte nordisk mark lovade han ett par intressanta nyheter i uppföljaren, här följer en genomgång av det viktigaste.

San Vanelona har rivits och byggts om från grunden. Resultatet är en större stad med brantare backar och högre kullar. Därmed lämpar sig staden yppperligt för Hall of Meat, ett nytt spelläge som handlar om att tillfoga sig själv så mycket skada som möjligt. Det låter kanske inte särskilt skateboard men om du kört ettan vet du att särdeless köttiga vurpor kan vara lika kul som att sätta det där omöjliga tricket som du slitit med den senaste halvtimmen. EA uppfattade att många gamers gillade vurporna, och således har de förärats en egen spelform.

Vm i köttsår

Det handlar alltså om att köra omkull och skada sig själv så mycket som det bara går. Du styr gubben i luften och om du lyckas få till en riktigt lång luftfärd rasar poäng in för exempelvis luftakrobatik och antal knäckta ben. Tro mig, det är minst lika kul som det låter, särskilt med en polare bredvid dig i tv-soffan.

Risken finns att vissa vänder sig emot det med argument som att det får lättledda ungdomar att ge sig i kast med liknande galenskaper i verkliga livet. Men DeLong viftar snabbt bort alla såna tankar. Han tycker att skillnaden mellan spel och verklighet är så stor att spelläget förtjänar sin plats. Det är svårt att inte hålla med.

Släpp brädan

Huvudkaraktärens anatomi förändras högst dramatiskt - han fördubblar sina kroppsdelar. Åtminstone ben och armar, vilket gör att du kan greppa brädan med två händer, sparka dig framåt med valfritt ben med mera. DeLong hävdar att antalet möjliga trick därmed fördubblas. Sant eller inte, att det går att flaxa runt med brädan på sätt som inte gick i föregångaren står klart. Vad sägs till exempel om att göra en läcker handstående vändning? Det kräver förstås en hel del skicklighet.

Fysiken har också den gjorts om. Den beräknas numera separat för brädan och karaktären, vilket gör att du kan kliva av brädan och knata runt till fots. Det borgar för ett lass nya trick och antalet stiger ytterligare eftersom vissa objekt i spelvärlden kan flyttas runt. Säg att du ser ett bord; istället för att göra ett traditionellt hopp över det kan du skutta av brädan och springa över det, alltmedan brädan rullar vidare på marken. Tajmar du det hela rätt kan du hoppa ner på brädan igen på andra sidan bordet och därmed sopa hem ett par pluspoäng hos avundsjuka polare.

Det magiska 60-strecket

Stabil bilduppdatering är Gud i ett spel som detta. Ett hack i ett kritiskt ögonblick och din tänkta triumffärd förvandlas snabbt till en felkörning som polarna kan garva rått åt i flera veckor framöver. Det vill varken du eller utvecklarna, och därför satsar de kompromisslöst på att spelet stadigt ska leverera 60 bilder per sekund. Ett i undertecknads tycke utmärkt beslut - det är värt att byta ögongodis mot jämnt flyt, se bara på det förträffliga #Forza 2.

Skate 2 har inga som helst möjligheter att bli samma revolution som ettan. Det försöker inte heller utge sig för att vara något annat än vad det är - ett spel som vandrar nära sin förebild. Om det håller för ännu ett högt betyg från vår sida får du veta när vi testar fullversionen om ett par veckor. Förutsättningarna är utan tvekan goda.