Columbias enorma uppenbarelse, svävande över en värld som kan ses som ett modernt Sodom, är en allegori för en nationalistisk överlägsenhet och inte minst oron att förlora den positionen. Elliot fortsätter:

– Det här speglar hur den amerikanska mentaliteten är idag. Infinite återger en tidsperiod då Amerika precis var på väg att få en framträdande plats i världen. Det är intressant att vara amerikan idag när folk istället tänker att vi snart inte kommer att vara nummer ett längre.

Överklockad Luger-pistol.

I mångt och mycket är Infinite en uppgörelse inte bara med USA:s historia, utan med hela mänsklighetens blodiga historia. Elliott förklarar att de eftersträvar en historisk resonans i de händelser och filosofiska idéer som ligger till grund för Columbias existens och syfte. Infinite ställer knepiga frågor om patriotism som börjar närma sig religiöst dyrkande. Vad blir den logiska extremen om man accepterar att ett land och en viss världsbild är den enda rätta och man därigenom har rätten och kraften att bestraffa andra efter ens egna moraliska riktmärken? Elliott påpekar att mänsklighetens cykliska natur, vår benägenhet att upprepa våra föregångares syndar, är en viktig del av deras vision.

– Sådana tankar är inte knutna till en plats eller en tidpunkt. De sker på en mängd platser i en mängd kulturer och det är där ”Infinite”-aspekten av titeln kommer in.

1900-talet i repris

Och det är onekligen svårt att inte bli illa berörd när Columbias Stepford-aktiga fasad börjar rämna. I en scen tidigt i spelet vinner Booker ett lotteri och han blir bjuden att ta del i en av stadens mest populära traditioner. Han leds mot en scen och när presentatören drar undan draperiet ser vi ett par, en man och en kvinna. Mannen är vit, kvinnan svart. Scenen är besmyckad med djungeltema och apor med stora läppar. Du ska få kasta första stenen.

Det värsta fallet av fire-tumme spelhistorien sett.

Rasbiologi och konceptet om mänsklig orenhet är en röd tråd i hela sekvensen. Columbia är byggt på perfektion – det vita, det moraliskt korrekta, det fysiskt kompletta. Svaghet och orenhet accepteras inte. Folk på stan småpratar om de sjukdomar som ”negrerna” och irländarna sägs sprida. Under en barnteater visas karaktären Duke, en vit, ståtlig pojke, upp som en förebild i jämförelse Dimwit, som är en kutryggad nidbild av asiater hämtad direkt ur amerikanska propaganadaffischer från andra världskriget. Det är sällan liknande ämnen har behandlats med samma direkthet och oräddhet i ett spel.

– Spel bedöms fortfarande på ett annat sätt än andra medier. Om någon gör en film med liknande teman så tror jag inte det skulle chockera på samma sätt. Vi är inte oroliga för folks reaktioner, vi har stor tillit till vår publik och vi vill presentera en rad idéer och utmana folk att tänka i nya banor.